Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Două ore de spectacol cu sonete şi romanţe în Bistro Blues Caffe

Mihaela Dindelegan şi invitaţii săi le-au oferit orădenilor

Două ore de spectacol cu sonete şi romanţe în Bistro Blues Caffe

Cei aproximativ o sută de orădeni prezenţi miercuri (18 ian. 2017) în Bistro Blues Caffe, alături de poeta Mihaela Dindelegan şi invitaţii săi, artişti, interpreţi şi actori, au petrecut o seară de neuitat, într-o atmosferă de vis, cu muzică şi poezie de calitate.

Poeta şi-a lansat volumele cu sonete: „Raiul din inima ta", „Sfatul de taină" şi „Mâna Destinului", alături de artiştii: Maria Haiduc, Florica Zaha, Iuliana, Alexandrina şi Florian Chelu, Liliana Ioniţă Budău, Ioana Urs şi Alexandru Mihai Carţiş, respectiv de actorii Emil Sauciuc, Rin Tripa şi profesoara de teatru Otilia Bejan.
Cunoscută deja publicului orădean, poeta a preferat să înlocuiască discursurile despre cărţi cu recitaluri de muzică şi poezie, decizie primită cu deosebită încântare de spectatorii care au asistat la o adevărată dezlănţuire de talente artistice.
Autoarea a deschis evenimentul cu sonetul „Tronul fericirii", din volumul „Raiul din inima ta":
În mâna mea eu ţin nemărginirea
Şi dorul într-un sceptru-am transformat,
Toiag mi-ar fi cuvântul şi gândirea,
Iar tronul - al meu simţ înflăcărat.
 
Mă-nveşmântez în rochie de seară
Şi aştri îmi aprind, doi, în priviri,
Să văd cum idealul meu coboară
Ca un castel din ceruri, dat la miri.
 
Pământu-i aşternut pentru picioare
Şi universul - prins în părul meu -
Descoperă că-i infinit de mare
Nu el, cel mic, ci gândul ce-l am eu.
 
Acum, privesc spre tine, fericire,
Şi las ai mei doi ochi să te admire.
 
Singura vorbitoare invitată să prezinte în câteva fraze cărţile poetei a fost d-na prof. Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", care a trezit interesul pentru lectura volumelor Mihaelei printr-un mesaj emoţionant şi plin de valoare literară.
Au urmat actorii şi interpreţii, în succesiuni repetate de prezentări de versuri şi melodii îndrăgite care au pătruns în sufletele celor prezenţi, făcând ca întreaga sală să vibreze la unison într-un înălţător simţământ de bucurie şi încântare. Înfometaţi după muzica de calitate, orădenii au savurat fiecare melodie, cântând alături de artişti pe durata întregului spectacol de două ore. Vocea de aur a Bihorului în Cenaclul ,,Flacăra", Liliana Ioniţă Budău, a interpretat şi o compoziţie folk proprie pe versurile Mihaelei Dindelegan, iar în final toţi artiştii au răspuns invitaţiei Mariei Haiduc de a cânta împreună câteva dintre cele mai îndrăgite romanţe. Invitata surpriză a serii a fost cunoscuta artistă Florica Zaha.
Alături de muzică şi poezie, orădenii au apreciat şi spaţiul deosebit de plăcut pus la dispoziţie cu generozitate de omul de afaceri Radu Pentie.
Evenimentul a fost organizat sub egida Uniunii Femeilor din Bihor, al cărei preşedinte, prof. Ana-Angela Pop, a prezidat întâlnirea.     
Roxana Popescu
Foto: Ştefan Toth (doar primele cinci poze)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Două ore de spectacol cu sonete şi romanţe în Bistro Blues Caffe.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:58:31 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...