Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul ,,Teatrul meu de păpuşi”, ediția a II-a

O nouă provocare

Concursul ,,Teatrul meu de păpuşi”, ediția a II-a

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi se aniversează în fiecare an în data de 21 martie, iar Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" s-a pregătit temeinic de sărbătoare.

Astfel, propune a doua ediție a concursului „Teatrul meu de păpuşi", care se va desfășura duminică, 19 martie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia, prin care îi provoacă pe micii spectatori să devină ei înşişi scenografi, regizori şi actori.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani sunt invitaţi să pornească într-o aventură creativă, unde vor putea face pentru o zi schimb de roluri cu cei care dau viață poveștilor pe scena teatrului. Înainte de aceasta, trebuie doar să apeleze la dibăcia lor pentru a-și confecţiona propriile păpuşi, şi la infinita imaginaţie pentru a crea, de la A la Z, o scenetă de maximum cinci minute. Scenetele pot fi atât fragmente din basme, poveşti, poezii, fabule, cântece, cât şi creaţii proprii, iar participanţii se pot prezenta fie individual, fie în echipe de cel mult zece persoane.
Pentru confecţionarea marionetelor, artiştii păpuşari recomandă următoarele obiecte: șosete, figurine decupate, linguri de lemn costumate, pet-uri, ambalaje, hârtie, materiale textile, legume, fructe, plastilină, orice obiecte casnice care se pot transforma miraculos în personaje. Juriul va fi  format din actorii Trupei Arcadia, iar participanţii vor fi răsplătiţi pe măsura talentului şi ingeniozităţii. Taxa de înscriere la concurs este de 5 lei/persoană, iar înscrierile se fac completând următorul formular online (formularul se va putea accesa de pe pagina de facebook a Trupei Arcadia, în evenimentul creat special pentru acest concurs): https://goo.gl/ncjXUI
Totodată, ediția de anul acesta vine cu o surpriză extraordinară atât pentru copii, cât și pentru părinți, artiștii Teatrului vor susține trei ateliere prin care îi vor pregăti temeinic pe micuții creatori pentru concurs. Primele două ateliere, dedicate construcției de păpuși, se vor desfășura în 14 şi 15 martie, de la ora 14.00, la Sala Arcadia și vor fi susţinute de către scenografi și butafori ai Teatrului ,,Regina Maria", iar al treilea atelier, dedicat mânuirii de păpuşi, va avea loc în data de 16 martie, de la ora 14.00, la Sala Arcadia și va fi susţinut de către actorii Trupei Arcadia. Înscrierea la ateliere se face completând următorul formular online (formularul se va putea accesa de pe pagina de facebook a Trupei Arcadia, în evenimentul creat special pentru acest concurs): https://goo.gl/YvS8TR, iar taxa de participare la un workshop este de 15 lei/persoană. Atenție, participarea la ateliere nu este o condiție obligatorie pentru participarea la concurs.
Locurile sunt limitate, aşa că vă îndemnăm să vă înscrieţi cât de repede posibil la activitățile propuse de Trupa Arcadia. Data limită de înscriere la concurs este 15 martie, iar la ateliere vă puteți înscrie chiar și la fața locului, numai că vă sfătuim să nu amânați prea mult, deoarece sunt doar 20 de locuri/workshop. Pentru a afla mai multe informații, vă rugăm să urmăriți pagina de facebook a Trupei Arcadia.
Vă aşteptăm cu drag!
Florina Dometi
 
Regulament Concurs „Teatrul meu de păpuşi", ediţia a II-a
Concurs de teatru de păpuşi organizat de către trupa Arcadia a Teatrului „Regina Maria" Oradea cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului de păpuși
  • DATA: DUMINICĂ, 19 MARTIE 2017, ORA 11
  • LOCAŢIA: SALA ARCADIA
  • VÂRSTA PARTICIPANŢILOR: 6-12 ani
  • DATA LIMITĂ DE ÎNSCRIERE: 15 martie
 Participanții vor prezenta scenete de maximum cinci minute, folosind păpuși confecționate de către ei

  • Momentele pot fi prezentate individual sau în echipe (clase de elevi) - maximum 10 pers / grup
  • Scenetele pot fi: - momente din basme, povești
 - poezii, fabule, cântece
 - creații proprii originale
  • Condiție obigatorie: păpuşile / elementele folosite să fie construite de către participanţi (cu ajutorul adulților)
  • Recomandăm folosirea următoarelor obiecte: șosete, figurine decupate, linguri de lemn costumate, pet-uri, ambalaje, hârtie, materiale textile, legume, fructe, plastilină, orice obiecte casnice transformate în personaje.
  • Jurizarea va fi asigurată de către actorii păpușari ai Trupei Arcadia
  • Locuri limitate: 20 de momente artistice
  • Intrarea costă 5 lei/participant şi se face pe baza înscrierii, completând formularul online pe care îl veți găsi în evenimentul creat pe facebook special pentru concurs
  • Pentru susținere sunt așteptați însoțitorii participanților, în limita locurilor din sala Arcadia
 Noutatea acestei ediţii - vor fi trei ateliere pentru cei care doresc să fie pregătiţi pentru concurs
  • 14 şi 15 martie, ora 14.00, la Sala Arcadia - ateliere de construcţie păpuşi - susţinute de către doi scenografi şi o pictoriţă ai Teatrului ,,Regina Maria"
  • 16 martie, ora 14.00, la Sala Arcadia - atelier de mânuire păpuşi - susţinut de către actori ai Trupei Arcadia
  • Înscrierea la ateliere se realizează completând formularul online pe care îl veți găsi în evenimentul creat pe facebook special pentru concurs
Participarea la un atelier costă 15 lei/ persoană, iar locurile sunt limitate la 20 copii / atelier.
Materialele sunt incluse în taxa de participare.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:37:26 Ora standard a Europei de Est