Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Cum să atingi curcubeul”

Proiectul educaţional

,,Cum să atingi curcubeul”

Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Cooperării în Educaţie (APCE) derulează proiectul educaţional ,,Cum să atingi curcubeul".

Proiectul se finalizează miercuri, 8 martie 2017, ora 17.00, cu un spectacol de lumină și culoare, care poartă același titlu: ,,Cum să atingi curcubeul"; evenimentul va avea loc la Sala „Florica Ungur" din Oradea, protagoniștii spectacolului fiind elevii clasei a II-a B, coordonaţi de doamna institutor Laura Vonea.
Motivaţia manifestării
Proiectul educaţional ,,Cum să atingi curcubeul" s-a născut din dorinţa de a da un sens şi o semnificaţie ideii de parteneriat şcoală - comunitate, de a crea o legătură caldă, de suflet între cadrele didactice universitare, preuniversitare, părinţii şi elevii clasei a II-a.
Dacă rezultatul final al manifestării se vrea un tribut adus iubirii materne, efortul ce a stat la baza realizării sale este unul impresionant: peste 18 ore de muncă în echipă între cadrele didactice universitare, preuniversitare şi studenţi; utilizarea unor strategii de muncă centrate pe elev, a teoriei inteligenţelor multiple, activităţi de predare integrată, muncă diferenţiată şi învăţare prin cooperare.
Unul dintre punctele tari ale acestui eveniment îl constituie prezenţa cadrelor universitare de la Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei în rândul elevilor de clasa a II-a care au beneficiat de directa lor îndrumare în alegerea conceptelor cheie ale manifestării (frumosul, recunoştinţa, dansând-cântând împreună, iubirea de mamă, eu şi colegii mei), în organizarea unor activităţi atipice, constructive de artă, dans, muzică, poezie, coregrafie şi decor. Implicarea elevilor, a cadrelor didactice universitare, preuniversitare şi a studenţilor în proiect este autentică, sinceră şi dezinvoltă.
,,Cum să atingi curcubeul" celebrează nu numai bucuria de a sărbători cea mai iubită fiinţă de pe pământ, dar şi munca în echipă, sacrificiul de sine, dăruirea şi exemplul personal.
Este un EVENIMENT - spectacol al celor mici pentru şi împreună cu cei mari.
Din echipa proiectului fac parte: institutor Laura Vonea și prof. univ. dr. Carmen Popa - inițiatori  ai proiectului; lector univ. dr. Laura Bochiș și prof. univ. dr. Carmen Popa - în calitate de coordonatori de proiect; lector univ. dr. Loredana Muntean - coordonator artistic; conf. univ. dr. Simona Laurian Fitzgerald și lector univ. dr. Adina Vesa - coordonatori comunicare-imagine; institutor Marinela Bozga, Colegiul Tehnic ,,Elisa Zamfirescu" din Satu Mare, coordonator scenografie; lector univ. dr. Mihaela Indrieș - coregrafie; participanți: elevii clasei a II-a, îndrumați de doamna institutor Laura Vonea; grupul țintă:  mămici, bunici, părinți, alți membri ai comunității.
Laura Vonea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:18 Ora de vară a Europei de Est