Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O nouă linie de tramvai va asigura o legătură directă între Ioşia, zona Universităţii şi Cantemir

Dl primar ing. Ilie Bolojan

O nouă linie de tramvai va asigura o legătură directă între Ioşia, zona Universităţii şi Cantemir

În şedinţa Consiliului Local de ieri, 26 ianuarie 2017, au fost aprobaţi indicatorii pentru obiectivul de investiţie: ,,Realizarea legăturii pe cele trei direcţii ale liniilor de tramvai în intersecţia dintre străzile Primăriei - Decebal - Calea Aradului şi extindere linie nouă de tramvai pe traseul Calea Aradului - Str. Făgăraşului - Atelierelor (cu acces depou OTL) şi legătura pe toate direcţiile cu Str. Dimitrie Cantemir".

În cadrul conferinţei de presă, primarul Ilie Bolojan a precizat următoarele, referitor la acest proiect: ,,Proiectul extinderii liniei de tramvai, care va genera o legătură mult mai bună între cartierul Rogerius - Ioşia - zona Universităţii şi Cantemir, face parte din pachetul de proiecte care urmează să fie finalizate din fonduri europene, în acestă nouă sesiune de finanţare. Proiectul presupune extinderea liniei de tramvai cu peste 7 km, astfel încât de pe Calea Aradului, acolo unde astăzi linia de tramvai intră în zona Ioşia - cartierul de case, linia de tramvai să meargă pe mijlocul Căii Aradului către ieşirea spre Arad, apoi, imediat ce se trece Pârâul Peţa, se virează la stânga şi pe malul stâng al Peţei, prin spatele magazinului Auchan, piaţa de vechituri, Universitate, unitatea de jandarmi se ajunge pe Str. Atelierelor, în zona depoului OTL, iar apoi se închide această buclă nouă prin Cantemir. Lucrarea este dublată şi de execuţia unui nou braţ al tramvaiului în intersecţia din giraţia de la Biserica Emanuel, astfel încât tramvaiul să poată să circule pe toate cele trei direcţii şi prin urmare să se închidă direcţia Rogerius - Calea Aradului, pentru o mai bună legătură".
Proiectul de extindere a liniei de tramvai presupune, aşadar, două lucrări: o cotă mică o va reprezenta rezolvarea circulaţiei în giraţia din intersecţia Decebal - Calea Aradului - Str. Primăriei, cea mai mare parte a proiectului fiind alocată extinderii liniei de tramvai pe aliniamentul menţionat.
În ceea ce priveşte momentul începerii lucrărilor, primarul Ilie Bolojan a spus: ,,Urmează să pregătim documentaţia pentru demararea procedurii de licitaţie, în aşa fel încât la sfârşitul lunii februarie să poată fi organizată licitaţia. Urmează două luni de zile, timpul de aşteptare pentru depunerea ofertelor şi probabil o lună sau două, partea de evaluare/contestaţii. Dacă nu sunt probleme deosebite, în vara acestui an ar trebui să începem lucrările".
Acest proiect va fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (2014-2020), Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţie 4.1 - Mobilitate urbană durabilă.
Titularul şi beneficiarul acestei investiţii va fi Oradea Transport Local S.A.
Amplasamentul investiţiei vizează străzile: Calea Aradului, Făgăraşului, Atelierelor, Aleea Salca şi Nufărul.
Valoarea totală a investiţiei va fi de 53.365.727, 45 lei (inclusiv TVA), iar durata de realizarea a lucrărilor se va întinde pe 30 de luni.
Acest proiect urmăreşte o mobilitatea urbană durabilă, iar efectele implementării lui se vor reflecta în limitarea creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest lucru se va vedea în scăderea emisiilor de noxe provenite din transport, fapt ce va fi realizat prin oferirea opţiunilor de transport alternativ şi descurajarea utilizării autoturismelor personale.
Noul traseu va avea opt staţii de tramvai
Extinderea liniei noi de tramvai se va face pe traseul Calea Aradului - Str. Făgăraşului - Str. Atelierelor (cu acces depou OTL) şi legătura pe toate direcţiile cu Str. D. Cantemir, iar lungimea totală a traseului va fi de 3.840 m pe firul I (sens de mers) şi 3.820 m pe firul II (sens de mers).
Potrivit ing. Nicolae Găgeanu, proiectant la firma S.C AQUACONS S.R.L, cea care a elaborat documentaţia tehnică, noua linie de tramvai va fi formată din opt tronsoane, care presupun opt staţii de tramvai, după cum urmează:
- Tronson Calea Aradului - cuprins între Str. Aviatorilor şi podul peste Pârâul Peţea - lungime 535 m
- Tronson complex comercial - cuprins între podul peste Pârâul Peţea  şi Str. T. Blajovici - lungime 680 m
- Tronson Str. Făgaraşului - cuprins între Str. T. Blajovici şi Str. Universităţii - lungime 710 m
- Tronson Str. Făgăraşului - cuprins între Str. Universităţii şi intersecţia cu Str.Făgăraşului - lungime 480 m
- Tronson Cartier Ceyrat - cuprins între intersectia cu Str. Făgăraşului şi Str. Ronald Reagan - lungime 520 m
- Tronson Str. Ceyrat - cuprins între Str. Ronald Reagan şi Str. Thurzo Sandor - lungime 162 m
- Tronson Str. Atelierelor - cuprins între Str. Thurzo Sandor şi Aleea Salca - lungime 408 m
- Tronson Aleea Salca - cuprins între Str. Atelierelor și Str. Cantemir - 395 m
Toate cele opt intersecţii urmează să fie semaforizate cu semafoare inteligente cu senzori. De menţionat că cea mai mare parte a investiţiei va viza partea de automatizări şi semafoare. În ceea ce priveşte macazele, acestea vor fi toate automate.
Liniile de tramvai vor fi în totalitate ecologice, ele vor sta pe traverse îmbrăcate în gazon prevăzut cu sistem de irigare. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:18 Ora standard a Europei de Est