Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost dezvelită o placă în memoria lui Avram Iancu

Marți, la Oradea, pe Str. Vasile Alecsandri

A fost dezvelită o placă în memoria lui Avram Iancu

La finalul festivităților desfășurate marți, 24 ianuarie 2017, în Piața Unirii, de Ziua Unirii Principatelor Române, am fost invitați alături, pe Str. Vasile Alecsandri, la dezvelirea unei plăci comemorative.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu", Filiala Bihor, cu participarea detașamentului de onoare al Garnizoanei, a domnului prefect Claudiu Adrian Pop și a altor oficialități, precum și a unui număr însemnat de orădeni.
În deschiderea manifestării, președintele Societății, dl colonel în rezervă Grigore Bartoș, a spus: ,,Aici se așază o carte de identitate. Cartea de identitate arată unul din primele momente în care Avram Iancu a pus jos spada. El a fost avocatul ce a apărat cu spada în mână cauza românismului; înțelegând că trebuie să apere cu argumente avocățești a plecat la Viena cu căruța, iar în noaptea de 8-9 februarie 1850 a fost găzduit în această casă (pe atunci un han - n.n.), unde a fost primit cu un entuziasm extraordinar de autorități și popor. O carte de identitate are foarte puține cuvinte, dar esențiale; voi citi ce scrie pe placă: ,,În această clădire (de pe Str. V. Alecsandri, aproape de intrarea sub Pasajul Vulturul Negru - n.n.) a poposit în 8-9 februarie 1850 eroul nostru național AVRAM IANCU în drumul său spre Viena. Autoritățile și populația Oradiei l-au primit cu respect, simpatie și admirație. (Vă citesc prima parte a testamentului său istoric, scris în 1850...)
,,Unicul dor al vieții mele fiind ca să-mi văd Națiunea mea fericită".
Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu", Oradea, 24 iunie 2015 (Atunci trebuia să se dezvelească. E greu drumul...); sculptor C.T. Durgheu. Pentru memoria lui Avram Iancu am făcut această mică placă, dar cred că pentru români este un semn de mare valoare", a concluzionat președintele Societății, dl col. (r) Grigore Bartoș.
,,Un discret medalion"
Sculptorul Cornel Durgheu consideră lucrarea sa, realizată în urmă cu 35 de ani și donată de 2-3 ani Societății, ,,un discret medalion". Sculptorul a întrebat (și s-a întrebat): ,,De ce nu sunt pline clădirile din Oradea și din comunele județului de astfel de elemente de simbol? Cum creăm noi veșnicia?" Constatând că este vorba despre un sentiment patriotic limitat și o structură culturală joasă, a lansat o invitație la o mișcare spirituală de neam, date fiind atâte vânturi potrivnice la toate marginile nației.
,,Totul este să trăim în armonie..., ne-am săturat de dihonie!"
Adresându-se elevilor (de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu"), prezenți în prima linie, secretarul Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu" din Cluj, dl profesor dr. col. (r) Vasile Tutula, a făcut recurs la memoria datelor și faptelor istorice (începând cu primii unificatori de neam și țară ai Daciei, Burebista și Decebal, al doilea unificator - Mihai Viteazul; ,,despre Avram Iancu, să ne amintim de cele trei adunări de la Blaj, de pe Câmpul - Câmpia Libertății... Acolo s-a strigat în cor: ,,Noi vrem să ne unim cu țara!" Avram Iancu este primul dintre ardeleni care a cerut Universitate. Noi nu aveam Universitate în 1848-1849. În testament nu a spus Universitate, a spus Academie de drepturi, ca să ne câștigăm drepturile furate. A cerut Academie de drepturi. Ce i s-a dat lui Avram Iancu? Academie de Drept în limba maghiară în Oradea, în 1863, Academie de Drept în limba maghiară în Cluj, în 1863, în 1864, Academie de Drept în limba germană. Noi am avut prima Universitate în limba română abia în 1919...). ,,În concluzie, să-l omagiem pe Avram Iancu, să-l respectăm și să ne respectăm pe noi, cetățeni ai României, ca români, ca maghiari, ca germani, ca evrei... România este model în Europa și în Consiliul Europei privind acordarea tuturor drepturilor minorităților...Totul este să trăim în armonie, să ne înțelegem, să fim buni colegi, să ne respectăm; trebuie să fie armonie în Transilvania. Ne-am săturat de dihonie", a conchis dl profesor dr. col. (r) Vasile Tutula.
Placa a fost sfințită, s-au depus jerbe la placa dezvelită, iar elevi ai clasei a III-a C de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" (însoțiți de doamna profesor Monica Dorina Toader, de doamna director Gheorghina Bârlădeanu și de părinții elevilor) ne-au încântat cu un moment artistic emoționant, cu Anne-Mari Popovici pe post de privighetoare. Detașamentul a prezentat onorul, iar evenimentul a luat sfârșit cu o ședință foto.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (51 de poze), accesați Galeria foto: A fost dezvelită o placă în memoria lui Avram Iancu. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:36 Ora de vară a Europei de Est