Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conducerea Universității Agora i-a adus domnului academician Florin Gheorghe Filip un cald omagiu

Vineri, cu prilejul mesei rotunde și al lansării de carte,

Conducerea Universității Agora i-a adus domnului academician Florin Gheorghe Filip un cald omagiu

Vineri, 3 februarie 2017, la sala de conferințe a Hotelului President din Băile Felix, au avut loc două evenimente, masa rotundă ,,Decizii și decidenți în sistemul de învățământ", precum și lansarea cărții ,,Computer - Supported Collaborative Decision - Making", a distinsului academician Florin Gheorghe Filip.

Profitând de ocazie, organizatorii evenimentului, conducerea Universității Agora, i-au adus un cald omagiu distinsului academician Florin Gheorghe Filip, la cei 70 de ani pe care îi va împlini în 25 iulie.
Cartea, care îi mai are ca autori pe Constantin-Bălă Zamfirescu și pe Cristian Ciurea, a fost lansată de la ora 15.00. Prezentarea a fost făcută de către dl conf. univ. dr. Ioan Buciu, de la Universitatea din Oradea, în prezența unui public avizat, cadre universitare de la Universitatea Agora și Universitatea din Oradea, cu participarea unui invitat special, dl prof. univ. dr. Petrică Pop Sitar, prorector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Masa rotundă ,,Decizii și decidenți în sistemul de învățământ", s-a desfășurat de la ora 19.00, iar în deschidere, conducerea Universității Agora i-a adus bunului lor prieten, distinsul academician Florin Gheorghe Filip, un sincer și cald omagiu. La masa rotundă au participat și cadre universitare de la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, universitate care va găzdui astăzi (luni, 6 februarie) simpozionul științific omagial dedicat dlui academician Florin Gheorghe Filip.
Trebuie spus dintru început că dl academician Florin Gheorghe Filip se bucură de o prețuire aparte în familia universitarilor agoriști, grație sprijinului substanțial și constant acordat acestei tinere universități particulare încă de la începuturile sale, când nu avea încă un drum definit și nici un nume pe piața universitară din România. Plini de recunoștință, universitarii Agorei aveau să-l răsplătească pe distinsul academician, imediat după acreditare, cu cel mai înalt titlu academic onorific, domnul academician devenind în 2012 primul Doctor Honoris Causa al Universității Agora.
Cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române
În cadrul unei prezentări emoționante, domnul rector Ioan Dzițac a făcut o incursiune în Laudatio în ceea ce-l privește pe distinsul invitat și sărbătorit, punctând câteva repere esențiale ale vieții și activității domnului academician Florin Gheorghe Filip.
Născut în 25 iulie 1947, la doar 44 de ani, în 1991, dl academician devenea cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române, iar la 52 de ani, ajungea membru titular. ,,Poate că e singurul din istoria Academiei Române care a devenit membru corespondent la 44 de ani. ,,Să recunoaștem că e un lucru extrem de rar în lumea nemuritorilor, cum sunt numiți academicienii, în sensul că ei rămân în istorie. Timp de 10 ani, a ocupat funcția de vicepreședinte al Academiei, iar din 2010, de șapte ani, este președinte al secției de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române, făcând parte din prezidiul Academiei", a precizat dl rector. Au fost trecute în revistă pe baza Laudatio și a unui bogat CV, contribuțiile distinsului academician (200 de articole științifice, 50 de proiecte științifice de anvergură, 60 de conferințe naționale și internaționale), titluri, premii, distincții și medalii naționale și internaționale.
,,Intuitiv, generos și catalizator"
,,Dacă am fi întrebați care sunt primele trei cuvinte-calități care îl definesc pe domnul academician, am spune fără ezitare: intuitiv, generos și catalizator. Știe să intuiască un tânăr cercetător; foarte mulți cercetători s-au format la umbra domniei sale, a condus multe colective de cercetare, instituții academice; este plin de modestie, nu știe ce este invidia; acordă ajutorul cu generozitatea caracteristică marilor spirite. Pe unde a trecut s-a comportat tocmai precum un catalizator, precipitând multe reacții benefice. A ajutat fără să aștepte răsplată. Noi, ca Universitate, știm asta cel mai bine, și nu putem fi decât mândri că avem un asemenea prieten. De aceea, profitând de prezența domniei sale în mijlocul nostru, suntem fericiți să-i aducem, astăzi (vineri - n.n.) un modest omagiu", a conchis domnul rector Ioan Dzițac.
