Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,În plină glorie!”

Duminică, a doua premieră din 2017 a Trupei Iosif Vulcan

,,În plină glorie!”

Teatrul ,,Regina Maria" anunță a doua premieră din acest an a Trupei Iosif Vulcan: "În plină glorie!", de Peter Quilter, regia Cristian Ioan, care va avea loc duminică, 26 februarie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului ,,Regina Maria".

Peter Quilter este un dramaturg britanic contemporan consacrat, ale cărui piese au fost montate în teatre renumite din peste 40 de ţări din întreaga lume, printre care: Africa de Sud, Canada şi Australia. A fost nominalizat de două ori la Premiile Olivier (Best New Comedy în anul 2006 şi Best New Play în anul 2011), iar debutul său pe Brodway a primit trei nominalizări la Premiile Tony.
Una dintre cele mai apreciate opere ale sale este „În plină glorie!", o comedie inspirată din viața lui Florence Foster Jenkins, cunoscută în istorie ca fiind ce mai proastă solistă de operă din lume. Piesa a fost montată și jucată pe scenele din peste douăzeci de țări din întreaga lume, iar recent a sărbătorit a 2000-a reprezentaţie internaţională și peste un milion de vânzări de bilete. De asemenea, în anul 2006 s-a bucurat de o nominalizare la Premiile Olivier pentru cea mai bună comedie.
Savuroasă, dinamică, plină de umor și de curaj nebun, comedia lui Quilter prinde acum viață pe scena Teatrului ,,Regina Maria". Sub îndrumarea regizorală a lui Cristian Ioan, cunoscut de publicul orădean atât pentru regia unor spectacole de succes, cât și pentru perioada în care a condus Teatrul din Oradea (1993-1994),  povestea celei mai proaste soliste de operă din lume va reuși să-i amuze, dar și să-i inspire pe cei care vor trece curioși pragul teatrului și vor aștepta cu nerăbdare ridicarea cortinei.
Florence Foster Jenkins (Gabriela Codrea) reuşeşte, în ciuda lipsei vădite de talent și a ironiilor cu care se confruntă uneori, să susţină concerte de operă cu sala plină și să câștige admirația unor personalități ale vremii. Apogeul carierei sale este marcat de recitalul de pe scena uneia dintre cele mai prestigioase săli de concert din New York: Carnegie Hall. Susținută de câțiva oameni din jur (fie din simpatie, fie din interes), ajutată de capitalul de imagine pe care și-l creează prin finanțarea evenimentelor culturale și de moștenierea pe care o risipește fără opreliște când e vorba de muzică, Florence a devenit o sursă de inspirație, o fâșie de istorie cu note comice, care continuă să fascineze.
Echipa artistică este completată de scenografa Clara Labancz, câștigătoarea premiului UNITER pentru întrega activitate în anul 2015, care se află la a doua colaborare cu teatrul orădean, și de talentații actori: Gabriela Codrea (Florence Foster Jenkins), Andrian Locovei (Cosme McMoon), Răzvan Vicoveanu (St. Claire), Mirela Lupu (dna Johnson), Lucia Rogoz (Dorothy) și Georgia Căprărin (Maria). Spectacolul se bucură de participarea specială a contratenorului Iosif Viktor și de îndrumarea muzicală a compozitorului Ovidiu Iloc și a pianistei Henrietta Varady.
Cei care nu pot ajunge la premieră sunt așteptați la următoarea reprezentație care va avea loc de mărțișor: miercuri, 1 martie, de la ora 19.00, la Sala Mare.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Dometi
Foto: Remus Toderici

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:00:20 Ora standard a Europei de Est