Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Nașterea Mântuitorului a fost vestită de elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea

Cu ,,Viflaimul”

Nașterea Mântuitorului a fost vestită de elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea

Membrilor trupei de teatru ,,Cațavencii" a Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea deși li s-a dus vestea de buni comedianți, atât în școală cât și în afara acesteia, în preajma Sărbătorilor de Crăciun au decis să schimbe puțin ,,repertoriul".

Astfel, dacă până acum ei puneau în scenă doar piese haioase spre amuzamentul spectatorilor, pentru Crăciun ei au pregătit sceneta ,,Viflaimul".
Evident, că pe lângă ,,regizorul" obișnuit care-i pregătește de obicei pentru reprezentațiile lor, doamna prof. Monica Mateș (de engleză), elevii au rugat-o și pe doamna prof. Alina Deliman (de religie) să le șlefuiască replicile și să le îndrume pașii pentru a putea reface cât mai fidel scena Nașterii Mântuitorului.  Personajele centrale ale scenetei au fost evident, regele Irod, interpretat de elevul Șerban Ștețcu, dar și cei trei magi, Baltazar, Gașpar și Melchior, interpretați de elevii: Dragoș Gug, Șovrea Daniel și Andrei Savu. Au mai interpretat: Ramon Cobe, Șovrea Flaviu și Andrei Gavras - soldații, Denis Balint - preotul, Betuel Mărunțel - păstorul și îngerii: Vanesa Buciu, Larisa Motoca, Denisa Pop, Brianna Iakab, Raluca Șuta. Filmarea-montaj a piesei a fost realizată de domnul profesor Cseke Sandor de la Liceul Teoretic ,,Ady Endre" Oradea.
Prima reprezentație a avut loc la Biserica cu Lună, duminică 18 decembrie 2016, la invitația preoților Teodor Cristea și Ionică Codorean, imediat după slujba Sfintei Liturghii, elevii avându-i ca spectatori pe credincioșii sfintei biserici, părinţii elevilor şi cadre didactice ale şcolii. Parteneriatul şcoală - biserică - familie a fost și de această dată apreciat de comunitatea locală. Mulţumirile noastre se îndreaptă către părinţii Bisericii cu Lună care şi în acest an au sponsorizat costumaţia elevilor.
Cea de-a doua reprezentație a avut loc luni, 19 decembrie, în sala festivă a Protopopiatului Ortodox, unde elevii au prezentat un spectacol mai amplu de Crăciun, acesta incluzând și cântece tradiționale de Crăciun în limba engleză. Spectacolul de  la Protopopiat a fost organizat la inițiativa doamnei Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO) și în colaborare cu dna prof. Paula Mateș de la Școala Primară ,,Winnie Academy" și elevii acesteia, precum și cu Alexandru Carțiș și Cătălin Mateș. Evenimentul a fost anunțat din timp de ziarul ,,Crișana", pentru potențialii spectatori, dar și pentru părinți de această dată, cu titlul: ,,Sara Crăciunului nost'". În deschidere, au vorbit doamna vicepreședinte Emilia Moț, precum și dna prof. univ. Claudia Timofte. De asemenea, evenimentul i-a avut ca invitați de onoare pe părintele Simion Goga, inspector pentru Cateheză și Tineret a Episcopiei Ortodoxe, pe doamna Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai", pe doamna Maria Haiduc - cetățean de onoare al Municipiului Oradea și interpret de muzică populară, pe doamna prof. univ. Simona Silaghi, precum și reprezentanți ai Uniunii Culturale ,,Vatra Românească", dar și membri ai Partidului Social Democrat.
Elevii au continuat colindul marți, 20 decembrie, la Primăria Municipiului Oradea, unde au fost întâmpinați de Moș Crăciun însuși care le-a răsplătit efortul cu un zâmbet larg, aplauze și, evident, cu daruri pentru fiecare. Și unde altundeva se putea încheia ,,turneul" de Crăciun al trupei, după cum înșiși l-au numit, decât la propria școală. Aceștia au avut o ultimă reprezentație în fața propriilor profesori și nu numai. Domnul director Troie Gheorghe a felicitat elevii și i-a încurajat pentru proiectele viitoare.
Prof. Monica Mateș
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nașterea Mântuitorului a fost vestită de elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:07 Ora de vară a Europei de Est