Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Uniţi pentru un internet mai bun!”

„Ziua Siguranţei pe Internet - fii schimbarea.

Uniţi pentru un internet mai bun!”

În data de 27 februarie 2017, s-a derulat la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" din Oradea, cu aportul conducerii unităţii de învăţământ, activitatea educativă cu tema „Ziua siguranţei pe internet - Fii schimbarea. Uniţi pentru un Internet mai bun!".

Organizatorul acesteia a fost prof. Diana Simona Nichita, responsabilul Comisiei metodice „Om şi societate", participanţii au fost elevii claselor a III-a B și a IV-a A, iar invitat, respectiv colaborator, psiholog Alin Creţu.
Obiectivele propuse au constat în: conştientizarea importanţei pe care Internetul şi noile tehnologii o au în activitatea elevilor şi a societăţi actuale; cunoaşterea de către elevi, părinţi şi profesori atât a aspectelor negative cât şi a celor pozitive referitor la Internet şi noile tehnologii; cunoaşterea şi respectarea unui set de reguli de bună purtare care trebuie respectate când interacţionăm pe Internet; informarea adecvată a elevilor / părinţilor, cadrelor didactice şi adoptarea unei atitudini corecte în navigarea pe Internet.
După prezentarea invitatului - psiholog Alin Creţu - de către prof. Diana Simona Nichita, acesta le-a exemplificat elevilor prin intermediul psihodramei: problemele întâlnite în utilizarea web -ului, setul de reguli care trebuie cunoscute şi respectate pe Internet; beneficiile Internetului şi tehnologiilor noi utilizate în învăţământ, importanța sateliților geostaționari, modalități de protecție, exemple de bune practici, iar în încheiere, au urmat concluziile, detaliate de doamna director, prof. dr. Viorica Popa.
La nivel internațional, activitatea se desfăşoară anual în luna februarie, sub egida reţelei europene „INSAFE" - European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene, în scopul promovării utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.  Acţiunea a atins un grad global de participare, conştientizare şi acoperire media, aflându-se în continuă creştere. În 2017, Safer Internet Day a ajuns la ediţia a XIV-a, fiind aniversată în aproximativ 100 de ţări din întreaga lume. A avut loc pe data de 8 februarie putând fi sărbătorită însă până la sfârşitul lunii.
În ţara noastră, evenimentul a fost organizat şi promovat de Consorţiul Sigur.info format din Organizaţia Salvaţi Copiii România. În fiecare zi, milioane de oameni folosesc Web -ul. Pentru a fi un beneficiu pentru toţi, şi internetul, ca societate virtuală, are propriile sale reguli care se cer respectate pentru buna funcţionare.
Netiqueta este codul bunelor maniere al internetului, având în definiţie cuvintele net (reţea) + eticheta.  Spiritul netiquet-ei este acela de a fi civilizat şi de a respecta câteva reguli de bază care constau în: corectitudinea şi onestitatea mesajelor, a nu urma link-uri de tip pop-up şi spam-uri, şi nici a le crea, utilizarea site-urilor web securizate şi respectarea normelelor unui site web, respectarea dreptului la intimitate / imagine în orice acţiune, inclusiv în crearea de profiluri pe reţelele sociale şi în postarea de comentarii.  Astfel va fi promovată „o cybersferă" pozitivă în care utilizatorii vor comunica eficient.
Alin Crețu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Uniţi pentru un internet mai bun!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:30 Ora de vară a Europei de Est