Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Lecția de viață pe care ne-o dă Constantin Brâncuși”

Ziua Colegiului și a patronului spiritual

,,Lecția de viață pe care ne-o dă Constantin Brâncuși”

Marți, 7 martie 2017, dascălii și elevii Colegiului Tehnic ,,Constantin Brâncuși" din Oradea au marcat ,,Ziua Colegiului și a patronului spiritual, 51 de ani de existență a școlii și 141 de ani de la nașterea patronului spiritual, marele sculptor Constantin Brâncuși", după cum avea să precizeze dl director adjunct Nicolae Avram, în deschiderea evenimentului.

La manifestarea brâncușienilor au onorat cu prezența inspectorii școlari: prof. Maria Codruța Bogdan (inspector școlar general adjunct), prof. Adriana Onița și prof. ing. Florian Mieluț, precum și sculptorul Cornel Durgheu.
În cuvântul de deschidere, directorul Colegiului, dl prof. Gabriel Mic, a vorbit despre ,,lecția de viață pe care ne-o dă Constantin Brâncuși": ,,Artistul ne învață că munca fizică (meseria) poate deveni artă și că fericirea noastră depinde doar de felul în care vedem noi propria meserie, ca povară zilnică sau ca muncă depusă cu pasiune". Invocând o povestioară a unui scriitor francez, domnul director a concluzionat: ,,Frumusețea meseriei stă în mâinile și privirile celui care muncește, în perspectiva pe care o are. Vă urez să descoperiți și voi, dragi elevi, frumusețea în ceea ce faceți și în pregătirea voastră pentru viață!"
,,Complexul de la Târgu Jiu (...) este un simbol al eliberării României"
La rândul său, sculptorul, prof. univ. dr. Cornel Durgheu s-a adresat elevilor, încercând să le pună la suflet semnificația operei brâncușiene, a unui geniu și ales al lui Dumnezeu, care prin creația sa a adus faimă națiunii și poporului român. ,,Complexul de la Târgu Jiu (Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului...), tot ceea ce a lăsat moștenire, este un simbol al eliberării României. Pe acea alee a istoriei, Coloana Infinitului este stâlpul existenței noastre milenare. Vă doresc împliniri frumoase, avându-l ca model pe Constantin Brâncuși", a conchis sculptorul Cornel Durgheu.
Omagiu prin artă și cuvânt
Prin operele (creația) lor, prin cuvântul  rostit și prin simțire, elevii și dascălii au adus cinstire patronului spiritual și Zilei școlii. Elevii Monenciu David și Pontoș Teodora, apoi Covaciu Andrada, Rus Răzvan, Știrb Cristina, Câmpan Serafim, Naghi Tudor, Bacso Zsolt, Szombati Andrea și Papp Viktor, coordonați de prof. Mezei Ana-Maria (consilier educativ), Avrămuț Floare și Silaghi Cecilia, au prezentat câteva dintre aforismele marelui sculptor Constantin Brâncuși. Elevul Korozsi Patrick a proiectat pe marele ecran operele brâncușiene în PowerPoint, sub coordonarea d-nei prof. Drăgian Ana. Elevii: Cristea Flaviu, Demeter Daniel, Pantiș Adonis, Popa Raul, Sferle Samuel, Venter Cătălin, Bica Denisa și Hanga Denisa (sub coordonarea d-nei prof. Igaș Victoria) au recitat și au prezentat simbolistica celor mai reprezentative opere ale sculptorului.
Prin lucrările lor grafice, nouă elevi (Jan Hosko, Szabo Krisztian, Câmpan Emanuel, Derecichei Gabriel, Spurigan George, Coraș Darius, Florea Alexandru, Popuș Sergiu și Hendre Bogdan) îndrumați de doamnele prof. Nistor Monica și Gale Monica, au reprezentat cum s-au priceput ei mai bine: Poarta Sărutului, Cumințenia Pământului, Coloana Infinitului, Pasărea Măiastră, Domnișoara Pogany și Masa Tăcerii.
Multe dintre fotografiile făcute și prezentate de către directorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor, dl Lucian Silaghi, în 17 februarie 2017, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai", în cadrul expoziției ,,90 de paşi cu Brâncuşi pe Calea Eroilor", au putut fi admirate și ieri la evenimentul brâncușienilor orădeni, grație sprijinului acordat de dl director Lucian Silaghi.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (54 de poze), accesați Galeria foto: ,,Lecția de viață pe care ne-o dă Constantin Brâncuși”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:38:31 Ora standard a Europei de Est