Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Studenții economiști au continuat participarea la proiectul ,,Donează sânge. Fii erou!”

Astăzi

Studenții economiști au continuat participarea la proiectul ,,Donează sânge. Fii erou!”

În zorii zilei de 2 martie 2017, Asociația Studenților Economiști a Facultății de Științe Economice din Oradea, ASEO, a continuat participarea la proiectul derulat în luna decembrie ,,Donează sânge. Fii erou!" săvârșind încă o dată actul donării.

Sala de primire a Centrului de Transfuzie Sanguină din Oradea, situată pe Strada Louis Pasteur Nr. 30, a fost plină ochi în dimineața zilei de joi. Începând cu ora 7.00, membrii Asociației Studenților Economiști și-au făcut apariția într-un număr mare. Motivați de dorința de a ajuta oamenii aflați la nevoie, și totodată în speranța că vor dărui o nouă șansă la viață, cei 10 studenți prezenți au continuat șirul de acte de caritate, mobilizându-și, totodată, colegii de la diferite specializări să participe o dată cu ei.
În urmă cu trei luni, studenții economiști au săvârșit aceeași faptă lăudabilă. Proiectul ,,Donează sânge, fii erou!" a fost derulat în luna decembrie în întreaga țară, urmărind să ajute la depășirea crizei de sânge cu care se confruntă spitalele din România. Acțiunea a fost primită cu entuziasm de populația orădeană, dovadă fiind numărul mare de donatori prezenți atât din rândul studenților, cât și din rândul locuitorilor, prin acest fapt dovedindu-se încă o dată că Oradea are un spirit civic bine dezvoltat.
Prin continuarea participării la actul donării, studenții vor să devină un exemplu în comunitatea locală, și speră că mulți dintre colegii lor le vor călca pe urme. Ei sunt bine informați despre cât este de important să donăm, beneficiile aduse organismului nostru și totodată faptul că facem o faptă bună, având șansa de a salva o viață. De asemenea regenerarea sângelui în organismul nostru induce o stare de bine atât fizic cât și mental.
Deși este o asociație studențească recent înființată, ASEO și-a lăsat amprenta în mai multe proiecte derulate pe parcursul primului an de activitate. Printre cele mai de succes proiecte amintim: ,,Forumul Antreprenorial", unde erau invitați antreprenori locali pentru a împărtăși din experiența lor în afaceri, fiind dornici de a le da sfaturi viitorilor antreprenori, ,,Fii tu Moș Crăciun", un eveniment de suflet, desfășurat în preajma Crăciunului, prin care s-au adunat bani, obiecte vestimentare, alimente perisabile și jucării pentru familiile nevoiașe sau ,,Christmas Party", pentru a încheia așa cum se cuvine un an plin de realizări.
Aceste evenimente lansate sub egida ASEO în colaborare cu Facultatea de Științe Economice din Oradea au avut un impact puternic în rândul tinerilor, soldându-se cu multă voie bună, zâmbete, dar și lecții de viață din care studenții au tras concluzii, învățând lucruri noi și dezvoltându-se atât pe plan personal cât și profesional.
În următoarele luni, agenda studenților economiști este încărcată, planificând alte activități interactive la care își propun să participe cât mai multe persoane cu aceleași interese.
Paula Lele

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:57:01 Ora standard a Europei de Est