Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Eminescienii orădeni au sărbătorit Ziua școlii și Ziua patronului spiritual

Vineri, a fost sărbătoare la C.N. ,,Mihai Eminescu” din Oradea

Eminescienii orădeni au sărbătorit Ziua școlii și Ziua patronului spiritual

,,Pentru noi, azi e sărbătoare, a spus doamna director, profesor dr. Livia Cătălina Muntean. Ea coincide, deloc întâmplător, cu Ziua Culturii Naționale pentru că educația și cultura clădesc deopotrivă o națiune puternică".

În acest an, conducerea Colegiului Național ,,Mihai Eminescu" din Oradea (director, prof. dr. Livia Cătălina Muntean, directori adjuncți, prof. Ioan Cadar și prof. Hochausser Eniko) a hotărât ca Ziua școlii și Ziua patronului spiritual al colegiului să se sărbătorească vineri, 13 ianuarie 2017, în sala festivă a instituției.
Evenimentul a fost onorat de prezența în prezidiu, alături de conducerea școlii, a reprezentanților Prefecturii, Primăriei și Inspectoratului Școlar.
Primul cuvânt l-au avut elevii care au precizat din start scopul reuniunii: cinstirea memoriei marelui poet român Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 167 de ani; ,,voievod al limbii române", devenit, din 1990, patron spiritual al acestui colegiu.
Aprecieri, îndemnuri, asigurări și felicitări
Referindu-se la cartea de vizită a unui învățământ de excelență, doamna director Livia Cătălina Muntean a subliniat faptul că ,,într-o școală care știe ce vrea, prin profesorii, prin elevii săi și prin părinții acestora, cuvintele nu o iau nici razna, nici înaintea gândurilor, faptelor și stărilor celor care le exprimă, ci caracterizează oameni și situații, corespund unor realități și unor coduri. Sunt sigură că tenacitatea, consecvența, caracterul și activitățile colegilor mei au decis și asupra alegerii făcute de către cei 1.624 de copii, tineri, câți numără azi colegiul, și de părinții lor, pentru a deveni elevi ai școlii noastre... Cu sentimentul împlinirii spirituale certe, ca dascăl, mi-aș dori ca semnele de recunoaștere a apartenenței la comunitatea acestei școli să fie mereu: valoarea, generozitatea, competiția onestă, performanța, întâlnirea dintre tradițiile colegiului și perspectivele vieții moderne, dintre motivațiile noastre lăuntrice și disponibilitățile creatoare ale elevilor, dar mai ales libertatea spiritului", a conchis doamna director Livia Cătălina Muntean.   
Reprezentantul Prefecturii, doamna Claudia Timofte, a făcut cunoscut mesajul domnului prefectul Adrian Claudiu Pop, care își exprimă încrederea în succesul pe mai departe al acestui liceu de renume, în continuarea valoroasei sale tradiții.
În numele domnului primar, ing. Ilie Bolojan, a vorbit dl viceprimar Mircea Mălan, care i-a îndemnat pe eminescieni să se implice în realizarea proiectelor orașului, proiecte care îi privesc, asigurându-i că municipalitatea își va onora obligația asumată: de ridicare a standardelor materiale ale colegiului la nivelul standardelor de calitate ale învățământului pe care le-a atins instituția.
Coordonând și monitorizând activitatea acestui colegiu din partea I.S.J. Bihor, dl inspector școlar Călin Hoțupan a felicitat întreg colectivul pentru tradiția bunelor rezultate obținute în toate domeniile, cu sublinierea că fără a fi o școală cu profil sportiv, colegiul are și un club școlar sportiv cu bune rezultate. Înainte de a adresa felicitări, dl inspector a ținut să se refere la activitatea de revizor școlar a lui Mihai Eminescu.
Vorbind în limba română și în limba maghiară, doamna director adjunct Hochausser Eniko a reiterat tradiția bunelor rezultate și valori ale colegiului.
,,Căutați, cereți, luați, descoperiți...!"  
Ștefan Cosmescu, președintele Consiliului elevilor, a avut o intervenție scurtă, dar cu mare priză la colegi. El a punctat folosind multe verbe și cuvinte sugestive, îndemnând la păstrarea în suflete a spiritului eminescian, la respect pentru dascălii școlii, dar și la verticalitate, curaj, ambiție și motivație.
,,Elevilor aș vrea să le transmit să nu-și lase capul plecat, să nu se descurajeze..., ci să lupte pentru ceea ce își doresc.
Căutați, cereți, luați, descoperiți..., faceți o diferență, pentru că acum este timpul vostru!"
Un exercițiu de admirație
În următorul moment al manifestării, doamna director a invitat asistența la un exercițiu de admirație.
,,Nu există, cred, componentă mai eficientă într-un proces formativ reușit decât capacitatea de a stârni și de a întreține admirația...
Stimați invitați, dragi colegi și elevi, vă invit să facem împreună un exercițiu de admirație pentru elevii, care în anul școlar trecut, ghidați de dascălii lor, au obținut premii la etapele județeană și națională a olimpiadelor școlare sau au finalizat anul de studii cu media generală 10 (zece)".
Doamna director Livia Cătălina Muntean a citit numele celor 15 elevi  de 10 (din clasele V-XI): Șandor Denisa Maria, Seuche Ioana, Furtoș Bianca, Mocanu Daria Maria, Malița Alin Ciprian, Corodeanu Flavius George, Iuhas Octavian Marian, Mihăieș Ana-Maria, Voloșeniuc Lorena Maria, Pantiș Alexandra Valentina, Gyulai Adrienn, Gurzău Ioana Crina, Banciu Patricia Ioana, Cotrău Ioana Daria și Daroczi Boglarka, iar domnul director adjunct Ioan Cadar i-a felicitat și le-a înmânat diplomele.
A urmat premierea celor 44 de olimpici județeni și naționali, precum și a profesorilor care i-au îndrumat.
Tot din cartea de vizită a colegiului fac parte și Anuarul și revista școlii. Cel de-al patrulea Anuar al școlii a fost prezentat de doamna prof. dr. Elena Cristina Marian, iar revista eminescienilor, intitulată ,,Ritmuri eminesciene" (redactată de prof. Diana Costin, Diana Crișan, Teutsch Tunde și Ioan Cadar) a fost prezentată de dna prof. Diana Crișan.
Omagiu Luceafărului
,,Îngânați de dulcele viers eminescian", artiștii l-au cinstit și omagiat pe patronul spiritual, recitând și cântând în fel și chip pe versurile ,,poetului nepereche"; protagoniștii regalului artistic au fost: elevii clasei a XI-a (coordonați de prof. Laura Ardelean); Varga Isabela (a X-a H); elevii clasei a XI-a F (îndrumați de prof. Sorina Duică, Monica Dumitraș și Delia Balaș), cu o scenetă originală (Eminescu - contemporanul nostru); elevii clasei a X-a (coordonați de prof. Ioana Pantor) - cu muzică și dans; Miruna Tomescu (din a XI-a D) a interpretat ,,Mai am un singur dor".
Parafrazând-o pe doamna director Livia Cătălina Muntean, vom încheia spunând că ,,într-o instituție de înaltă spiritualitate, într-o comuniune de idealuri, dascăli cu vocație au modelat artiști... ai cuvântului".
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (144 de poze), accesați Galeria foto: Eminescienii orădeni au sărbătorit Ziua școlii și Ziua patronului spiritual.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:11 Ora de vară a Europei de Est