Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au fost prezentate veniturile și cheltuielile D.P.I. și principalele obiective pentru anul 2017

Vineri,

Au fost prezentate veniturile și cheltuielile D.P.I. și principalele obiective pentru anul 2017

Lucian Popa, director executiv al Direcției Patrimoniu Imobiliar (D.P.I.), a susținut vineri, 10 februarie 2017, o conferință de presă în care a prezentat Raportul de activitate pe anul 2016 al direcţiei. A fost prezentată evoluția veniturilor și cheltuielilor totale ale D.P.I., precum și principalele obiective pentru anul 2017.

Lucian Popa a arătat că realizarea obiectivelor propuse pe anul 2016 a fost deosebit de dificilă, mai ales datorită faptului că D.P.I. a fost comasată în cadrul Primăriei Oradea. Acest fapt a presupus o serie de modificări și redirecționări, însă s-a reușit realizarea majorităţii obiectivelor propuse.
Totodată, Lucian Popa a reamintit că Municipiul Oradea are un patrimoniu valoros, o zestre arhitecturală foarte bogată, anul trecut Direcția Patrimoniu Imobiliar punând un accent deosebit pe reabilitarea clădirilor de patrimoniu. O parte a acestor lucrări au început în anii 2015-2016 și vor continua şi în perioada următoare: reabilitarea Palatului Vulturul Negru, faţada imobilului de pe Strada Republicii Nr. 13, Casa Poynar, Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, precum şi Cinematograful Transilvania.
Legat de evoluția veniturilor și cheltuielilor, directorul executiv a precizat: „Anul trecut am încercat să obținem o creștere a veniturilor și să scădem cheltuielile, precum și o mai bună transparență în activitățile direcției".
În ceea ce privește evoluția comparativă a veniturilor totale ale D.P.I. în anii 2015-2016, Lucian Popa a arătat că în anul 2015 D.P.I. a încasat 25.706.322 lei, iar în anul 2016 26.479.510 lei, sumă care presupune venituri din închirieri, parcări, terenuri, vânzări imobile, precum și alte venituri: administrare domeniu public, asocieri, valorificare materiale reciclabile etc.
Lucian Popa a menționat că o bună parte a acestor venituri au fost obţinute prin intermediul Serviciului Parcări, iar evoluția comparativă a acestor venituri arată că anul trecut au crescut semnificativ veniturile realizate din parcările cu telefonul mobil (cu 31%), abonamente parcări de domiciliu și din tichetele de parcare la parcările supraetajate.
,,Strategia pe care ne-o propunem să o realizăm pentru următorii ani este o consolidare și eficientizare a acestor servicii de parcare, astfel ca toate veniturile să le reinvestim în parcările din Oradea. În următorii trei ani, municipalitatea dorește să realizeze încă cel puțin două parcări supraetajate, pe Strada Voința și în apropierea Spitalului Militar", a declarat Lucian Popa.
Legat de operativa cheltuielilor de investiţii în anul 2016, Lucian Popa a menționat că anul trecut, față de prevederile estimate, gradul de realizare a cheltuielilor legate de învățământ este de 71,09 %, pentru creșe este 67,68%, pentru cultură,  recreere (reabilitare Cetatea Oradea, baze sportive și de agrement) este de 88,44%, iar pentru cheltuieli cu locuinţe, servicii şi dezvoltare comunală acestea s-au realizat în proporție de 75,72%.
Investițiile în învățământ
Printre principalele investiții derulate în cursul anului 2016 la unitățile de învățământ se numără: dotarea Campusului Școlar ,,Partenie Cosma", realizarea sălii de sport de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", reabilitarea fațadei Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia", dar și asfaltarea curților școlilor gimnaziale Nr. 16, ,,Szacsvay Imre", ,,Ioan Bogdan", Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga", Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" și alte lucrări de reparații curente.
Propuneri pentru anul 2017
În ceea ce privește obiectivele Direcției pentru anul 2017, directorul executiv a menționat că s-a propus realizarea unor investiții precum: reabilitarea fațadelor unor clădiri din centrul istoric al Oradiei, investiții în infrastructura de turism și agrement, în principiu în Cetatea Oradea, pentru ca acesta să devină cel mai important obiectiv turistic din Oradea, lucrări de reparații capitale și investiții în școlile și grădinițele orădene.
,,Prioritar pentru noi este reabilitarea clădirilor de patrimoniu și ridicarea standardului de calitate în unitățile de învățământ. Ne dorim ca în următorii doi-trei ani toate școlile din Oradea să beneficieze de curți asfaltate și servicii de calitate, pentru ca elevii orașului să poată învăța în condiții decente", a spus Lucian Popa.
În ceea ce privește Cetatea Oradea, Lucian Popa a amintit că, o dată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare, aceasta a fost deschisă publicului larg, aici organizându-se o serie de evenimente, cu o participare de 15.000-20.000 de vizitatori: ,,Anul acesta ne dorim ca Cetatea să devină cât mai atractivă pentru orădeni și turiști, de aceea în perioada următoare vom mai scoate la licitație amplasamente în această locație și ne vom axa și mai mult pe organizarea periodic de evenimente educative și culturale", a declarat acesta.
Totodată, în anul 2017 vor începe lucrările la reabilitarea fațadelor pentru imobilele Republicii 31, Iosif Vulcan 2 și 4-6, precum și la Palatul Ullmann.
,,Toate aceste lucrări realizate până acum au fost posibile și datorită colegilor mei, cărora doresc să le mulțumesc, iar în 2017 ne propunem să realizăm și mai multe", a ținut să precizeze directorul Lucian Popa. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:08 Ora de vară a Europei de Est