Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lucrările expoziției ,,Culori ale universului eminescian”

Omagiu poetului nepereche prin vers și cânt, dar și prin

Lucrările expoziției ,,Culori ale universului eminescian”

Potrivit calendarului, joi, 19 ianuarie 2017, după ora 11.00, i-am găsit pe copiii din grupa mare A a Grădiniței Nr. 45 - ,,Ion Creangă" din Oradea la Filiala ,,Dacia" a Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai", așa după cum ne-au promis.

După marcarea Zilei Culturii Naționale, prin activități omagiale, sub genericul ,,Culori și muzică", alături de colegii lor din grupele mari (B și C), joi, au descălecat la Bibliotecă pentru un al doilea moment Eminescu, în cadrul proiectului ,,Aventura cărții", inițiat de doamna bibliotecar Felicia Jurca.
,,În cadrul parteneriatului cu Biblioteca Județeană ,,Gh. Șincai", Filiala ,,Dacia" și în colaborare cu Clubul de lectură de pe lângă Asociația culturală a Bibliotecii, prin derularea proiectului ,,Aventura cărții", ne-am propus ca viitorii noștri școlari să cunoască ceea ce noi sugestiv numim ,,Casa cărților" (biblioteca), unde să descopere din tainele ascunse în filele cărților, să le trezim dorința de lectură, astfel încât, în timp, cartea să le devină un prieten drag. Noi nu știm încă să citim, doar descifrăm imaginile, dar suntem buni ascultători de povești, ne place să învățăm poezii și să le recităm", a spus doamna educatoare Floare Bernad.
Prin recitarea unor versuri accesibile lor din  ,,Somnoroase păsărele", ,,Revedere", ,,Fiind băiet păduri cutreieram" și ,,Mai am un singur dor", preșcolarii doamnelor educatoare Floare Bernad și Maria Irimuș au încântat auditoriul, format din părinți de-ai lor și membri ai Clubului de lectură; au ascultat povestea ,,Făt-Frumos din lacrimă" și au cântat împreună cu membrii Clubului cântece pe versurile poetului nepereche. S-au citit și versuri contemporane închinate marelui nostru poet Mihai Eminescu (precum poezia ,,Ești apa vie a culturii noastre", de Petre Crăciun).
Tot cu această ocazie a fost vernisată expoziția, intitulată ,,Culori ale universului eminescian", cuprinzând lucrări ale copiilor din grupele mari ale Grădiniței Nr. 45 (director, prof. Lucia Caciora), Grădiniței Nr. 54 (director, prof. Ioana Ruge) și ale copiilor de la C.S.E.I. ,,Cristal" (director, prof. Ramona Vesa).
Doamna bibliotecar Felicia Jurca a felicitat copiii și a mulțumit doamnelor educatoare pentru omagiul adus poetului nostru național prin vers și cântec, dar și prin frumoasele lucrări expuse în expoziție.
Ovidiu Dan
 
Ești apa vie a culturii noastre
de Petre Crăciun
Îmi este dor de tine, Eminescu,
De vers și de cuvânt îmi este dor.
Tu ești egal cu limba noastră veche,
Și ești icoana mamei din pridvor.
Ai adunat înțelepciunea toată
Pe care ai primit-o din bătrâni,
Și ai turnat în haine de Luceafăr
Poveștile rămase din străbuni.
Ca tine, nimeni n-a știut a spune
Și n-a clădit palate din cuvânt.
Te-ai ridicat din doină românească
Și-ai modelat poeme din pământ.
Din lacrimă, iubire și virtute
Ni l-ai adus în dar pe Făt-Frumos
Ai fost un proletar fără coroană
Și-un împărat al slovei cu folos.
Îmi este dor de tine, Eminescu,
Te simt, te văd, te știu aici mereu,
Ești apa vie din cultura noastră
Trimis la noi de bunul Dumnezeu.
Accesați linkul pentru a-l asculta pe autor citind frumoasa poezie dedicată lui Mihai Eminescu.
Petre Craciun la statului lui Mihai Eminescu, Giurgiu 15 iunie 2014
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lucrările expoziției ,,Culori ale universului eminescian”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:12:39 Ora standard a Europei de Est