Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Nașterea Mântuitorului a fost vestită de elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea

Cu ,,Viflaimul”

Nașterea Mântuitorului a fost vestită de elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea

Membrilor trupei de teatru ,,Cațavencii" a Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea deși li s-a dus vestea de buni comedianți, atât în școală cât și în afara acesteia, în preajma Sărbătorilor de Crăciun au decis să schimbe puțin ,,repertoriul".

Astfel, dacă până acum ei puneau în scenă doar piese haioase spre amuzamentul spectatorilor, pentru Crăciun ei au pregătit sceneta ,,Viflaimul".
Evident, că pe lângă ,,regizorul" obișnuit care-i pregătește de obicei pentru reprezentațiile lor, doamna prof. Monica Mateș (de engleză), elevii au rugat-o și pe doamna prof. Alina Deliman (de religie) să le șlefuiască replicile și să le îndrume pașii pentru a putea reface cât mai fidel scena Nașterii Mântuitorului.  Personajele centrale ale scenetei au fost evident, regele Irod, interpretat de elevul Șerban Ștețcu, dar și cei trei magi, Baltazar, Gașpar și Melchior, interpretați de elevii: Dragoș Gug, Șovrea Daniel și Andrei Savu. Au mai interpretat: Ramon Cobe, Șovrea Flaviu și Andrei Gavras - soldații, Denis Balint - preotul, Betuel Mărunțel - păstorul și îngerii: Vanesa Buciu, Larisa Motoca, Denisa Pop, Brianna Iakab, Raluca Șuta. Filmarea-montaj a piesei a fost realizată de domnul profesor Cseke Sandor de la Liceul Teoretic ,,Ady Endre" Oradea.
Prima reprezentație a avut loc la Biserica cu Lună, duminică 18 decembrie 2016, la invitația preoților Teodor Cristea și Ionică Codorean, imediat după slujba Sfintei Liturghii, elevii avându-i ca spectatori pe credincioșii sfintei biserici, părinţii elevilor şi cadre didactice ale şcolii. Parteneriatul şcoală - biserică - familie a fost și de această dată apreciat de comunitatea locală. Mulţumirile noastre se îndreaptă către părinţii Bisericii cu Lună care şi în acest an au sponsorizat costumaţia elevilor.
Cea de-a doua reprezentație a avut loc luni, 19 decembrie, în sala festivă a Protopopiatului Ortodox, unde elevii au prezentat un spectacol mai amplu de Crăciun, acesta incluzând și cântece tradiționale de Crăciun în limba engleză. Spectacolul de  la Protopopiat a fost organizat la inițiativa doamnei Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO) și în colaborare cu dna prof. Paula Mateș de la Școala Primară ,,Winnie Academy" și elevii acesteia, precum și cu Alexandru Carțiș și Cătălin Mateș. Evenimentul a fost anunțat din timp de ziarul ,,Crișana", pentru potențialii spectatori, dar și pentru părinți de această dată, cu titlul: ,,Sara Crăciunului nost'". În deschidere, au vorbit doamna vicepreședinte Emilia Moț, precum și dna prof. univ. Claudia Timofte. De asemenea, evenimentul i-a avut ca invitați de onoare pe părintele Simion Goga, inspector pentru Cateheză și Tineret a Episcopiei Ortodoxe, pe doamna Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai", pe doamna Maria Haiduc - cetățean de onoare al Municipiului Oradea și interpret de muzică populară, pe doamna prof. univ. Simona Silaghi, precum și reprezentanți ai Uniunii Culturale ,,Vatra Românească", dar și membri ai Partidului Social Democrat.
Elevii au continuat colindul marți, 20 decembrie, la Primăria Municipiului Oradea, unde au fost întâmpinați de Moș Crăciun însuși care le-a răsplătit efortul cu un zâmbet larg, aplauze și, evident, cu daruri pentru fiecare. Și unde altundeva se putea încheia ,,turneul" de Crăciun al trupei, după cum înșiși l-au numit, decât la propria școală. Aceștia au avut o ultimă reprezentație în fața propriilor profesori și nu numai. Domnul director Troie Gheorghe a felicitat elevii și i-a încurajat pentru proiectele viitoare.
Prof. Monica Mateș
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nașterea Mântuitorului a fost vestită de elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 15:48:27 Ora standard a Europei de Est