Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Uniunea Femeilor Bihor şi poeta Mihaela Dindelegan au oferit doamnelor o seară de vis

Spectacol de suflet pentru femei

Uniunea Femeilor Bihor şi poeta Mihaela Dindelegan au oferit doamnelor o seară de vis

Onorată de zei, femeia ca simbol şi model, s-a aflat în centrul atenţiei marţi seara (7 martie 2017) la Sala „Florica Ungur", unde Uniunea Femeilor Bihor a organizat un spectacol dedicat ei: femeia mamă, bunică, soţie, soră, prietenă, confident etc.

Deschis cu versurile poetei Mihaela Dindelegan, vicepreşedinte al Uniunii Femeilor Bihor, evenimentul a adus pe scenă artişti de renume precum: Maria Haiduc, Florica Zaha, Călin Pop, solistul trupei Celelalte Cuvinte, în duet cu Raul Silaghi, Alexandrina şi Florian Chelu Madeva, alături de talentatul Alexandru Mihai Carţiş. Deşi organizatoarele au ales genuri muzicale diferite pentru a onora femeia, pornind de la muzică religioasă, folk, romanţe, folclor şi rock, toate acestea s-au împletit într-un mod armonios, într-o curgere lină de acorduri, care au umplut publicul de încântare. Sonetele Mihaelei Dindelegan, scrise cu o seară înainte, special pentru acest moment, au fost inspirate parcă din atmosfera înălţătoare de sărbătoare pe care ea şi invitaţii săi au creat-o în cinstea femeii. În acelaşi spirit au fost şi poeziile celorlalte autoare de versuri: Ioana Precup, poetă, membru al U.F.B., şi Teodora Cosmina Coloja, care se pregăteşte pentru primul volum de versuri.
Venit din Marghita, Ansamblul Folcloric „Floarea Barcăului", coordonat de Victor Sergiu Duca şi Mădălina Tătar, a interpretat o suită de dansuri populare specifice zonei, antrenând publicul şi pregătindu-l pentru momentul folcloric pregătit de artista Florica Zaha. Din Aleşd, Manuela Dulca, preşedintele organizaţiei locale a Uniunii Femeilor Bihor, a urcat pe scenă pentru a recita o poezie de George Coşbuc, iar apoi, finalul întregului spectacol i-a aparţinut unei voci suave de copil, Ambra Pop, fiica solistului Călin Pop.  
Alături de organizatoare s-a aflat şi doamna Anca Grama, purtătoare de cuvânt a primarului municipiului Oradea, care a adresat audienţei un cuvânt de salut împreună cu urările de bine şi La mulţi ani! În intervenţia sa, preşedintele de onoare al U.F.B., doamna Mioriţa Săteanu, a subliniat importanţa femeii, evocând istoria biblică în care se arată că femeia a fost luată din coasta lui Adam, pentru a fi iubită şi ocrotită de bărbat, iar preşedintele în exerciţiu al U.F.B., Pop Ana-Angela, a înmânat diplome membrelor şi colaboratoarelor.
Prezentăm mai jos sonetul intitulat „Mama", scris pentru ziua de 8 Martie de poeta Mihaela Dindelegan:
 
M-ai legănat pe braţul aurorii
Şi m-ai culcat la sânul veşniciei,
De cald să-mi ţină peste noapte norii,
Să mă cuprindă somnul armoniei.
 
M-ai adăpat cu lapte de zeiţă
Şi m-ai ţinut spre soare îndreptată
Cu faţa mea, să-mi prindă în cosiţă
O rază, ca o piatră nestemată.
 
Şi mi-ai cântat cu stelele-mpreună
O doină şi un cântec de visare,
Să-mi fie vorba inimii tot bună,
Să pot învinge orice încercare.
 
Iar peste toate mi-ai turnat iubire
În piept, să mă înalţ în nemurire.
 
La mulţi ani tuturor!
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:46:32 Ora standard a Europei de Est