Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan

Spectacol / lansare de carte

Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan

Poeta Mihaela Dindelegan şi invitaţii ei de la Bistro Blues Caffe au transformat evenimentul lansării cărţilor „Deasupra timpului murdar" şi „Regele nebun - pilde în sonete" într-o înălţătoare sărbătoare a poeziei şi a muzicii, desfăşurată joi, 16 februarie 2017.

Este cel de-al doilea eveniment organizat sub formă de spectacol la acest început de an de către Mihaela Dindelegan, într-o formulă foarte apreciată de publicul orădean, care se poate bucura atât de lectura poeziilor cât şi de evenimentul muzical în sine.
În spaţiul ales cu grijă pentru a contribui la crearea unei atmosfere înălţătoare, s-au adunat şi de această dată mai mulţi artişti decât fuseseră anunţaţi pe afiş, dovadă că poeta reuşeşte să unească în jurul ei numeroase valori ale vieţii culturale şi sociale bihorene. Versurile Mihaelei au fost puse în valoare prin interpretarea artistului Sebastian Bărbălan de la Experiment. Teatru. Clandestin, a profesoarei de teatru Otilia Bejan, fostă studentă a formatorului Bărbălan, a actorului Emil Sauciuc de la Teatrul „Regina Maria", şi a mai tânărului actor Răzvan Marchiş. Lor li s-a alăturat autoarea, prin suflul căreia poeziile au prins şi mai multă viaţă, într-o curgere sensibilă dar şi tumultuoasă de simţăminte şi trăiri lirice. Esenţa celor două volume cu versuri a fost transpusă de poetă într-un sonet creat special pentru această lansare:
 
Cu braţ de flori ieşii în calea voastră
Să vă îmbăt prin binele din mine,
Mărinimie sinceră-am în glastră
Şi slava ei cu versul se-ntreţine.
 
Păşim prin timpuri grele de-ntuneric
Şi nu mai ştim în cine e dreptatea,
Iar ochiul nostru-a devenit isteric,
Sătul că vede doar inechitatea.
 
Dar mă aplec spre voi cu vorbă lină
Şi tot mai cred că-i vremea potrivită,
Când nu găsim deloc în jur lumină,
S-o răspândim din noi, mai strălucită.
 
Iar astfel, chiar şi noaptea-ntunecată
O vom cuprinde-n clipa fermecată.
 
„Descrisa și oferita iubire model a poetei Mihaela-Maria Dindelegan este pe de o parte unică în particularitatea lirismului său, iar pe de altă parte universală în esența ei. Cititorul avizat va descoperi valoarea poematică a suratei noastre la fiecare reluare a lecturii celor două volume puse în pagină. Deci, lăsați-o pe poeta Mihaela-Maria Dindelegan să așeze câte un monument de poezie pe fiecare soclu clădit de noi cei care o citim, o iubim și o prețuim!", a spus distinsul dr. Lucian Munteanu, unul dintre primii susţinători ai poetei lansată de doar trei ani pe orbita poeziei de inspiraţie, dar surprinzătoare prin prolificitatea şi profunzimea ideilor. Florian Chelu Madeva, care a contribuit la îmbunătăţirea formei prozodice a sonetelor Mihaelei, lucrând alături de ea la primele trei volume de sonete, a subliniat evoluţia extraordinară şi fără precedent a autoarei în domeniul poeziilor cu formă fixă, care sunt cel mai greu de realizat.
Alături de el au urcat pe scenă pentru a cânta soţia sa Iuliana şi fiica Alexandrina, artiştii Maria Haiduc, Florica Zaha şi maestrul Liviu Buţiu la vioară, Ioana Urs, Liliana Ioniţă Budău şi Raul Silaghi. La pupitrul tehnic, pe durata celor mai bine de două ore de spectacol, s-a aflat Dan Peter, directorul Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea.
Roxana Popescu
Foto: Ovidiu Selegean
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:46:38 Ora standard a Europei de Est