Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Lecția de viață pe care ne-o dă Constantin Brâncuși”

Ziua Colegiului și a patronului spiritual

,,Lecția de viață pe care ne-o dă Constantin Brâncuși”

Marți, 7 martie 2017, dascălii și elevii Colegiului Tehnic ,,Constantin Brâncuși" din Oradea au marcat ,,Ziua Colegiului și a patronului spiritual, 51 de ani de existență a școlii și 141 de ani de la nașterea patronului spiritual, marele sculptor Constantin Brâncuși", după cum avea să precizeze dl director adjunct Nicolae Avram, în deschiderea evenimentului.

La manifestarea brâncușienilor au onorat cu prezența inspectorii școlari: prof. Maria Codruța Bogdan (inspector școlar general adjunct), prof. Adriana Onița și prof. ing. Florian Mieluț, precum și sculptorul Cornel Durgheu.
În cuvântul de deschidere, directorul Colegiului, dl prof. Gabriel Mic, a vorbit despre ,,lecția de viață pe care ne-o dă Constantin Brâncuși": ,,Artistul ne învață că munca fizică (meseria) poate deveni artă și că fericirea noastră depinde doar de felul în care vedem noi propria meserie, ca povară zilnică sau ca muncă depusă cu pasiune". Invocând o povestioară a unui scriitor francez, domnul director a concluzionat: ,,Frumusețea meseriei stă în mâinile și privirile celui care muncește, în perspectiva pe care o are. Vă urez să descoperiți și voi, dragi elevi, frumusețea în ceea ce faceți și în pregătirea voastră pentru viață!"
,,Complexul de la Târgu Jiu (...) este un simbol al eliberării României"
La rândul său, sculptorul, prof. univ. dr. Cornel Durgheu s-a adresat elevilor, încercând să le pună la suflet semnificația operei brâncușiene, a unui geniu și ales al lui Dumnezeu, care prin creația sa a adus faimă națiunii și poporului român. ,,Complexul de la Târgu Jiu (Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului...), tot ceea ce a lăsat moștenire, este un simbol al eliberării României. Pe acea alee a istoriei, Coloana Infinitului este stâlpul existenței noastre milenare. Vă doresc împliniri frumoase, avându-l ca model pe Constantin Brâncuși", a conchis sculptorul Cornel Durgheu.
Omagiu prin artă și cuvânt
Prin operele (creația) lor, prin cuvântul  rostit și prin simțire, elevii și dascălii au adus cinstire patronului spiritual și Zilei școlii. Elevii Monenciu David și Pontoș Teodora, apoi Covaciu Andrada, Rus Răzvan, Știrb Cristina, Câmpan Serafim, Naghi Tudor, Bacso Zsolt, Szombati Andrea și Papp Viktor, coordonați de prof. Mezei Ana-Maria (consilier educativ), Avrămuț Floare și Silaghi Cecilia, au prezentat câteva dintre aforismele marelui sculptor Constantin Brâncuși. Elevul Korozsi Patrick a proiectat pe marele ecran operele brâncușiene în PowerPoint, sub coordonarea d-nei prof. Drăgian Ana. Elevii: Cristea Flaviu, Demeter Daniel, Pantiș Adonis, Popa Raul, Sferle Samuel, Venter Cătălin, Bica Denisa și Hanga Denisa (sub coordonarea d-nei prof. Igaș Victoria) au recitat și au prezentat simbolistica celor mai reprezentative opere ale sculptorului.
Prin lucrările lor grafice, nouă elevi (Jan Hosko, Szabo Krisztian, Câmpan Emanuel, Derecichei Gabriel, Spurigan George, Coraș Darius, Florea Alexandru, Popuș Sergiu și Hendre Bogdan) îndrumați de doamnele prof. Nistor Monica și Gale Monica, au reprezentat cum s-au priceput ei mai bine: Poarta Sărutului, Cumințenia Pământului, Coloana Infinitului, Pasărea Măiastră, Domnișoara Pogany și Masa Tăcerii.
Multe dintre fotografiile făcute și prezentate de către directorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor, dl Lucian Silaghi, în 17 februarie 2017, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai", în cadrul expoziției ,,90 de paşi cu Brâncuşi pe Calea Eroilor", au putut fi admirate și ieri la evenimentul brâncușienilor orădeni, grație sprijinului acordat de dl director Lucian Silaghi.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (54 de poze), accesați Galeria foto: ,,Lecția de viață pe care ne-o dă Constantin Brâncuși”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:14 Ora de vară a Europei de Est