Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La schi la Zakopane - „Tărâmul din poveşti”

Iar și iară, în Polonia

La schi la Zakopane - „Tărâmul din poveşti”

Zakopane, Polonia, capitala sporturilor de iarnă, este locul în care ne-am petrecut șase zile minunate în inima munţilor.

Ne-am simţit ca şi cum munţii ne-au primit în inima lor cu braţele deschise. Ce poate fi mai frumos decât să te afli pe vârful muntelui, deasupra tuturor, în oceanul de particule de zăpadă, în care se reflectă toată lumina strălucitoare a soarelui.
E imposibil de descris sentimentul pe care în aveam, de parcă eram doar noi şi muntele. Am coborât pârtiile, simţind adrenalina, fiecare muşchi încordându-se pentru a încetini, până la punctul în care nu-l mai puteam controla. Şi ne opream apoi să bem o ciocolată caldă, un ceai, să mâncăm grofi, caşcavalul tradiţional cu gem, merişoare „Zapiekansca".
Aşa au trecut șase zile de vis, împreună cu Andrei, Eva şi David, gazdele noastre de la pensiunea Carpe Diem Koscielisco.
În ultima zi ne-am luat rămas bun de la pârtiile atât de binecuvântate şi cu privelişti superbe realizând că excursia noastra se apropie de final. În cele șase zile nu ne-am gândit deloc la casă (acasă), la orice nu ţinea de acea lume nouă, complet diferită şi fără griji în care simţeam că intrasem la Zakopane. Pur şi simplu am trăit clipa cu toţii. Am schiat, ne-am bucurat de zăpadă şi unii de alţii, ne-am distrat la aquapark, la seara tradiţională poloneză în care ne-am plimbat cu săniile trase de cai, cu torţe, am mâncat cârnat „polonez" prăjit la gratar şi am dansat pe muzica poloneză.
Acum, acasă, am revenit la realitate şi ne dăm seama cât de preţioase erau acele clipe, care aşteptăm să revină, poate la anul. Ne amintim cu drag scrâşnetul schiurilor la oprire, costumele colorate de schi, pietonala Krupovki, bazarul, magazinele, cum  adormeam frânţi după o zi de schi, fără să apucăm să ne aşezăm bine în pat. Şi tânjim din nou după aceste lucruri, ne e dor de munţi, de schiat, de prieteniile formate.
Am fost împreună pe tărâmul din povești: Petrica Cristina şi Andra, Ludescher Aida, Gavra Ruxandra de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" împreună cu: Ani Diana şi Bianca, Chiş Bogdan şi Ana, Codău Raluca, Neagu Georgiana, Negulescu Mark, Onaca Iulia de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu".
Elevii au fost însoţiţi de doamna prof. Iosa Ana şi Balint Ioana de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" și de Ani Monica de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu".
Maria Dana Petruț

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:12 Ora de vară a Europei de Est