Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un 8 Martie de neuitat la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi” Oradea, dar presărat cu regrete

,,Mama e zâmbet, mama e soare!”

Un 8 Martie de neuitat la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi” Oradea, dar presărat cu regrete

La vestea că din toamna următorului an școlar unitatea noastră va trebui să se mute într-o altă locație, profesorii, elevii și întregul personal au sărbătorit după cum ne-a fost obiceiul, un 8 Martie, de neuitat, dar cu regrete.

Respectul pentru tot ce reprezintă femeia, pentru tot ce reprezintă mama, a reieșit din sensibilitatea și emoțiile sufletelor de copii care au oferit celor prezenți buchete de flori proaspete de primăvară, dar și buchete de cântece și poezii alese special pregătite pentru ființele cele mai gingașe ale creației umane.
Programul a fost deschis de d-na. prof. Șumălan Mihaela - consilierul educativ al școlii, care a elogiat în câteva cuvinte femeia, apoi a promis celor prezenți, adică tuturor angajaților unității școlare, în frunte cu domnul director Pirtea Ioan și doamna directoare adjunctă Șandor Mariana, că pentru câteva momente vor fi plimbați prin lumea minunată a cântecelor și poeziilor  dedicate special tuturor femeilor și mamelor, creații recitate și interpretate de elevii care fac parte din Grupul artistic al școlii, intitulat ,,Lioara", sub titlul ,,Mama e zâmbet, mama e soare!"
D-na. prof. Varga Ileana a realizat un eseu prezentat de eleva Miheș Giorgiana, din clasa a IX-a I,  intitulat sugestiv ,,Omagiu pentru mama", prin care  au fost scoase în evidență valorile deosebite ale mamei și ale femeii de astăzi, în general, subliniind și calitățile ei divine.
În cadrul programului  artistic s-au remarcat următorii elevi: Farkaș Roli (clasa a X-a I) - instrumentistul grupului, Silaghi Iulia și Varga Gabriela (clasa a X-a C), Kerezsi Denisa (clasa a VI-a A), Salcai Casadra (clasa a X-a K), Abrudan Ionuț și Covaci Domnica (clasa a X-a H), Miheș Georgiana (clasa a IX-a I), Hancz Otila (clasa a IX-a C), Bărburaș Alexandra (clasa a IX-a I), Balog Brighita (clasa a XI-a C), Covaci Adriana (clasa a XII-a H), Moga Mădălina și Oprea Florina (clasa a XI-a C), Onuc Adela (clasa a IX-a C).
Încheierea programului artistic a fost realizată împreună cu  publicul, acestuia împărțindu-i-se de către organizatori partituri cu versurile cântecului ,,Jos pălăria pentru femei" și acompaniați la orgă de elevul Farkaș Roli, s-a dat glas acestei minunate melodii în care femeia este descrisă cu toată măreția ei.
D-nul. psiholog Lăzău Florin a interpretat o minunată priceasnă ortodoxă în care sufletul gingaș al mamei și bunătatea ei nemărginită au fost scoase în evidență.
Tot în aceeași atmosferă s-a urat prin cântec ,,La  mulți ani cu sănătate!" tuturor femeilor, mamelor dar și domnilor prezenți.
Activitatea a fost încununată de zambilele primăverii, diferit colorate, oferite tuturor  doamnelor prezente cu gingășie și mult respect de către domnii Liceului Tehnologic ,,Ioan Bococi" Oradea, în frunte cu domnul director Pirtea Ioan.
Un minunat panou cu creații plastice închinate tot mamelor a fost realizat de elevii clasei a VI-a, coordonați de d-șoara. profesoară Movilă Cornelia, intitulat ,,Scumpă mamă, te iubesc!"
Programul artistic a fost coordonat de d-na. profesoară Șumălan Mihaela. S-au  implicat în realizarea activităților următoarele cadre didactice: Varga Ileana, Movilă Cornelia, Nadiș Cristina, Bărcăuan Cristina, Pastor Anca și Monica Matiuț.
D-nul. director Pirtea Ioan  a adus un frumos elogiu femeii spunând printre altele că: ,,Mama este cel dintâi dascăl al nostru; de la dânsa începem a lua cele dintâi cunoștințe, în brațele ei începem a judeca binele din rău; în brațele ei petrecem toată pruncia și copilăria noastră; în faptele ei începem și noi a ne închipui cum trebuie a trăi în viața viitoare".
În cursul săptămânii d-na. prof. Roșu Delia și d-na. pedagog Cătană Florica, împreună cu elevele Silaghi Iulia și Onuc Adela, au realizat mărțișoare în tehnica quilling, pe care le-au oferit cu drag tuturor doamnelor din școală și apoi toți cei prezenți au fost invitați să se îndulcească cu o felie de tort, frumos ornat cu sigla școlii noastre minunate.
Șirul activităților a continuat după-masă, în clubul internatului cu o mică discotecă, unde elevii interni și-au petrecut frumos timpul liber, iar a doua zi elevii au fost antrenați într-un concurs de karaoke, fiind  coordonați de domnii profesori: Pirtea Ioan, Șandor Mariana, Șumălan Mihaela, Movilă Cornelia, Bobiș Ramona, Niculescu Otilia, Bărcăuan Cristina, Nadiș Cristina, Vaida Cristina, asistent social Mangra Florica și d-nele pedagoge Moț Monica, Cătană Florica, Ciont Sorina și Rotar Elena.
La sfârșitul activităților toți angajații școlii și-au împărtășit impresii și amintiri frumoase petrecute împreună în cursul a aproximativ 70 de ani de existență a unității noastre școlare. (C.M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un 8 Martie de neuitat la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi” Oradea, dar presărat cu regrete.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:30 Ora de vară a Europei de Est