Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un 8 Martie de neuitat la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi” Oradea, dar presărat cu regrete

,,Mama e zâmbet, mama e soare!”

Un 8 Martie de neuitat la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi” Oradea, dar presărat cu regrete

La vestea că din toamna următorului an școlar unitatea noastră va trebui să se mute într-o altă locație, profesorii, elevii și întregul personal au sărbătorit după cum ne-a fost obiceiul, un 8 Martie, de neuitat, dar cu regrete.

Respectul pentru tot ce reprezintă femeia, pentru tot ce reprezintă mama, a reieșit din sensibilitatea și emoțiile sufletelor de copii care au oferit celor prezenți buchete de flori proaspete de primăvară, dar și buchete de cântece și poezii alese special pregătite pentru ființele cele mai gingașe ale creației umane.
Programul a fost deschis de d-na. prof. Șumălan Mihaela - consilierul educativ al școlii, care a elogiat în câteva cuvinte femeia, apoi a promis celor prezenți, adică tuturor angajaților unității școlare, în frunte cu domnul director Pirtea Ioan și doamna directoare adjunctă Șandor Mariana, că pentru câteva momente vor fi plimbați prin lumea minunată a cântecelor și poeziilor  dedicate special tuturor femeilor și mamelor, creații recitate și interpretate de elevii care fac parte din Grupul artistic al școlii, intitulat ,,Lioara", sub titlul ,,Mama e zâmbet, mama e soare!"
D-na. prof. Varga Ileana a realizat un eseu prezentat de eleva Miheș Giorgiana, din clasa a IX-a I,  intitulat sugestiv ,,Omagiu pentru mama", prin care  au fost scoase în evidență valorile deosebite ale mamei și ale femeii de astăzi, în general, subliniind și calitățile ei divine.
În cadrul programului  artistic s-au remarcat următorii elevi: Farkaș Roli (clasa a X-a I) - instrumentistul grupului, Silaghi Iulia și Varga Gabriela (clasa a X-a C), Kerezsi Denisa (clasa a VI-a A), Salcai Casadra (clasa a X-a K), Abrudan Ionuț și Covaci Domnica (clasa a X-a H), Miheș Georgiana (clasa a IX-a I), Hancz Otila (clasa a IX-a C), Bărburaș Alexandra (clasa a IX-a I), Balog Brighita (clasa a XI-a C), Covaci Adriana (clasa a XII-a H), Moga Mădălina și Oprea Florina (clasa a XI-a C), Onuc Adela (clasa a IX-a C).
Încheierea programului artistic a fost realizată împreună cu  publicul, acestuia împărțindu-i-se de către organizatori partituri cu versurile cântecului ,,Jos pălăria pentru femei" și acompaniați la orgă de elevul Farkaș Roli, s-a dat glas acestei minunate melodii în care femeia este descrisă cu toată măreția ei.
D-nul. psiholog Lăzău Florin a interpretat o minunată priceasnă ortodoxă în care sufletul gingaș al mamei și bunătatea ei nemărginită au fost scoase în evidență.
Tot în aceeași atmosferă s-a urat prin cântec ,,La  mulți ani cu sănătate!" tuturor femeilor, mamelor dar și domnilor prezenți.
Activitatea a fost încununată de zambilele primăverii, diferit colorate, oferite tuturor  doamnelor prezente cu gingășie și mult respect de către domnii Liceului Tehnologic ,,Ioan Bococi" Oradea, în frunte cu domnul director Pirtea Ioan.
Un minunat panou cu creații plastice închinate tot mamelor a fost realizat de elevii clasei a VI-a, coordonați de d-șoara. profesoară Movilă Cornelia, intitulat ,,Scumpă mamă, te iubesc!"
Programul artistic a fost coordonat de d-na. profesoară Șumălan Mihaela. S-au  implicat în realizarea activităților următoarele cadre didactice: Varga Ileana, Movilă Cornelia, Nadiș Cristina, Bărcăuan Cristina, Pastor Anca și Monica Matiuț.
D-nul. director Pirtea Ioan  a adus un frumos elogiu femeii spunând printre altele că: ,,Mama este cel dintâi dascăl al nostru; de la dânsa începem a lua cele dintâi cunoștințe, în brațele ei începem a judeca binele din rău; în brațele ei petrecem toată pruncia și copilăria noastră; în faptele ei începem și noi a ne închipui cum trebuie a trăi în viața viitoare".
În cursul săptămânii d-na. prof. Roșu Delia și d-na. pedagog Cătană Florica, împreună cu elevele Silaghi Iulia și Onuc Adela, au realizat mărțișoare în tehnica quilling, pe care le-au oferit cu drag tuturor doamnelor din școală și apoi toți cei prezenți au fost invitați să se îndulcească cu o felie de tort, frumos ornat cu sigla școlii noastre minunate.
Șirul activităților a continuat după-masă, în clubul internatului cu o mică discotecă, unde elevii interni și-au petrecut frumos timpul liber, iar a doua zi elevii au fost antrenați într-un concurs de karaoke, fiind  coordonați de domnii profesori: Pirtea Ioan, Șandor Mariana, Șumălan Mihaela, Movilă Cornelia, Bobiș Ramona, Niculescu Otilia, Bărcăuan Cristina, Nadiș Cristina, Vaida Cristina, asistent social Mangra Florica și d-nele pedagoge Moț Monica, Cătană Florica, Ciont Sorina și Rotar Elena.
La sfârșitul activităților toți angajații școlii și-au împărtășit impresii și amintiri frumoase petrecute împreună în cursul a aproximativ 70 de ani de existență a unității noastre școlare. (C.M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un 8 Martie de neuitat la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi” Oradea, dar presărat cu regrete.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 12:29:46 Ora standard a Europei de Est