Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Avem în România peste 4.500 de memoriale

Din revista ,,Curtea de la Argeș” nr. 1/2017

Avem în România peste 4.500 de memoriale

,,Cruci mai simple sau mai sofisticate, statui și busturi și grupuri, soldați cu arma la picior sau în atac, aruncând grenade sau doar mărșăluind, generali, figuri legendare, vulturi străjuind de deasupra, cu aripile desfăcute, căști, arme, piese de artilerie.

Există și un număr de mausolee, veritabile muzee multe dintre ele, construcții impresionante..." (așa cum este și cel din stânga editorialului revistei, din care cităm: Mausoleul de la Mateiaș, de lângă Cîmpulung Muscel). Dl redactor-șef Gheorghe Păun ne amenință că ,,până în decembrie 2018, prima pagină a revistei va găzdui imaginea unui monument al Întregirii, al României Mari".
În 20 mai 1881, Domnul Eminescu scris-a în Timpul: ,,Câtă mizerie guvernamentală, câtă corupție, cât cinism trebuie să fie în clasele dirigente ale unei națiuni, care cred a putea minți bunăstarea, înflorirea, civilizația în fața umbrei din ce în ce mai mari a morții fizice a poporului român?" Mihai Nadin ne sperie, de-a dreptul: ,,Dacă nu trăiești pe credit, rămâi în urmă. A fi de treabă înseamnă a pierde în jocul vieții. Deci, totul e clar: în curând lumea va trece pe credit. Faptul că banii sunt prea scumpi și prea greu de manipulat îi face pe bancheri să ne forțeze să trăim pe cărțile de credit. În plus suntem mai ușor de controlat". Gabriela Căluțiu-Sonnenberg se ocupă cu Vân(z)area de fericire. ,,Cui îi mai pasă de ,,mioara năzdrăvană", cum numea Mircea Eliade Miorița, și de fabuloasa ei frumusețe? Și totuși... (citim în articolul semnat de Horia Bădescu) Problemele pe care le ridică simbolistica baladei, a mitului, decurg deopotrivă din trama epică, din modul în care își află rezolvarea o situație tensionată, dramatică, o situație limită, de viață și de moarte, dar și din înțelesurile pe care le reclamă orizontul metafizic instituit". În Istoria de lângă noi, Mircea Duțu scrie (despre) Avram Iancu - avocatul drepturilor unei Nații. M.N. Rusu scoate la iveală din biblioteca sa transoceanică o raritate bibliografică, cartea ,,Adunare de rugăciunile cele mai trebuincioase fiecărui creștin". Gen Florian Tucă și col. Laurențiu Domnișoru ne aduc în atenție 100 de ani de la înființarea trupelor române de vânători de munte. La pag. 13, avem versurile poeziei ,,Basarabie robită", de Radu Gyr. Academicianul Alexandru Boboc ne introduce în Dezbateri privind fundamentele matematicii (II). La rubrica (din pag. 20) Cărți și autori, Ion C. Ștefan scrie Mircea Cărtărescu, urcând pe treptele gloriei literare. Dar mult mai multe veți afla lecturând la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:58 Ora de vară a Europei de Est