Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Câștigând concursul, Danșa Alexandra va vizita în aprilie Parlamentul European

Vineri, la C.N. ,,Mihai Eminescu” s-a ales elevul care va pleca la Bruxelles

Câștigând concursul, Danșa Alexandra va vizita în aprilie Parlamentul European

Douăzeci și unu de elevi din clasele a XI-a și a XII-a de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" din Oradea au participat vineri, 24 februarie 2017, la un concurs de dezbateri pentru cunoașterea instituțiilor europene și obținerea unui loc în echipa de liceeni a României care va pleca la Parlamentul European.

În cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea cunoștințelor despre Parlamentul European prin jocuri educaționale de simulare", Centrul Român de Politici Economice (CEROPE) a câștigat finanțare nerambursabilă de la Parlamentul European pentru a desfășura campanii de informare în rândul liceenilor care în 2019 vor avea vârsta de 18 ani împliniți, să înțeleagă ce este Parlamentul European și să voteze informal, în cunoștință de cauză, candidații pentru Parlamentul European.
Pentru acest proiect, CEROPE a ales câte două licee din cinci județe ale țării, din localitățile: Slatina, Hunedoara, Arad, Oradea și Iași. Din Oradea au fost selectate colegiile naționale ,,Mihai Eminescu" și ,,Iosif Vulcan". Vineri, de la ora 11.00, timp de două ore, în cele două colegii orădene s-au desfășurat activități de informare și jocuri educative de simulare la care au participat câte 20 de elevi din clase a XI-a și a XII-a de la respectivele colegii. Miza concursului care s-a dat între cei 20 de liceeni era una cât se poate de derutantă și tentantă: doar un singur elev urma să câștige dreptul de a pleca în aprilie la Bruxelles la Parlamentul European.
La Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" au concurat (21): Boldan Cristina, din a XI-a A, Demian Cristian, Cotrău Cara, Mihăieș Anamaria, Laslău Sergiu și Liț Alexandra, din a XI-a B, Voloșeniuc Lorena, Popa Alice, Danșa Alexandra, Fanea Karla și Curcă Andrei, din a XI-a C, Peștean George, Tomescu Miruna și Mercea Bogdan, din a XI-a D, Rotar Ruxandra, Indrieș Gabriel, Junc Pavel și Maghiar Titus, din a XI-a G, Serac Paul și Danciu Emanuel, din a XII-a D, precum și Daina Diana, din a XII-a E.
,,Am certitudinea că veți fi la înălțime"
În dechiderea evenimentului, directorul adjunct, dl profesor Ioan Cadar, a prezentat locul și contextul, invitații și membrii juriului. Doamna inspector școlar Daniela Sopota, ,,jucând acasă" și cunoscând combatanții, li s-a adresat din suflet fiind și o zi de sărbătoare a iubirii (Dragobetele): ,,Am certitudinea că veți fi la înălțime, am certitudinea că vă veți exprima punctul de vedere în mod pertinent și ambițios, așa cum bine vă cunosc (...). Dragii mei, militați pentru drepturi europene, militați pentru democrație, militați pentru libertate", a mai spus doamna inspector școlar Daniela Sopota, care are mare încredere în acești tineri, ,,oamenii noștri de viitor", după aprecierea domniei sale. Juriul a fost alcătuit din istoricul orădean Gabriel Moisa, doamna Adina Dragoman și Tiberiu Cazacioc, reprezentanți ai CEROPE. În cuvântul său, profesorul universitar Gabriel Moisa s-a referit la două-trei chestiuni despre ceea ce înseamnă instituțiile europene, spiritul european și Parlamentul European.
Argumentând pro sau contra subiectului într-un discurs de două minte
Adina Dragoman a moderat evenimentul, dialogând cu cei 21 de candidați pe tema instituțiilor europene, reprezentarea României în Parlamentul European, despre avantajele aderării României la U.E. Apoi le-a prezentat un filmuleț despre cum funcționează instituțiile europene, văzute de președinții lor de la Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg. S-au tras la sorți europarlamentarii români reali pe care ei urmau să-i ,,reprezinte" și subiectele de discuție: siguranța alimentelor, drepturile consumatorilor, migrația și azilul... Pe tema aleasă, fiecare urma să susțină pro sau contra subiectului argumentând în cadrul unui discurs de două minute.
,,Vom aprecia discursul vostru, cât este de coerent, strategia, logica, stilul, conexiunea, retorica, știința de a vorbi liber, cum vă argumentați și susțineți punctul de vedere", a precizat Adina Dragoman.
La sfârșitul concursului, toți concurenții urmau să fie premiați cu diplome de participare și cu mici atenții (materiale promoționale și căști), iar câștigătoarea concursului, Danșa Alexandra, va pleca la Bruxelles în perioada 4-8 aprilie, împreună cu Dan Abigail, câștigătoarea concursului de la ,,Iosif Vulcan" și cu ceilalți opt câștigători (europarlamentari) din Slatina, Hunedoara, Arad și Iași. Cei 10 vor ajunge la Parlamentul European, unde vor avea ocazia să stea de vorbă cu europarlamentari români, dar nu numai...     
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (54 de poze), accesați Galeria foto: Câștigând concursul, Danșa Alexandra va vizita în aprilie Parlamentul European.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:03 Ora de vară a Europei de Est