Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,De la Mica la Marea Unire – personalități care au marcat istoria”

,,Suntem egali, avem aceleași șanse”

,,De la Mica la Marea Unire – personalități care au marcat istoria”

Vineri, 27 ianuarie 2017, elevii claselor a V-a A şi a VII-a B din Şcoala Gimnazială ,,Aurel Pop" Oşorhei, împreună cu elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Calea Mare, au sărbătorit împreună Mica Unire din 24 Ianuarie 1859, la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Calea Mare - Bihor.

În cadru unui proiect local interdisciplinar, organizat de Şcoala Gimnazială ,,Aurel Pop" Oşorhei, activităţile au fost coordonate de: prof. dr. Tișe Claudia, Țoca Amalia, Szabo Florina, și Miere Călin, de la Şcoala Gimnazială ,,Aurel Pop" Oşorhei şi de prof. Bota Cristina, Gunțiu Angela și Ivan Anghel, de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Calea Mare.
Colaborarea şcolii noastre cu Calea Mare a început în decembrie 2016 în cadrul unui parteneriat mai larg, bazat pe activităţi de voluntariat, înscrise în SNAC, având printre partenerii noştri în proiect: CJRAE Bihor - Programul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC), Primăria Oşorhei şi Primăria Lăzăreni, precum şi Casa Corpului Didactic a Județului  Bihor. Această colaborare va continua și în 2017, cu alte activităţi comune, iniţiate de noi, ca şi şcoală voluntară.
Necesitatea cunoașterii trecutului nostru cultural și  istoric, așa cum a fost el în realitate, astăzi devine un lucru obligatoriu pentru toată lumea, în condițiile în care, această lume, în care trăim, este mereu în schimbare. Educația spre patriotism și cunoașterea trecutului nu este ceva efemer, ci devine un lucru obligatoriu, în urma schimbărilor majore care intervin în sec XXI pe plan politic internațional. Copiii noștri au obligația de a-și cunoaște trecutul, așa ea (obligația) nu apare de multe ori în cartea de istorie. Educația totală a unui tânăr depinde și de modul în care în școală le fundamentăm cultura generală.
Ca urmare, proiectul ,,Suntem egali, avem aceleași șanse. De la Mica la Marea Unire - personalități care au marcat istoria", şi-a propus să stârnească interesul elevilor noștri pentru nou, pentru trecut, pentru o ,,altfel de istorie", față de cea studiată în școli până în prezent. Trebuie să vorbim deschis despre subiecte ca: Monarhia și Unirea sau despre alte evenimente care ne-au marcat trecutul. Trebuie să vorbim despre personalitățile culturii românești, care ne-au lăsat o bogată panoplie culturală și națională. Ele au fost modelele pentru un viitor mai bun, au fost liderii României care la momentul respectiv, ne-au creat un destin şi un viitor ca naţiune. Ele (personalitățile) au fost oamenii de cultură sau lumea politică ce a modelat generații. Trebuie să acceptăm că existența noastră națională a fost influențată de activitatea lor, de exemplul lor de viață.
Proiectul şi-a propus ca elevii noștri să cunoască aceste personalități ale culturii românești, care au marcat două momente importante din existența neamului nostru: formarea României Moderne și Marea Unire. Ne-am propus să ieșim în afara tiparelor metodice clasice  impuse, apelând la memoria scrisă și orală care a marcat și caracterizat istoria noastră națională, locală sau internațională. De fiecare dată, discutând cu martorii ocular ai unor evenimente trecute, parcă istoria ni se deschide sub o altă formă. Este nevoie să cunoaștem, este nevoie să nu uităm, avem obligația de a respecta trecutul nostru și de a nu repeta greșelile altora în viitor.
În activitate, am făcut accesibil elevilor noştri, prezentarea și analiza unor momente cheie din istoria noastră legate de: modul de constituire a României Moderne, în urma dublei alegeri al lui Al. I. Cuza din 5-24 ianuarie 1859; modul în care au văzut Ion Creangă și Vasile Alecsandri, această Unire, printr-o scenetă intitulată: ,,Moș Ion Roată și Unirea"; prin descrierea rolului pe care l-a jucat regele Ferdinand I, în constituirea României Unite din 1 Decembrie 1918; iar în final, am dansat împreună ,,Hora Unirii", ca simbol al unităţii naţionale. Materialele realizate de elevii participanţi, au fost expuse şi analizate ad-hoc.
Nu trebuie să uităm că, patriotismul şi identitatea naţională se educă la copil. Ele nu sunt astăzi, nici efemere şi nici perimate. Ele trebuie să devină ceva obligatoriu pentru fiecare dintre noi, dacă ne dorim să avem în viitor, un loc în care să putem spune mândri că suntem români!
Aşadar, ,,suntem egali, avem aceleași șanse"!
Prof. dr. Claudia Tişe
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,De la Mica la Marea Unire – personalități care au marcat istoria”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:55 Ora de vară a Europei de Est