Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Bucuria de a fi împreună”

24 octombrie - „Ziua școlii” la C.T. „D. Leonida” Oradea

„Bucuria de a fi împreună”

Vineri (24 octombrie 2008), la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Oradea, s-a sărbătorit „Ziua școlii”. Manifestările au început la ora 9.00 și s-au încheiat în noapte, la discoteca „No Problem”, cu sărbătoarea bobocilor.

Marea familie „Leonida” s-a reunit în chip magistral. La sărbătorirea celor 125 de ani de la nașterea inginerului Dimitrie Leonida, au venit, cu mic cu mare, fiii, nepoții, părinții și bunicii, profesori universitari, ingineri, generali, elevi și absolvenți, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar și ai Poliției, iar cei care nu au putut ajunge au onorat cu mesaje. Viollet Blaga, fostul director adjunct și „nașul” colegiului (cel care a botezat colegiul cu numele inginerului Dimitrie Leonida), deși trăiește în București, nu a putut absenta de la reuniune, pentru că „aici este casa și familia mea”, după cum s-a exprimat Viollet Blaga, cea care a format o echipă și o familie în această școală, iar sufletul său de dascăl a rămas tot în Oradea.La microfon, s-au perindat de la generali la artiști, foști elevi, care au onorat invitația cu drag și dorul, pentru „bucuria de a fi împreună!”
Concursuri multe și variate, artiști cunoscuți și îndrăgiți  
 Manifestările au debutat la ora 9.00, cu trei concursuri: concursul (on-line) de cultură generală, concursul de electrotehnică și concursul de rebus; în paralel, în curtea școlii s-au desfășurat întreceri sportive (trasul cu frânghia, tenis de masă, meciuri de handbal și fotbal între elevi și profesori), iar în două săli s-a jucat șah și table. La ora specială de dirigenție, s-a motivat alegerea numelui colegiului. Cei mai noi „locatari” ai școlii - „bobocii” (din clasele a IX-a) -  au cunoscut, în premieră, „botezul” întru „Leonida”, ca o angajare (de sine), în fața colegilor de școală, în atingerea celor mai înalte performanțe profesionale, ca o înălțare spre cer, pentru atingerea curcubeului -  simbolul năzuințelor celor de la „Dimitrie Leonida” din Oradea.
În sala 13, ca un arc peste timp, s-a înfiripat un dialog între generații (boboci și absolvenți din diferite generații). Concursurile au fost premiate cu diplome și atenții, rugbyștii au făcut o demonstrație, iar majoretele au încântat cu un moment artistic, cât o gustare.
Urmărind imaginile (prezentate în power point), familia reunită în sala festivă a aflat noutățile legate de devenirea școlii de la însuși directorul colegiului, prof. Georgeta Sadoveanu. Pentru delectarea generală, au fost aduși artiști proprii și colaboratori, de la membrii corului „Ani de liceu” la titrații dansatori ai ansamblului folcloric „Florile Bihorului”, dansatori campioni ai clubului „Feeling Dance”, dansatori și soliști cunoscuți, foști absolvenți ai școlii (Ciprian Dinicu și Leontin Ciucur). Cu același scop (de a produce o bucurie) au fost amenajate în sala festivă și cele două expoziții de desene și icoane. Și cum orice sărbătoare se sfârșește cu mâncare și băutură, ultimul punct de pe ordinea de zi a fost bufetul suedez, unde s-a vorbit mai puțin și s-a „adunat” mai mult(e).
Ioana și Alexandru – Miss și Mister „boboc”
Seara, liceenii și-au sărbătorit bobocii proaspăt botezați la discoteca „No Problem” printr-un bal tradițional, organizat de Consiliul elevilor, sub îndrumarea consilierului educativ, prof. Delia Bacoș.
Balul a fost deschis de membrii ansamblului folcloric „Florile Bihorului” cu două suite de pe valea Crișului Repede. Anca Avram și Andrei Preda (moderatorii manifestării) ne-au făcut apoi cunoștință cu cei mai grozavi artiști ai momentului, protagoniștii balului, prezenți în cadrul unor momente artistice de efect („Șatra”, „Poliția în acțiune”, Leana și Costel sau „țărani emancipați”, „Romeo și Julieta”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Frumoasa și bestia”, în variante moderne, originale). După o schimbare de registru și de situație, bobocii și-au declinat identitatea la „umbra” reflectoarelor, perechi-perechi, intrând astfel în marea competiție pentru câștigarea râvnitelor titluri de Miss și Mister „boboc”. Din respect, organizatorii nu i-au stresat și terorizat pe concurenți cu probe de „capă și spadă”, mersul în „patru sau două labe” (la împins roaba), să-și murdărească ținutele de gală cu dulceață, frișcă sau făină... Probele au fost cât se poate de pașnice (de cultură generală, declarații, folosind cuvinte de sprijin, proba de twister sau dansul în doi, în poziții neobișnuite, recunoașterea unei piese după... „gânguritul” partenerei, dărâmarea „popicelor” aruncând cu varză în ele, precum și proba de dans). Între probe, scena a fost ocupată de artiști, unu și unu, de la „Florile Bihorului” la trupa „Mistique”, trupa „Night Drive”, Patricia (de la „Meda Music”) și Sergiu Ciocan...
La deliberare, fericirea a fost mare: toți concurenții au fost premiați cu diplome de participare, iar cei mai cei dintre ei, cu înalte titluri și premii: Miss și Mister popularitate – Izabela Costei și Volgyesi Edward, premiul III - Giulia Gojan și Cristian Iovan, premiul II – Ioana Ciont și Florin Gavriș, iar Miss și Mister „boboc” – Ioana Tamaș și Alexandru Corbuțiu, din a IX-a C.
După o zi plină și o noapte colorată, un weekend fericit și norocos pentru toată lumea! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Bucuria de a fi împreună”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:00:04 Ora standard a Europei de Est