Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Etapa județeană a proiectului ,,Podul prieteniei”

Marți, la C.S.E.I. Nr. 1 Oradea s-a desfășurat

Etapa județeană a proiectului ,,Podul prieteniei”

Marți, 21 februarie 2017, în sala festivă a C.S.E.I. Nr. 1 Oradea s-a desfășurat etapa județeană a proiectului - concurs național cu participare internațională ,,Podul prieteniei" (Friendship Bridge), ediția a VII-a.

La această ediție, au participat, în calitate de parteneri: reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ai Consiliului Județean Bihor, ai Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, ai Fundației LIFE 2008 din Oradea, ai Societății CAP Group SRL, elevi și profesori de la cinci instituții de învățământ special și 12 instituții de învățământ de masă: C.S.E.I. Nr. 1 Popești, C.S.E.I. Cristal, C.S.E.I. Bonitas, C.S.E.I. Nr. 1 Tileagd, C.S.E.I. Orizont, Grădinița Nr. 56, Grădinița Nr. 41, Grădinița din Copăcel, Grădinița Nr. 52, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu", Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", Școala Gimnazială Nr. 11, Școala Primară Nr. 2 Copăcel, Liceul de Arte, Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller" Oradea, C. N. ,,Mihai Eminescu" și Școala Gimnazială ,,Puiu Sever" din Ineu.
Cei mai mulți dintre acești parteneri au fost prezenți și ieri (marți) la etapa județeană, organizată pe patru secțiuni: workshop - atelier de lucru pentru elevi (pentru confecționare de lucrări colective din materiale reciclabile pe tema SOS Natura); concurs de desene/picturi pentru elevi; concurs de colaje pentru elevi; concurs de lucrări virtuale pentru  profesori.
Lucrările primite la concurs au fost expuse în cadrul a trei expoziții, pe secțiuni, de către membrii echipei  de proiect: prof. Erdeli Elena - coordonator proiect, Haș Rodica, Șipoș Lăcrimioara, Calamar Daniela și Herlaș Mirela. Pentru jurizarea lor (pe secțiuni) au fost alcătuite patru comisii. La secțiunea nr. 1 (workshop - atelier de confecționare lucrare colectivă din materiale reciclabile), au evaluat: prof. Vese Alina, inspector școlar pentru învăţământ special (I.S.J. Bihor, președinte), prof. Szabo Florina (prof. metodist al C.C.D. Bihor), Codilă Mirela (reprezentant al Fundației LIFE), prof. Nan Maria (Grădinița Nr. 52) și prof.  Pantazi Teodora (director al C.S.E.I. Nr. 1); la secțiunea a II-a (desene/picturi), au jurizat: prof. Sopota Daniela, inspector școlar pentru educație permanentă și activitate educativă formală și nonformală (I.S.J. Bihor,  președinte), prof. Bodiu Carmen, (director al C.C.D. Bihor), jurist Mioara Derecichei (Consiliul Județean Bihor), prof. Strațomir Ionela (C.S.E.I. Nr. 1, reprezentant al  CAP Group SRL) și prof. Cristea Ligia (Liceul de Arte); la secțiunea a III-a  (colaje), au evaluat: pr. prof. Negruțiu Florin,  inspector școlar pentru proiecte educaționale (I.S.J. Bihor, președinte), prof. Roșu Elisaveta, inspector școlar pentru istorie, geografie, științe socio-umane (I.S.J. Bihor), prof. Erdeli Elena (prof. C.S.E.I. Nr. 1, coordonator proiect), prof. Șipoș Lăcrimioara (prof. C.S.E.I. Nr. 1) și prof. Calamar Daniela (prof. C.S.E.I. Nr. 1); la secțiunea a IV-a  (lucrări virtuale), au jurizat: prof. Chivari-Moțoc Elena, inspector școlar pentru proiecte educaționale (I.S.J. Bihor, președinte), prof. Tăut Stela (prof. Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", președinte al Asociației Dascălilor Bihoreni), prof. Ilisie Carmen (director adjunct al C.S.E.I. Nr. 1), prof. Herlaș Mirela (prof. CȘEI Nr. 1) și prof. Haș Rodica (prof. C.S.E.I. Nr. 1).
În deschiderea evenimentului, doamna director Teodora Pantazi a mulțumit partenerilor și echipei de proiect pentru modul profesionist și responsabil în care s-au implicat în derularea proiectului și în organizarea etapei județene, iar doamna profesor Elena Erdeli, în calitate de coordonator de proiect, a felicitat echipajele prezente la etapa județeană și le-a urat succes în realizarea lucrărilor în cadrul workshopului.
Să mai spunem că proiectul ,,Podul prieteniei" este cuprins în Calendarul activităților educative naționale al M.E.N.C.S. Nr. 28269 din 23.02.2016, Anexa B, pag. 5, domeniul cultural artistic, arte vizuale, poziția 40; el urmărește: dezvoltarea abilităților artistice la elevi în vederea socializării și integrării lor în societate; realizarea unor lucrări din materiale reciclabile pe tema SOS Natura; realizarea unor creații artistico-plastice (picturi/ desene, colaje făcute de elevi), utilizând tehnici diverse; realizarea unor lucrări virtuale (create de profesori), utilizând mijloacele IT; confecţionarea de obiecte/ machete/ lucrări colective din materiale reciclabile cu tema SOS Natura.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (51 de poze), accesați Galeria foto: Etapa județeană a proiectului ,,Podul prieteniei”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:19 Ora de vară a Europei de Est