Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A fost dezvelită o placă în memoria lui Avram Iancu

Marți, la Oradea, pe Str. Vasile Alecsandri

A fost dezvelită o placă în memoria lui Avram Iancu

La finalul festivităților desfășurate marți, 24 ianuarie 2017, în Piața Unirii, de Ziua Unirii Principatelor Române, am fost invitați alături, pe Str. Vasile Alecsandri, la dezvelirea unei plăci comemorative.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu", Filiala Bihor, cu participarea detașamentului de onoare al Garnizoanei, a domnului prefect Claudiu Adrian Pop și a altor oficialități, precum și a unui număr însemnat de orădeni.
În deschiderea manifestării, președintele Societății, dl colonel în rezervă Grigore Bartoș, a spus: ,,Aici se așază o carte de identitate. Cartea de identitate arată unul din primele momente în care Avram Iancu a pus jos spada. El a fost avocatul ce a apărat cu spada în mână cauza românismului; înțelegând că trebuie să apere cu argumente avocățești a plecat la Viena cu căruța, iar în noaptea de 8-9 februarie 1850 a fost găzduit în această casă (pe atunci un han - n.n.), unde a fost primit cu un entuziasm extraordinar de autorități și popor. O carte de identitate are foarte puține cuvinte, dar esențiale; voi citi ce scrie pe placă: ,,În această clădire (de pe Str. V. Alecsandri, aproape de intrarea sub Pasajul Vulturul Negru - n.n.) a poposit în 8-9 februarie 1850 eroul nostru național AVRAM IANCU în drumul său spre Viena. Autoritățile și populația Oradiei l-au primit cu respect, simpatie și admirație. (Vă citesc prima parte a testamentului său istoric, scris în 1850...)
,,Unicul dor al vieții mele fiind ca să-mi văd Națiunea mea fericită".
Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu", Oradea, 24 iunie 2015 (Atunci trebuia să se dezvelească. E greu drumul...); sculptor C.T. Durgheu. Pentru memoria lui Avram Iancu am făcut această mică placă, dar cred că pentru români este un semn de mare valoare", a concluzionat președintele Societății, dl col. (r) Grigore Bartoș.
,,Un discret medalion"
Sculptorul Cornel Durgheu consideră lucrarea sa, realizată în urmă cu 35 de ani și donată de 2-3 ani Societății, ,,un discret medalion". Sculptorul a întrebat (și s-a întrebat): ,,De ce nu sunt pline clădirile din Oradea și din comunele județului de astfel de elemente de simbol? Cum creăm noi veșnicia?" Constatând că este vorba despre un sentiment patriotic limitat și o structură culturală joasă, a lansat o invitație la o mișcare spirituală de neam, date fiind atâte vânturi potrivnice la toate marginile nației.
,,Totul este să trăim în armonie..., ne-am săturat de dihonie!"
Adresându-se elevilor (de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu"), prezenți în prima linie, secretarul Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu" din Cluj, dl profesor dr. col. (r) Vasile Tutula, a făcut recurs la memoria datelor și faptelor istorice (începând cu primii unificatori de neam și țară ai Daciei, Burebista și Decebal, al doilea unificator - Mihai Viteazul; ,,despre Avram Iancu, să ne amintim de cele trei adunări de la Blaj, de pe Câmpul - Câmpia Libertății... Acolo s-a strigat în cor: ,,Noi vrem să ne unim cu țara!" Avram Iancu este primul dintre ardeleni care a cerut Universitate. Noi nu aveam Universitate în 1848-1849. În testament nu a spus Universitate, a spus Academie de drepturi, ca să ne câștigăm drepturile furate. A cerut Academie de drepturi. Ce i s-a dat lui Avram Iancu? Academie de Drept în limba maghiară în Oradea, în 1863, Academie de Drept în limba maghiară în Cluj, în 1863, în 1864, Academie de Drept în limba germană. Noi am avut prima Universitate în limba română abia în 1919...). ,,În concluzie, să-l omagiem pe Avram Iancu, să-l respectăm și să ne respectăm pe noi, cetățeni ai României, ca români, ca maghiari, ca germani, ca evrei... România este model în Europa și în Consiliul Europei privind acordarea tuturor drepturilor minorităților...Totul este să trăim în armonie, să ne înțelegem, să fim buni colegi, să ne respectăm; trebuie să fie armonie în Transilvania. Ne-am săturat de dihonie", a conchis dl profesor dr. col. (r) Vasile Tutula.
Placa a fost sfințită, s-au depus jerbe la placa dezvelită, iar elevi ai clasei a III-a C de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" (însoțiți de doamna profesor Monica Dorina Toader, de doamna director Gheorghina Bârlădeanu și de părinții elevilor) ne-au încântat cu un moment artistic emoționant, cu Anne-Mari Popovici pe post de privighetoare. Detașamentul a prezentat onorul, iar evenimentul a luat sfârșit cu o ședință foto.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (51 de poze), accesați Galeria foto: A fost dezvelită o placă în memoria lui Avram Iancu. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:13 Ora standard a Europei de Est