Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Raport de activitate al deputatului Florica Cherecheș

La final de mandat 2012 - 2016

Raport de activitate al deputatului Florica Cherecheș

Activitatea mea din mandatul de deputat 2012-2016, ca membru și apoi secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, secretar al Grupului parlamentar al PNL, se compune din 65 de declaraţii politice, 95 de luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, 81 de întrebări adresate miniştrilor, 121 de propuneri legislative inițiate sau susținute, din care 19 au devenit legi, iar 63 sunt încă pe circuitul parlamentar.

În cei patru ani de mandat, am stat în permanență la dispoziția cetățenilor, răspunzând solicitărilor lor, având un program regulat de audiențe, organizând și participând la conferinţe, seminarii şi întâlniri cu grupuri de lucru pe diverse domenii, fiind parte din viața publică a orașului, participând la diverse evenimente şi promovând Oradea în ţară şi în străinătate, ori de câte ori s-a ivit ocazia.
Am preluat, de asemenea, spre rezolvare probleme locale, care deranjează cetățenii, cum ar fi mirosul neplăcut generat de ferma de porci Nutripork, adresându-mă în acest scop autorităților în domeniu, mai întâi celor locale, și apoi, naționale, respectiv Ministerului Mediului și al Sănătății. Problema aceasta este încă în lucru și eforturile mele vor continua până la soluționarea ei completă, pentru a înlătura un disconfort major nu doar pentru orădeni, ci și pentru mii de bihoreni afectați de mirosurile provenite de la fermele de porci din județ.
Ca membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Coreea,  Islanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Elveția, Finlanda și Danemarca, am participat la diverse evenimente și întâlniri care au prilejuit schimburi de experiență cu personalități și specialiști din aceste țări.
În calitate de vicepreședinte al Grupului ecumenic de rugăciune din Camera Deputaților, am organizat întâlnirile săptămânale ale grupului, dar și, anual, Micul Dejun cu Rugăciune al Parlamentului României, eveniment care a prilejuit întâlnirea cu oameni politici și personalități din diverse domenii, atât din țară, cât și din străinătate.
Proiectele legislative cele mai importante pe care le-am inițiat sau susținut sunt:
*Modificarea Legii adopției, soluționată prin Legea 57/2016
*Dublarea alocației pentru copii
*Inițierea Legii pentru combaterea ambroziei, aflată în prezent în dezbaterea Senatului
*Susținerea proiectului „Masă la școală", început în anul școlar 2016/2017 în 50 de școli, care sperăm că va fi generalizat la toți elevii, din anul școlar 2017/2018
*Susținerea promovării și dezvoltării învățământului profesional dual
*Finanțare de bază pentru toți elevii din România, fără discriminare
*Manuale gratuite pentru toți elevii din România, inclusiv pentru cei din clasele a XI-a și a XII- a
*Decontul integral al navetei elevilor
*Acordarea bursei profesionale elevilor ale căror familii beneficiază de venitul minim garantat
*Modificări la Legea privind combaterea violenței în familie
*Modificări la Legea voluntariatului
*Sprijinirea autorităților locale pentru a se implica în reabilitarea monumentelor istorice și a clădirilor din centrele istorice
*Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric
*Legea dării în plată
*51 % din produsele agroalimentare vândute de marile magazine să fie de proveniență românească
*Susținerea amendamentului de modificare a definiției familiei în Constituția României.
Declarațiile politice au atins subiecte din domeniul învățământului, în special al celui profesional dual, protecția copilului, valoarea familiei pentru o societate sănătoasă, educație și sănătate, protecție socială, necesitatea continuării lucrărilor la autostrada Transilvania, finalizarea drumului DN 76 Oradea-Deva, dar s-au referit și la evenimente locale sau de interes la un moment dat.
Întrebările adresate miniștrilor au avut rolul de a clarifica anumite aspecte legate de strategia în învățământ, de finanțarea învățământului, de sănătatea publică, protecția copilului, de a obține informații și date statistice în vederea formulării unor propuneri legislative pe diferite domenii, de a afla stadiul unor lucrări și intențiile cu privire la continuarea unor proiecte de infrastructură și altele.
Activitatea parlamentară a fost completată de cea politică, fiind vicepreședinte al PNL Oradea și PNL Bihor, președinte al OFL Oradea, dar și coordonatorul unor structuri interne de partid.
Florica Cherecheș,
deputat PNL

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:27 Ora de vară a Europei de Est