Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Bucuria de a fi împreună”

24 octombrie - „Ziua școlii” la C.T. „D. Leonida” Oradea

„Bucuria de a fi împreună”

Vineri (24 octombrie 2008), la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Oradea, s-a sărbătorit „Ziua școlii”. Manifestările au început la ora 9.00 și s-au încheiat în noapte, la discoteca „No Problem”, cu sărbătoarea bobocilor.

Marea familie „Leonida” s-a reunit în chip magistral. La sărbătorirea celor 125 de ani de la nașterea inginerului Dimitrie Leonida, au venit, cu mic cu mare, fiii, nepoții, părinții și bunicii, profesori universitari, ingineri, generali, elevi și absolvenți, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar și ai Poliției, iar cei care nu au putut ajunge au onorat cu mesaje. Viollet Blaga, fostul director adjunct și „nașul” colegiului (cel care a botezat colegiul cu numele inginerului Dimitrie Leonida), deși trăiește în București, nu a putut absenta de la reuniune, pentru că „aici este casa și familia mea”, după cum s-a exprimat Viollet Blaga, cea care a format o echipă și o familie în această școală, iar sufletul său de dascăl a rămas tot în Oradea.La microfon, s-au perindat de la generali la artiști, foști elevi, care au onorat invitația cu drag și dorul, pentru „bucuria de a fi împreună!”
Concursuri multe și variate, artiști cunoscuți și îndrăgiți  
 Manifestările au debutat la ora 9.00, cu trei concursuri: concursul (on-line) de cultură generală, concursul de electrotehnică și concursul de rebus; în paralel, în curtea școlii s-au desfășurat întreceri sportive (trasul cu frânghia, tenis de masă, meciuri de handbal și fotbal între elevi și profesori), iar în două săli s-a jucat șah și table. La ora specială de dirigenție, s-a motivat alegerea numelui colegiului. Cei mai noi „locatari” ai școlii - „bobocii” (din clasele a IX-a) -  au cunoscut, în premieră, „botezul” întru „Leonida”, ca o angajare (de sine), în fața colegilor de școală, în atingerea celor mai înalte performanțe profesionale, ca o înălțare spre cer, pentru atingerea curcubeului -  simbolul năzuințelor celor de la „Dimitrie Leonida” din Oradea.
În sala 13, ca un arc peste timp, s-a înfiripat un dialog între generații (boboci și absolvenți din diferite generații). Concursurile au fost premiate cu diplome și atenții, rugbyștii au făcut o demonstrație, iar majoretele au încântat cu un moment artistic, cât o gustare.
Urmărind imaginile (prezentate în power point), familia reunită în sala festivă a aflat noutățile legate de devenirea școlii de la însuși directorul colegiului, prof. Georgeta Sadoveanu. Pentru delectarea generală, au fost aduși artiști proprii și colaboratori, de la membrii corului „Ani de liceu” la titrații dansatori ai ansamblului folcloric „Florile Bihorului”, dansatori campioni ai clubului „Feeling Dance”, dansatori și soliști cunoscuți, foști absolvenți ai școlii (Ciprian Dinicu și Leontin Ciucur). Cu același scop (de a produce o bucurie) au fost amenajate în sala festivă și cele două expoziții de desene și icoane. Și cum orice sărbătoare se sfârșește cu mâncare și băutură, ultimul punct de pe ordinea de zi a fost bufetul suedez, unde s-a vorbit mai puțin și s-a „adunat” mai mult(e).
Ioana și Alexandru – Miss și Mister „boboc”
Seara, liceenii și-au sărbătorit bobocii proaspăt botezați la discoteca „No Problem” printr-un bal tradițional, organizat de Consiliul elevilor, sub îndrumarea consilierului educativ, prof. Delia Bacoș.
Balul a fost deschis de membrii ansamblului folcloric „Florile Bihorului” cu două suite de pe valea Crișului Repede. Anca Avram și Andrei Preda (moderatorii manifestării) ne-au făcut apoi cunoștință cu cei mai grozavi artiști ai momentului, protagoniștii balului, prezenți în cadrul unor momente artistice de efect („Șatra”, „Poliția în acțiune”, Leana și Costel sau „țărani emancipați”, „Romeo și Julieta”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Frumoasa și bestia”, în variante moderne, originale). După o schimbare de registru și de situație, bobocii și-au declinat identitatea la „umbra” reflectoarelor, perechi-perechi, intrând astfel în marea competiție pentru câștigarea râvnitelor titluri de Miss și Mister „boboc”. Din respect, organizatorii nu i-au stresat și terorizat pe concurenți cu probe de „capă și spadă”, mersul în „patru sau două labe” (la împins roaba), să-și murdărească ținutele de gală cu dulceață, frișcă sau făină... Probele au fost cât se poate de pașnice (de cultură generală, declarații, folosind cuvinte de sprijin, proba de twister sau dansul în doi, în poziții neobișnuite, recunoașterea unei piese după... „gânguritul” partenerei, dărâmarea „popicelor” aruncând cu varză în ele, precum și proba de dans). Între probe, scena a fost ocupată de artiști, unu și unu, de la „Florile Bihorului” la trupa „Mistique”, trupa „Night Drive”, Patricia (de la „Meda Music”) și Sergiu Ciocan...
La deliberare, fericirea a fost mare: toți concurenții au fost premiați cu diplome de participare, iar cei mai cei dintre ei, cu înalte titluri și premii: Miss și Mister popularitate – Izabela Costei și Volgyesi Edward, premiul III - Giulia Gojan și Cristian Iovan, premiul II – Ioana Ciont și Florin Gavriș, iar Miss și Mister „boboc” – Ioana Tamaș și Alexandru Corbuțiu, din a IX-a C.
După o zi plină și o noapte colorată, un weekend fericit și norocos pentru toată lumea! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Bucuria de a fi împreună”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:20 Ora de vară a Europei de Est