,,Mă onorează și mă copleșește, totodată, relația de prietenie cu domnul academician"
A spus, la începutul intervenției sale, dl prof.  univ. dr. ing. Mișu Jan Manolescu, președintele Consiliului de administrație al Universității Agora. ,,E foarte greu în ziua de azi să cunoști un om de o asemenea talie, fără să ai niciun grad de rudenie, și fără interes de nicio natură. E foarte greu să găsești un om să ajute un colectiv tânăr, aflat la începuturi, și la marginea extremă a României, departe de Capitală". Domnul președinte a rememorat acele începuturi în care dl academician s-a dovedit un pilon cu greutate în susținerea tuturor demersurilor întreprinse, de la conferințele internaționale la revista de top 100 (loc. 93) mondial, cotată ISI, a Universității Agora. O altă revistă, cea de Drept, aflată și ea în circuitul internațional, cunoaște o ascensiune fericită, fiind singura revistă juridică aflată în Biblioteca Universității Stanford. ,,Având vii în memorie toate eforturile depuse în susținerea noastră, astăzi, dorim să-i mulțumim cu profundă recunoștință domnului academician Florin Gheorghe Filip, care peste câteva luni va avea de 10 ori cei 7 ani de-acasă", a concluzionat dl președinte Mișu Jan Manolescu.
,,Am avut șansa să-l cunoaștem datorită modestiei domniei sale"
,,În cuvântul meu doresc să stărui asupra modestiei domnului academician, a spus președintele Senatului universitar, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu. Așa cum multe genii, în varii domenii, se ridică și ajung să fie cunoscute prin modestie, așa și noi am avut șansa să-l cunoaștem datorită modestiei domniei sale pentru că a considerat că un profesor de matematică-informatică (dl prof. Ioan Dzițac - n.n.) de la Oradea merită atenție și sprijin în organizarea unei conferințe internaționale. Dacă noi spunem că suntem prieteni cu domnia sa, aceasta se datorează faptului că domnia sa s-a deschis față de noi și ne-a acordat această șansă. Fără să părem lipsiți de modestie, vom spune că o dată domnul academician Florin Gheorghe Filip ne-a mărturisit că apreciază la noi dinamismul". Doamna președinte a mulțumit pentru sprijinul acordat prin conferințele desfășurate în susținerea specializării Informatică economică, iar mai nou se arată interesat în promovarea unei noi specializări, Securitatea informației. ,,Eu îmi doresc ca flacăra interioară, energia domnului academician să ardă, să rămână vie și să se răspândească, să se distribuie, să degaje căldură și către noi, cât mai mult, să primim cât mai multe cărți. E cât se poate de frumoasă această menire care v-a fost dată să o aveți pe acest pământ, domnule academician", a spus, în încheiere, doamna președinte Adriana Manolescu.
Destăinuiri la ceas de seară
,,Când v-am văzut prima oară, aveați lacrimi în colțul ochilor, erați în prezidiul unui curs festiv. Știindu-vă un mare om, aplecat asupra studiului, ne-ați demonstrat să sunteți de o sensibilitate cum eu personal n-am văzut la un om de talia dumneavoastră" - dna prorector Gabriela Bologa.
,,Destinul meu profesional nu pot să-l desprind de Universitatea Agora, de anumiți oameni deosebiți care în momentele de cumpănă m-au ajutat să aleg direcțiile importante. Domnul academician a fost unul dintre cei care m-au promovat și mi-au dat aripi. În 2009, dl academician mi-a propus să colaborez într-un proiect al Academiei Române pe care îl coordona, intitulat ,,Strategia României pe următorii 35 de ani". În urmă cu doi ani, mi-a propus să intru într-un alt proiect strategic al Academiei Române, în care chiar mi-a încredințat coordonarea unui subdomeniu. Pentru tot ce ați făcut și ați însemnat pentru mine, stimate domnule academician Florin Gheorghe Filip, primiți înalta mea prețuire și profundă recunoștință", a spus doamna decan Elena Ana Iancu.
,,Vă admir, domnule academician și vă apreciez pentru apărarea fermă a valorilor naționale românești; chiar vă prinde bine atunci când, susținând o conferință în Aula noastră, vă aflați pentru moment între cei doi domnitori, Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza, ca cel care iubește necondiționat România. Și mie ați reușit adesea să-mi furați câte o lacrimă" - dl decan Casian Butaci.
