Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan

Spectacol / lansare de carte

Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan

Poeta Mihaela Dindelegan şi invitaţii ei de la Bistro Blues Caffe au transformat evenimentul lansării cărţilor „Deasupra timpului murdar" şi „Regele nebun - pilde în sonete" într-o înălţătoare sărbătoare a poeziei şi a muzicii, desfăşurată joi, 16 februarie 2017.

Este cel de-al doilea eveniment organizat sub formă de spectacol la acest început de an de către Mihaela Dindelegan, într-o formulă foarte apreciată de publicul orădean, care se poate bucura atât de lectura poeziilor cât şi de evenimentul muzical în sine.
În spaţiul ales cu grijă pentru a contribui la crearea unei atmosfere înălţătoare, s-au adunat şi de această dată mai mulţi artişti decât fuseseră anunţaţi pe afiş, dovadă că poeta reuşeşte să unească în jurul ei numeroase valori ale vieţii culturale şi sociale bihorene. Versurile Mihaelei au fost puse în valoare prin interpretarea artistului Sebastian Bărbălan de la Experiment. Teatru. Clandestin, a profesoarei de teatru Otilia Bejan, fostă studentă a formatorului Bărbălan, a actorului Emil Sauciuc de la Teatrul „Regina Maria", şi a mai tânărului actor Răzvan Marchiş. Lor li s-a alăturat autoarea, prin suflul căreia poeziile au prins şi mai multă viaţă, într-o curgere sensibilă dar şi tumultuoasă de simţăminte şi trăiri lirice. Esenţa celor două volume cu versuri a fost transpusă de poetă într-un sonet creat special pentru această lansare:
 
Cu braţ de flori ieşii în calea voastră
Să vă îmbăt prin binele din mine,
Mărinimie sinceră-am în glastră
Şi slava ei cu versul se-ntreţine.
 
Păşim prin timpuri grele de-ntuneric
Şi nu mai ştim în cine e dreptatea,
Iar ochiul nostru-a devenit isteric,
Sătul că vede doar inechitatea.
 
Dar mă aplec spre voi cu vorbă lină
Şi tot mai cred că-i vremea potrivită,
Când nu găsim deloc în jur lumină,
S-o răspândim din noi, mai strălucită.
 
Iar astfel, chiar şi noaptea-ntunecată
O vom cuprinde-n clipa fermecată.
 
„Descrisa și oferita iubire model a poetei Mihaela-Maria Dindelegan este pe de o parte unică în particularitatea lirismului său, iar pe de altă parte universală în esența ei. Cititorul avizat va descoperi valoarea poematică a suratei noastre la fiecare reluare a lecturii celor două volume puse în pagină. Deci, lăsați-o pe poeta Mihaela-Maria Dindelegan să așeze câte un monument de poezie pe fiecare soclu clădit de noi cei care o citim, o iubim și o prețuim!", a spus distinsul dr. Lucian Munteanu, unul dintre primii susţinători ai poetei lansată de doar trei ani pe orbita poeziei de inspiraţie, dar surprinzătoare prin prolificitatea şi profunzimea ideilor. Florian Chelu Madeva, care a contribuit la îmbunătăţirea formei prozodice a sonetelor Mihaelei, lucrând alături de ea la primele trei volume de sonete, a subliniat evoluţia extraordinară şi fără precedent a autoarei în domeniul poeziilor cu formă fixă, care sunt cel mai greu de realizat.
Alături de el au urcat pe scenă pentru a cânta soţia sa Iuliana şi fiica Alexandrina, artiştii Maria Haiduc, Florica Zaha şi maestrul Liviu Buţiu la vioară, Ioana Urs, Liliana Ioniţă Budău şi Raul Silaghi. La pupitrul tehnic, pe durata celor mai bine de două ore de spectacol, s-a aflat Dan Peter, directorul Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea.
Roxana Popescu
Foto: Ovidiu Selegean
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:58 Ora de vară a Europei de Est