Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Eveniment expozițional la Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta

Bun-venit, Primăvară, dragostea mea pentru frumos!

Eveniment expozițional la Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta

Trei expoziții inedite au îmbrăcat în haine de primăvară Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta.

Măști de carnaval vienez, mărțișoare hand-made și lucrări artistice deosebite realizate de elevii salontani, sub atenta coordonare a profesoarei Oana Alexandrina Moldovan, spun povestea fără sfârșit a regăsirii iubirii, bucuriei și speranței în pragul lunii martie.
Reunite într-o temă îndrăzneață „Bun-venit, Primăvară, dragostea mea pentru frumos!", cele trei expoziții artistice poartă amprenta originalității profesoarei Oana Alexandrina Moldovan, o bistrițeancă îndrăgostită de Salonta, absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Oradea și a unui master în management educațional.
Mamă a doi copii deosebiți, Oana Alexandrina Moldovan ne-a mărturisit că își dorește să aducă fiecare elev talentat la un nivel artistic superior, la acea vibrație creativă care să-l determine să simtă creația dincolo de o lucrare unică, frumoasă și emoțională găzduită de o coală de hârtie: „Elevii mei s-au obișnuit să lucreze pe lemn, pe sticlă, ceramică, porțelan, piatră, material textil și pe toate tipurile de hârtie. Știu să mânuiască pensula, creionul, tușul sau cărbunele. Expoziția de măști de carnaval vienez este în primul rând creația elevilor de clasa a VII-a și reunește 100 de creații inedite, atent lucrate în detaliu, realizate pe suport din ghips. Expoziția de mărțișoare este o provocare artistică la care au răspuns elevii claselor a IX-a. Bijuteriile artistice cu șnur alb-roșu sunt realizate pe suport de ceramică modelatoare și poartă fiecare un strop de iubire picurat din inimioarele viitorilor artiști-plastici sau artizani hand-made. Prin efortul și talentul investite în aceste mărțișoare, elevii mei au înțeles că un obiect creat manual poartă o valoare sentimental-emoțională mult mai mare decât unul de serie".
Panourile artistice expuse în holul central al colegiului salontan sunt realizate de elevii claselor a IX-a, a XI-a și a XII-a și definesc cel mai bine armonia prieteniei profesor-elev, așa cum au cristalizat-o de-a lungul timpului adolescenții salontani alături de îndrăgita lor Oana Alexandrina Moldovan.
În mod deosebit, profesoara Moldovan a ținut să precizeze că „acest eveniment expozițional este rodul unei binecuvântate colaborări cu boardul colegiului național din Salonta, reprezentat de directorul prof. Vasile Trăncău și, în mod special, cu inimosul colaborator Cristi Butcă, un coleg deosebit de la care am beneficiat, de-a lungul timpului, de suport material, susținere morală și promovare".
Sorin Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Eveniment expozițional la Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:33 Ora de vară a Europei de Est