Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

,,Cununiţa” – activitate rodnică și în 2016

O nouă filă din cartea noastră de vizită

,,Cununiţa” – activitate rodnică și în 2016

Membrii Ansamblului ,,Cununiţa" al Şcolii Gimnaziale ,,Nicolae Popoviciu" din Beiuș au desfășurat o bogată activitate pe tot parcursul anului 2016, participând la diverse proiecte educative, emisiuni TV, spectacole și concursuri și obținând numeroase premii.

Prin frumusețea și autenticitatea costumelor și repertoriului, prin calitatea prestațiilor în cadrul acestor evenimente, elevii au fost mesagerii folclorului din Țara Beiușului pe scene din județ, dar și pe alte meleaguri.
,,Cununiţa" - la  Negrești-Oaș
Duminică, 4 decembrie 2016, membrii ansamblului au fost invitați de către preacucernicul părinte Marcel Malanca, secretar al Protopopiatului Oaș din localitatea Negrești-Oaș, județul Satu Mare, la un Concert caritabil de colinde, desfășurat la Catedrala Ortodoxă din Negrești-Oaș. Colindătorii beiușeni, coordonați de prof. Daniela Rada, au susținut un recital de colinde autentice din Țara Beiușului, care au fost bine primite de gazdele evenimentului. La finalul concertului, am fost invitați de d-na primar Aurelia Fedorca să colindăm și la sediul Primăriei. La Negrești-Oaș, copiii au mai fost însoțiți și de doamnele prof. Hele Rodica și Bărcaș Laura. Ansamblul nostru este alcătuit din elevii: Hele Florina, Tonca Daniela, Pirtea Darian, Sferle Ramona, Muț Sorana, Șora Daria, Hinț Iulia, Tiba Raluca, Șerb Ilinca, Ardelean Laura, Straca Mihail, Solonca Alexandra, Nistor Andrei și Ruge Vlad.
Cu colindul străbun la instituții din Oradea
Marți, 20 decembrie 2016, am ținut să aducem vestea Nașterii Pruncului Iisus colindând în trei instituții din Municipiul Oradea: la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic și la Prefectura Județului Bihor. În aceeași zi am participat la Festivalul-concurs județean „Noi umblăm a colinda", ediția a XII-a, desfășurat la Era Shopping Park Oradea; festivalul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman" Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și ERA Park Oradea. La concurs s-au înscris 34 de grupuri de la unități școlare din județ. Membrii Ansamblului ,,Cununiţa", împreună cu rapsodul popular, dna profesor Daniela Rada, au interpretat colindele autentice: „Deschide, gazdă, ușa!", „S-o rugat, rugatu" și „În grădina Raiului", culese de la d-nul Popa Gheorghe, în vârstă de 79 ani din satul Albești. Prestația lor deosebită a fost răsplătită cu aplauze de către public și cu premiul I de membrii juriului. La ora concursului, ansamblul era coordonat de doamnele prof. Daniela Rada și Rodica Hele.
Ansamblul „Cununița" a colindat și în Beiuș
Fiind vremea colindelor la români, când tot omul bun se bucură de vestea Nașterii Pruncului Sfânt, membrii ansamblului nostru au colindat în opt instituții din Municipiul Beiuș: la Primărie, la Colegiul Național „Samuil Vulcan", Muzeul Municipal Beiuș, Liceul Vocațional „Nicolae Bolcaș", Banca Comercială Română, Banca Transilvania, la Edilul SA și la CEC Bank.
Pentru toate realizările din 2016, pentru pasiune şi dăruire, pentru păstrarea și promovarea portul popular, a tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti din mândra Țară a Beiușului, membrii Ansamblului ,,Cununiţa" merită toate felicitările, iar părinții lor, mii de mulțumiri pentru înțelegere și susținerea ansamblului.    
Daniela Rada & Laura Bărcaș
Foto: Roxana Rada
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Cununiţa” – activitate rodnică și în 2016.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:57:15 Ora standard a Europei de Est