Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta - premiul I la Concursul național „Alege! Este dreptul tău” - etapa județeană

15 martie este Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta - premiul I la Concursul național „Alege! Este dreptul tău” - etapa județeană

Ziua de 15 martie este Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, care marchează aducerea la cunoștiinţă publică a importanţei cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori.

Data a fost aleasă ca urmare a discursului ţinut la 15 martie 1962 de preşedintele american John F. Kennedy în care definea pentru prima dată cele patru drepturi fundamentale ale  consumatorului: 1.Dreptul la securitate 2. Dreptul la informare 3. Dreptul de a fi ascultat 4. Dreptul de a alege liber produse şi servicii.
În România, „Ziua mondială a drepturilor consumatorului" a fost celebrată public, pentru prima data, tot în 15 martie, dar în anul 1990. Concursul „Alege! Este dreptul tău" a debutat în anul 2000, în cadrul unui cerc al tinerilor consumatori din cadrul Liceului „A.D.Xenopol", bucurându-se de sprijinul A.N.P.C. şi al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor România. El s-a bucurat de succes în rândul elevilor şi al profesorilor, crescând în fiecare an ca dimensiune şi ca număr de participanţi. În momentul în care tânărul învaţă despre drepturile sale în calitate de consumator, el va şti să aleagă dintre produsele şi serviciile de pe piaţă pe cele care corespund cel mai bine intereselor sale. El va şti să sesizeze abuzurile operatorului economic, va şti să ceară calitate, determinând astfel educarea chiar și a operatorilor economici în a le respecta drepturile legale de consumatori, inclusiv etica comercială.
Ministerul Educației Naționale și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor organizează anual acest concursul național ,,Alege! Este dreptul tău!'' în scopul formării unor noi generații de consumatori conștienți de drepturile lor legitime. Anul acesta, sâmbătă, 11 martie, a fost organizată etapa judeţeană a Concursului național „Alege, este dreptul tău", ediția a XV-a 2017, având ca temă „Drepturile consumatorului în era digitală", pentru elevii clasele IX-XI, concurs care a constat în susţinerea unui test grilă, redactarea unui eseu cu tema „Cumpăr online şi ştiu ce drepturi am"  și susținerea publică a temei (prezentare-n PowerPoint). Bibliografia concursului a fost vastă, cuprinzând trei legi care protejează drepturile consumatorului (Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2014; Legea nr. 363/2007 și  Legea nr. 449/2003). Concursul s-a desfășurat la Colegiul Economic „Partenie Cosma" din Oradea, iar elevii concurenți (12 elevi clasele IX - XI), au provenit de la liceele din Oradea și  județ. Pentru jurizarea concursului, a fost desemnată o comisia de evaluare alcătuită din următoarele  persoane: Bura Giani Cătălin - președinte (comisar-șef adjunct C.J.P.C. Bihor), Baziliu Anghel Adela - membru evaluator (comisar C.J.P.C. Bihor), Sopota Daniela - membru evaluator (inspector școlar I.S.J. Bihor), prof. Bârlădeanu Gheorghina - membru evaluator (director al Școlii Gimnaziale  ,,Avram Iancu" Oradea), Pavăl  Iulian  - membru evaluator (vicepreședinte al  Consiliul Județean al Elevilor Bihor).
Locul I la etapa județeană a concursului  a fost câștigat de către elevul Bora Dacian, clasa a XI-a A, de la Liceul Tehnologic Nr. 1, Salonta (profesori coordonatori: Anton Floare și  Szatmari Diana), pe care-l felicităm, urându-i, totodată, mult succes la etapa națională din luna iunie 2017, de  la Năvodari.
În ultimii 10 ani, doamna profesoară Anton Florica a pregătit elevii pentru concursul „Alege, este dreptul tău" pe teme de protecția consumatorului, promovând pozitiv școala prin premiile obținute. Amintim câțiva elevi premianți la acest concurs: Bondor Medana, clasa a XII-a A (premiul III - 2009); Toșa Bianca Laura, clasa a IX-a A (mențiune - 2009); Toșa Bianca Laura, clasa a XI-a A (premiul II - 2011); Gale Adela, clasa a X-a A (mențiune - 2011); Ponta Cristina, clasa a XI-a A (mențiune - 2013); Mateaș Otilia, clasa a X-a A (mențiune - 2014); Mateaș Otilia, clasa a XI-a A (premiul III - 2015); Bora Dacian, clasa a X-a A (mențiune - 2016).
Comerțul online este într-un proces de creștere accelerată fiind o afacere care se bazează pe relația de încredere într-o măsură mult mai mare decât în comerțul tradițional, iar mediul virtual expune consumatorul unor noi riscuri. Studiind  legislația pentru concurs, elevii au reținut faptul că fiecare consumator din UE are dreptul să primească din partea unui comerciant informații esențiale clare, corecte și inteligibile despre un produs sau un serviciu înainte de efectuarea unei achiziții online (,,Un om informat valorează cât doi! - Un om informat este protejat).
,,Educaţia are dificila misiune de a transmite o cultură acumulată de secole, dar şi o pregătire pentru un viitor, în bună măsură imprevizibil" (Jacques Delors).
Prof. Anton Florica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta  - premiul I la Concursul național „Alege! Este dreptul tău” - etapa județeană.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:31:37 Ora standard a Europei de Est