Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Pe 1 Martie s-a născut marele nostru povestitor Ion Creangă

În 3 Martie e Ziua Mondială a Scriitorilor

Pe 1 Martie s-a născut marele nostru povestitor Ion Creangă

Marți, 7 martie 2017, după un decurs de o săptămână în care elevii Școlii Internaționale Agora au avut destul timp să pregătească materiale și să se informeze despre Ion Creangă și scrierile sale, iată a venit și momentul în care munca lor și a profesorilor să fie evaluată.

Prezentarea s-a concentrat mai mult pe operele marelui povestitor, folosindu-se citate din amintirile, poveștile sau povestirile sale. Cum altfel să fie prezentat Ion Creangă dacă nu prin propriile sale vorbe pline de umor și subînțeles? Elevii s-au amuzat și și-au reamintit cu drag de năzdrăvăniile lui Nică, au povestit cu entuziasm despre propriile lor vizite la Casa memorială din Humulești și au ascultat cu interes despre maturizarea personajului din copilul zvăpăiat (simbolul copilăriei românești) în marele povestitor român de la Junimea, încurajat de Titu Maiorescu să pună pe hârtie ,,țărănimile" sale.
Încheierea a venit sub forma unui rebus, unde elevii trebuiau să răspundă unor întrebări pentru verificarea cunoștințelor acumulate de-a lungul prezentării și nu numai.
Totodată, agoriștii au marcat și Ziua Mondială a Scriitorilor care se sărbătorește pe 3 Martie (Ion Creangă fiind născut la 1 martie), când sunt sărbătoriți peste 100.000 de scriitori din întreaga lume. Numărul acestora nu este cunoscut exact, dar este estimat între 100.000 și 200.000. Raportat la populația planetei de 7 miliarde de persoane, putem spune că, din păcate, sunt o ,,specie" pe cale de dispariție.
Islanda pare a fi țara cu cei mai mulți scriitori raportat la populația de aproximativ 300.000 de locuitori. Romancierul islandez Solvi Bjorn Sigurdsson afirma: ,,Suntem o națiune de povestitori. Când era întuneric și frig nu aveam altceva ce să facem... Grație poeziilor și nuvelelor medievale am fost mereu înconjurați de povești".
Daniela Drugaș & George Monenciu

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:57:58 Ora standard a Europei de Est