Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Raport pe anul 2016, proiecte pentru 2017

Instituția Arhitectului-Șef

Raport pe anul 2016, proiecte pentru 2017

Viceprimarul Mircea Mălan a susținut ieri, 9 februarie 2017, alături de directorul executiv Adriana Lipoveanu, arhitectul-șef al orașului, o conferință de presă în care a fost prezentat Raportul de activitate pe 2016 a Instituției Arhitectului-Șef.

La conferință au participat şi Lucia Iacob - şef serviciu autorizări, precum și Carmen Cioflan - şef birou GIS.
În deschiderea conferinței de presă, viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre rolul esenţial jucat de Instituția Arhitectului-Șef pentru orașul nostru, fie că e vorba de proiectele de reabilitare a clădirilor monument-istoric, fie de eliberarea autorizațiilor de urbanism sau de impunerea regulamentului de publicitate. „Din cifrele pe care le avem se poate observa că în anul 2016 Instituția Arhitectului-Șef a avut o activitate intensă în toate domeniile de activitate. În ceea ce privește numărul documentelor eliberate, se poate observa o creștere semnificativă, ceea ce arată că orașul Oradea se dezvoltă în mod semnificativ,  respectiv că încercăm să ne adaptăm nevoilor concrete ale cetățenilor", a menționat Mircea Mălan.
Mai multe construcţii, mai puţine demolări
În continuare, arhitectul-șef al orașului, Adriana Lipoveanu, a prezentat Raportul de activitate al instituției pe care o conduce, subliniind că față de anii anteriori se poate constata o creștere numerică a tuturor cererilor pentru emiterea actelor specifice: certificate de urbanism, autorizații de construire, autorizații de desființare, ceea ce este un indicator urban foarte bun pentru dezvoltarea orașului.
,,Deoarece Primăria Oradea permite cetățenilor și solicitarea actelor specifice și în regim de urgență, activitate introdusă în anul 2014, numărul solicitărilor pentru emitere în regim de urgență și-a continuat trendul crescător, ceea ce ne întărește convingerea că a fost o inițiativă bună, numărul documentelor emise în regim de urgență crescând cu 22% față de anul 2015. De asemenea, și obiectivul propus pe anul trecut, de a scurta perioadele de emitere și pentru regimul normal la 7 zile pentru certificatele de urbanism, respectiv de 15 zile pentru autorizațiile de construire s-a îndeplinit în majoritatea cazurilor", a adăugat dna Lipoveanu.
Totodată, Adriana Lipoveanu a precizat că din analiza cifrelor statistice se poate observa continuarea trendului crescător în ceea ce privește construcțiile noi/extinderile construcțiilor, astfel că față de anul 2015 se înregistrează o creștere de 41%, iar față de media ultimilor 5 ani se înregistrează o creștere de 57%. Astfel, toți indicatorii urbani înregistrează creșteri, cu excepția adeverințelor de desființare a construcțiilor, ceea ce arată faptul că în anul 2016 s-a demolat mai puțin cu cca. 20% decât în anul 2015.
În ceea ce privește activitatea Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CMUAT), anul trecut au fost analizate 116 documentații de urbanism, 90 PUZ-uri și 26 PUD-uri, iar ca documentații promovate și aprobate de către Consiliul Local, în 2016 au fost înaintate spre discuție și aprobate de către Consiliul Local un număr de 29 documentații de urbanism: 21 PUZ-uri și 8 PUD-uri.
Arhitectul-șef a enumerat și câteva dintre documentațiile care au vizat proiecte foarte importante ale Primăriei Oradea, analizate și avizate în cadrul ședințelor CMUAT, precum: sala de sport polivalentă, restaurarea casei Darvas-La Roche, reabilitarea și refuncționalizarea imobilului Clădirea Manejului din Ansamblul Cazarma Husarilor, construirea podului rutier peste Crișul Repede între străzile Plevnei și Szigligeti Ede, drum de legătură între Strada Suişului și Calea Bihorului, drumuri colectoare Calea Sîntandrei - Calea Aradului etc.
Continuă reabilitarea faţadelor în centrul istoric
În ceea ce privește proiectele importante pentru anul 2017, acestea privesc atât continuarea proiectelor de dezvoltare locală începute în anii anteriori, care continuă sau se vor finaliza în anul 2017, cât şi și lucrări noi.
Astfel, se are în vedere elaborarea PUZ constituire drumuri colectoare, însoțitoare ale șoselei de centură, elaborare PUZ zona construită protejată Centru Istoric, elaborare PUZ urbanizare și creare drumuri colectoare adiacente șoselei de centură Calea Ogorului şi preluarea documentațiilor de urbanism în format online. Directorul executiv al Instituției Arhitectului-Șef a mai amintit printre proiectele majore pe anul 2017 valorificarea potențialului ambiental al malurilor Crișului Repede prin realizarea unităților de alimentație publică cu terasă  în zona Podului Sf. Ladislau, refacerea zonelor publice cu impact major asupra vieții și imaginii urbane (proiect de reabilitare Pasaj Madach, amenajarea piațetei peste parcarea subterană din Strada Independenței), respectiv proiectul ,,Protejarea și promovarea patrimoniului art-nouveau", finanțat în cadrul programului ,,Transnațional Dunărea", având o valoare de 1.649.559 euro, din care Municipiului Oradea îi revin 320.711 euro.
În ceea ce priveşte reabilitarea fondului construit din zona centrală prin programul multianual, Adriana Lipoveanu a arătat că în acest an va continua reabilitarea faţadelor unor clădiri, începută în anii 2015 şi 2016: palatele Stern, Moskovits Miksa şi Apollo, precum şi clădirile de pe Republicii Nr. 13 şi din Piaţa Unirii Nr. 6. Urmează ca în 2017 să înceapă şi reabilitarea palatelor Fuchsl, Adorjan I şi II, Ullman, Casa Deutsch şi alte 11 imobile de pe Strada Vasile Alecsandri, precum şi imobilele din Piaţa Ferdinand Nr. 1 şi 3. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:25 Ora de vară a Europei de Est