Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două ore de spectacol cu sonete şi romanţe în Bistro Blues Caffe

Mihaela Dindelegan şi invitaţii săi le-au oferit orădenilor

Două ore de spectacol cu sonete şi romanţe în Bistro Blues Caffe

Cei aproximativ o sută de orădeni prezenţi miercuri (18 ian. 2017) în Bistro Blues Caffe, alături de poeta Mihaela Dindelegan şi invitaţii săi, artişti, interpreţi şi actori, au petrecut o seară de neuitat, într-o atmosferă de vis, cu muzică şi poezie de calitate.

Poeta şi-a lansat volumele cu sonete: „Raiul din inima ta", „Sfatul de taină" şi „Mâna Destinului", alături de artiştii: Maria Haiduc, Florica Zaha, Iuliana, Alexandrina şi Florian Chelu, Liliana Ioniţă Budău, Ioana Urs şi Alexandru Mihai Carţiş, respectiv de actorii Emil Sauciuc, Rin Tripa şi profesoara de teatru Otilia Bejan.
Cunoscută deja publicului orădean, poeta a preferat să înlocuiască discursurile despre cărţi cu recitaluri de muzică şi poezie, decizie primită cu deosebită încântare de spectatorii care au asistat la o adevărată dezlănţuire de talente artistice.
Autoarea a deschis evenimentul cu sonetul „Tronul fericirii", din volumul „Raiul din inima ta":
În mâna mea eu ţin nemărginirea
Şi dorul într-un sceptru-am transformat,
Toiag mi-ar fi cuvântul şi gândirea,
Iar tronul - al meu simţ înflăcărat.
 
Mă-nveşmântez în rochie de seară
Şi aştri îmi aprind, doi, în priviri,
Să văd cum idealul meu coboară
Ca un castel din ceruri, dat la miri.
 
Pământu-i aşternut pentru picioare
Şi universul - prins în părul meu -
Descoperă că-i infinit de mare
Nu el, cel mic, ci gândul ce-l am eu.
 
Acum, privesc spre tine, fericire,
Şi las ai mei doi ochi să te admire.
 
Singura vorbitoare invitată să prezinte în câteva fraze cărţile poetei a fost d-na prof. Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", care a trezit interesul pentru lectura volumelor Mihaelei printr-un mesaj emoţionant şi plin de valoare literară.
Au urmat actorii şi interpreţii, în succesiuni repetate de prezentări de versuri şi melodii îndrăgite care au pătruns în sufletele celor prezenţi, făcând ca întreaga sală să vibreze la unison într-un înălţător simţământ de bucurie şi încântare. Înfometaţi după muzica de calitate, orădenii au savurat fiecare melodie, cântând alături de artişti pe durata întregului spectacol de două ore. Vocea de aur a Bihorului în Cenaclul ,,Flacăra", Liliana Ioniţă Budău, a interpretat şi o compoziţie folk proprie pe versurile Mihaelei Dindelegan, iar în final toţi artiştii au răspuns invitaţiei Mariei Haiduc de a cânta împreună câteva dintre cele mai îndrăgite romanţe. Invitata surpriză a serii a fost cunoscuta artistă Florica Zaha.
Alături de muzică şi poezie, orădenii au apreciat şi spaţiul deosebit de plăcut pus la dispoziţie cu generozitate de omul de afaceri Radu Pentie.
Evenimentul a fost organizat sub egida Uniunii Femeilor din Bihor, al cărei preşedinte, prof. Ana-Angela Pop, a prezidat întâlnirea.     
Roxana Popescu
Foto: Ştefan Toth (doar primele cinci poze)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Două ore de spectacol cu sonete şi romanţe în Bistro Blues Caffe.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:02 Ora de vară a Europei de Est