Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unde ne sunt intelectualii?

,,Curtea de la Argeș” nr. 3/2017

Unde ne sunt intelectualii?

,,Auzim de multe ori întrebări - reproșuri de genul: unde ne sunt intelectualii, de ce nu intră în politică, de ce nu-și spun părerea despre... și despre...? Justificate întrebări, mai puțin justificate reproșuri - și unele și altele, cu explicații relativ simple", se spune în deschiderea editorialului, cu acest titlu ,,Unde ne sunt intelectualii?"

Iar în încheiere apare o altă întrebare (versiune): ,,Unde ne sunt elitele?"
Răspunsurile le găsiți lecturând revista la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro
În Timpul din 13 iunie 1881, Domnul Eminescu scris-a despre mișcarea alegătorilor români din Transilvania și Țara Ungurească. Iar în continuare, pe aceeași pagină (a II-a), este publicat Apelul Identitate, suveranitate și unitate națională (Apelul unor membri ai Academiei Române, către Poporul Român, către instituțiile Statului Român); apelul a fost inițiat de academicienii Victor Voicu, Ioan-Aurel Pop, Gheorghe Păun și semnat de peste 100 de membri ai Academiei Române, 9 februarie 2017. Apelul l-ați putut citi și dumneavoastră, stimați prieteni și cititori, la vremea respectivă, pe ovidan.ro Despre povestea Meșterului Manole, despre Ana sau domnița Caplea scrie Horia Bădescu în Lacrima Caplei. Johan Galtung e la episodul al II-lea cu O teorie a păcii. Abordare dinspre entropie. Radu Pintea vorbește despre noul regn (al informaticii) care se diferențiază de ,,containerele fizice, de ghidajele și distribuitoarele informației, de perifericele terminale ale acestora din familia ecranelor și a tastaturilor". Mihai Nadin ni-l readuce în atenție pe regretatul academician Solomon Marcus în Matematicianul ca povestitor. În Omul Poeticii Matematice, distinsul academician (Solomon Marcus) este denumit de către Octavian Sachelarie drept ,,patriarhul matematicii românești". În aceeași rubrică (In memoriam Solomon Marcus), Eufrosina Otlăcan (care i-a fost studentă)  își amintește cu multă plăcere despre deschiderea pe care i-au dat-o cursurile de analiză matematică (în cadrul seminarului condus pe atunci de asistentul universitar Solomon Marcus). Citim apoi un Laudatio la Iași și relatări din spațiul  Bacăului său natal, dar și despre prima întâlnire cu Solomon Marcus a Laviniei Spandonide, în 2005, la New Europe College. M.N. Rusu face vorbire despre o ediție jubiliară Eminescu 1939 (o ediție de excepție) Ediția jubiliară a Municipiului București: Eminescu. Poezii, cu ocazia împlinirii a cinci decenii de la moartea poetului 1889-1939, iunie 15. În Știința, parte a culturii, acad. Alexandru Boboc publică articolul Carnap despre semnificația logicismului în filosofia matematicii...
Dar câte nu veți putea afla lecturând, așa cum spunem la început, numărul din martie al Revistei de Cultură ,,Curtea de la Argeș", la adresa:  www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:52 Ora de vară a Europei de Est