,,Lumea se face mai bună cu astfel de oameni"
La masa rotundă au fost prezenți și trei universitari de la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad: doamna prof. univ. dr. Gabriela Cristescu, dl prof. univ. dr. Octavian Cira și dl prof. univ. dr. Sorin Nădăban.
Relatând un episod de la primul simpozion național de cibernetică de la Cluj-Napoca, petrecut cu zeci de ani în urmă, doamna profesor univ. dr. Gabriela Cristescu s-a oprit la previziunea care s-a rostit atunci, cum că va veni vremea când fiecare om va avea calculatorul în buzunar. ,,Îl felicit pe această cale pe domnul academician că și-a construit o viață frumoasă, folositoare, lăsând în urmă atâtea rezultate utile și oameni la a căror modelare a contribuit", a spus doamna prof. univ. dr. Gabriela Cristescu.
Dl profesor univ. dr. Octavian Cira a fost foarte scurt și cuprinzător; apreciind personalitatea și rezultatele deosebite ale distinsului academician, universitarul arădean a concluzionat: ,,Lumea se face mai bună cu astfel de oameni!"
La rându-i dl prof. univ. dr. Sorin Nădăban ne-a surprins cu câteva reflecții: ,,O să spun și eu câteva cuvinte. De fapt, am rămas fără cuvinte! Fără să exagerez, ajung pe un tărâm al nerostirii. Sunt copleșit în fața personalității domniei sale. Faptul că există astfel de oameni, pe mine mă face să sper că nu este totul pierdut în această țară, că lucrurile se mai pot schimba în bine".
,,Această Universitate (...) este cea mai aproape de inima mea din toate"
Când a ajuns la cuvânt, domnul academician Florin Gheorghe Filip s-a arătat mișcat de tot ceea ce s-a spus la adresa domniei sale și a ținut să explice câteva lucruri, între care deschiderea și apropierea sufletească de Universitatea Agora. ,,Cunoscând familia Manolescu, pe domnul profesor Dzițac, pe doamna Elena, ce mi-am zis: uite, niște oameni deosebiți! Am constatat apoi faptul că oamenii aceștia își riscă situația financiară în a crea ceva nou. Asta mi-a plăcut enorm: vor să lase o urmă frumoasă, o urmă perenă. Aceste lucruri m-au determinat să încerc să intru în această întreprindere, punând umărul la afirmarea acestei Universități care era privată. Eu cred în viitorul ei! Voi fi alături de această Universitate care este cea mai aproape de inima mea din toate. Poate mai mult decât Politehnica pe care am absolvit-o.
Viața mea a fost dedicată rezolvării de probleme
Viața mea a fost dedicată rezolvării de probleme, mărturisește distinsul academician. Noi, inginerii, căutăm să rezolvăm probleme".
Ne-a vorbit despre sarcinile importante pe care le-a primit, între care și instalarea unui calculator de 16 milioane de lei la Combinatul Siderurgic din Galați, în 1970, ca proaspăt inginer, cu un salariu de 1.100 de lei. Ne-a dat apoi detalii despre cărțile pe care le scrie numai în timpul liber. Are scoase până în prezent 12 cărți. ,,Pentru un inginer, lucrurile care rămân sunt cele care au un impact asupra vieții. Mulțumirea mea a fost că mâna mea întinsă celor de aici a fost luată și strânsă și asta a fost cea mai mare bucurie a mea în relația cu Oradea. Sunt bucuros că luni voi merge și la Arad, poate pot contribui și aici.
Dl rector a vorbit despre Academia Română. Da. Eram cel mai tânăr în Academie. Așa m-am simțit în Academie, dar și în conducerea ei, cel mai tânăr din țară. Acum mă simt cel mai bătrân, măcar că sunt cel mai bătrân. Dar am satisfacția că am lăsat o urmă sau mai multe urme, cât de cât. Voi fi fericit să mai las și alte urme. Și încă ceva: voi continua să-i ajut pe alții în măsura în care aportul meu va fi acceptat, dorit și cerut", a conchis distinsul academician Florin Gheorghe Filip.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (55 de poze), accesați Galeria foto: Conducerea Universității Agora i-a adus domnului academician Florin Gheorghe Filip un cald omagiu.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:37 Ora standard a Europei de Est