Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Laudă păstorului român”

Din nou despre ,,Curtea de la Argeș”

,,Laudă păstorului român”

Mai anul trecut, niște guvernanți (mitici) care, pesemne, tăiau frunze la câini, în loc să se țină de lucruri serioase, s-au luat de păstorii din ,,Miorița" și ,,Baltagul", s-au apucat să facă ,,dreptate" și ordine, numărându-le oile și câinii de la stână, dând apoi decret câți câini trebuie să le rămână în bătătură, potrivit legilor gândite de mințile lor sclipitoare și scrise de mânuțele lor a(i)urite!

În numărul din februarie al Revistei de Cultură ,,Curtea de la Argeș", domnul redactor-șef Gheorghe Păun, își permite (luxul) să aducă laude păstorilor, precum un mare poet Mirabilei semințe...
Domnule academician, chiar nu vă e frică să faceți o asemenea imprudență? Dacă prin această ,,Laudă păstorului român", aduceți atingere (gravă) respectivilor guvernanți și astfel vi-i îndepărtați (de revistă), pierzându-i ca cititori?! Domnul Eminescu, într-ale sale trei articole din ,,Timpul" (apărute în 31 mai, 10 iunie și 27 mai 1881), combate bine; materialul despre învățământ tratează un subiect luat parcă de pe agenda anului 2016. În Ingineria (sa) ontologicală, Mihai Nadin, invocându-l pe Humboldt (,,faimos pentru multe dintre ideile sale"), ne atrage atenția asupra faptului că: percepția lumii în care trăim depinde de limba maternă. Johan Galtung ne surprinde cu o teorie a păcii (abordare dinspre entropie). În Oglinzile lui Don Juan, Horia Bădescu zăbovește asupra miturilor ancestrale. Academicianul Cristian Hera, făcând o Pledoarie pentru sol, aduce Elogiu slujitorilor pământului românesc. Sub genericul Educația virtuală, Radu Pintea stăruie asupra crizei tehnologice care bântuie întreaga planetă. Ștefan Ionescu-Berechet scrie despre arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet. Mitteleuropa (regiune a Europei cu limite geografice discutabile) este, de trei episoade, pe limba soților Vaida (Dragoș Vaida și Constanța Vaida Haliță). În numărul de față se face vorbire despre începuturile intelectualității noastre. M.N. Rusu ne aduce în atenție Basarabia prințului Anton Bibescu (Basarabia răscumpărată). În Istoria de lângă noi, Filofteia Pally ne prezintă Istorii sentimentale (I): Mihail Kogălniceanu și Raluca Lamotescu (,,Iluzii pierdute"). Din opera lui Radu Gyr, Lacrima Anei ne restituie versurile a două poezii: ,,Zidarul de la Argeș" și ,,Rondelul unei ctitorii". Coborâtor din ținuturile legendelor, Mihai Sporiș se oprește la Polovragi, la porțile oltene ale Parnassului, iar Sorin Lory Buliga ține să dea O replică la aforismele lui Brâncuși.
Mult mai multe veți găsi spre a vă delecta în voie lecturând pe adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro,
Ovidiu Dan   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:52 Ora de vară a Europei de Est