Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A.S.C.O. a prezentat benefiiciile, serviciile și programele sociale derulate în 2016

Miercuri,

A.S.C.O. a prezentat benefiiciile, serviciile și programele sociale derulate în 2016

Viceprimarul Municipiului Oradea, dl. Florin Birta, în calitate de coordonator al Administrației Sociale Comunitare Oradea, împreună cu directorul general al instituției, dna. Arina Moș, au susținut ieri, 18 ianuarie 2017, o conferință de presă, în care au prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul 2016.

În deschiderea conferinţei, directorul ASCO a mulţumit tuturor colegilor și colaboratorilor pentru sprijinul oferit  în vederea realizării obiectivelor propuse și a salutat prezența viceprimarului Florin Birta.
Conform precizărilor directorului ASCO, Arina Moş, ,,2016 a fost un an în care s-a muncit, având în vedere faptul că în spatele fiecărui act emis de către instituție stă povestea de viață a unui om, a unei familii sau a unui copil. Administrația Socială Comunitară Oradea a reușit să-și realizeze unul dintre obiectivele asumate, respectiv achiziționarea celui de-al treilea unit dentar, pentru a putea dezvolta servicii stomatologice gratuite la standarde europene pentru elevii din Municipiul Oradea, având în vedere faptul că mulți părinți nu își permit să acceseze servicii stomatologice private. Astfel, în luna septembrie, Administrația Socială Comunitară Oradea a dat în funcțiune cel de-al treilea unit dentar care a fost instalat la cabinetul stomatologic din cadrul Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu". Acesta deservește, alături de celelalte două, situate în cabinetele școlare stomatologice din cadrul Colegiului Național ,,Mihai Eminescu" și al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr", toţi elevii care frecventează unităţile de învăţământ din Municipiul Oradea. ,,Când poți să înființezi un serviciu care să vină în sprijinul celor mai puțin norocoși este cea mai frumoasă parte a asistenței sociale", a precizat Arina Moș. În ceea ce privește eficientizarea Centrului de Îngrijire şi Educaţie Timpurie - creşe, pornind de la premisa că educația este procesul prin care se realizează formarea și dezvoltarea personalității umane, având la bază principii și valori, ca educația continuă, fiecare copil fiind unic, cu nevoile lui particulare, fiecare act de îngrijire fiind un demers educativ, în anul 2016, s-a desfășurat programul ,,Școala părinților". Obiectivul principal a fost prezentarea principiilor cheie care îi vor ajuta pe părinți să înțeleagă mai bine nevoile copiilor și să dezvolte o relație de atașament cu copii lor, într-o formă ușor de asimilat și într-un context suportiv, iar temele abordate au fost: neascultarea, încăpățânarea, anxietatea de separare, cum să construiești o relație pozitivă cu copilul, dezvoltarea psiho-motrică a copilului mic și convulsiile febrile la copilul mic.
Centrul de Îngrijire de Zi Oradea, serviciu care funcționează în structura Administrației Sociale Comunitare Oradea, începând cu luna mai 2016, a găzduit anul trecut un număr de 80 de copii din familii aflate în situație de risc social, dezorganizate, asistate social care au beneficiat de serviciile centrului, două mese pe zi, activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere și orientare școlară.
De serviciile oferite în cadrul Centrului de Reintegrare Socială  (Str.Vămii Nr.34/A), în 2016, au beneficiat 95 de persoane, în decursul anului 8 beneficiari fiind reintegrați în familie. Centrul oferă servicii de asistență socială, servicii de cazare, alimentație adecvată, servicii de îngrijire personală, consiliere psihologică și juridică, asistență medicală și activități de socializare.
Compartimentul Cabinete Medicale Şcolare din cadrul Serviciului Programe Sociale, a asigurat în anul 2016 asistenţa medicală preventivă și curativă pentru preşcolarii, elevii şi studenţii care frecventează cele 44 de grădiniţe, 37 de şcoli şi licee publice din Municipiul Oradea şi facultăţile din cadrul Universităţii din Oradea.
În cadrul Adăpostului de Noapte de pe Str.Gutenberg Nr.8, au beneficiat de cazare un număr de 178 de persoane, din care 12 s-au angajat, iar 7 persoane s-au reintegrat social, mutându-se în chirie, datorită îndrumărilor și consilierii din partea personalului adăpostului. 40 de persoane au fost sprijinite în vederea întocmirii actelor de identitate, 32 au beneficiat de sprijin în vederea unui consult medical și obținerea medicației necesare.
La Centrele sociale cu destinaţie multifuncţională, Dignitas şi Candeo, 69 de persoane au beneficiat de servicii de cazare şi de consiliere psiho-socială individuală. ASCO a derulat anul trecut, alături de cele menționate mai sus, şi alte programe: distribuirea ajutoarelor alimentare provenite din stocurile de intervenţie comunitare prin programul POAD, organizarea Zilei Persoanelor Vârstnice, în cadrul căreia au fost serviți cu o masă caldă aproximativ 100 de vârstnici, iar în cadrul acțiunii ,,Prânzul pe roți pentru oamenii străzii", în perioada decembrie 2015 - martie 2016, au fost împărțite 800 de porții de hrană caldă și ceai persoanelor fără adăpost. Cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, în luna aprilie, Administraţia Socială Comunitară Oradea a dăruit celor 46 de veterani de război, diplome de recunoştinţă şi pachete cu fructe şi dulciuri.
„Unul dintre obiectivele majore ale Administrației Sociale Comunitare Oradea, pentru anul 2017, este dezvoltarea unui centru social rezidențial pentru persoane adulte. De asemenea vom continua să depunem toată diligența pentru creșterea calității serviciilor sociale care va determina creșterea gradului de independență a beneficiarilor, pentru creșterea calității serviciilor sociale acordate persoanelor fără adăpost cazate în Adăpostul de noapte. Dorim dezvoltarea unor programe de sănătate care au ca scop prevenirea unor afecţiuni cu incidenţă crescută în rândul copiilor de vârstă școlară, și nu în ultimul rând promovarea imaginii instituției în relația cu cetățenii și familiarizarea în permanență a publicului cu beneficiile și serviciile oferite de către instituție", a mai spus Arina Moș.
La  finalul conferinței, viceprimarul Florin Birta a precizat: ,,Acesta este primul raport de activitate la care particip în calitate de viceprimar. Dacă până acum, administrației locale i se punea eticheta de a nu fi foarte prietenoasă cu zona socială, eu m-am convins, în urma proiectelor prezentate de către ASCO, că Oradea este chiar un oraș social. O felicit pe d-na Arina Moș pentru tot ce face. Munca ce se desfășoară aici este o muncă grea, dar sunt convins că mulțumirea este pe măsură, mai ales când proiectele sunt duse la bun sfârșit. Indiferent ce proiecte de infrastructură a derulat Primăria Oradea, s-a avut în vedere și acordarea unui ajutor pentru realizarea proiectelor sociale, iar acest lucru se vede în cele șase centre sociale, în condițiile oferite de creșele orădene, dar și în alte domenii sociale. Vreau să precizez că am găsit și vom găsi în continuare resursele necesare pentru a sprijini serviciile și programele sociale ale comunității, vom încuraja întotdeauna munca și nu vom sprijini nemunca. Vă doresc mult succes în continuare și vă asigur de tot sprijinul în vederea dezvoltării unor noi servicii în comunitate". (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:58 Ora de vară a Europei de Est