Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Avem în România peste 4.500 de memoriale

Din revista ,,Curtea de la Argeș” nr. 1/2017

Avem în România peste 4.500 de memoriale

,,Cruci mai simple sau mai sofisticate, statui și busturi și grupuri, soldați cu arma la picior sau în atac, aruncând grenade sau doar mărșăluind, generali, figuri legendare, vulturi străjuind de deasupra, cu aripile desfăcute, căști, arme, piese de artilerie.

Există și un număr de mausolee, veritabile muzee multe dintre ele, construcții impresionante..." (așa cum este și cel din stânga editorialului revistei, din care cităm: Mausoleul de la Mateiaș, de lângă Cîmpulung Muscel). Dl redactor-șef Gheorghe Păun ne amenință că ,,până în decembrie 2018, prima pagină a revistei va găzdui imaginea unui monument al Întregirii, al României Mari".
În 20 mai 1881, Domnul Eminescu scris-a în Timpul: ,,Câtă mizerie guvernamentală, câtă corupție, cât cinism trebuie să fie în clasele dirigente ale unei națiuni, care cred a putea minți bunăstarea, înflorirea, civilizația în fața umbrei din ce în ce mai mari a morții fizice a poporului român?" Mihai Nadin ne sperie, de-a dreptul: ,,Dacă nu trăiești pe credit, rămâi în urmă. A fi de treabă înseamnă a pierde în jocul vieții. Deci, totul e clar: în curând lumea va trece pe credit. Faptul că banii sunt prea scumpi și prea greu de manipulat îi face pe bancheri să ne forțeze să trăim pe cărțile de credit. În plus suntem mai ușor de controlat". Gabriela Căluțiu-Sonnenberg se ocupă cu Vân(z)area de fericire. ,,Cui îi mai pasă de ,,mioara năzdrăvană", cum numea Mircea Eliade Miorița, și de fabuloasa ei frumusețe? Și totuși... (citim în articolul semnat de Horia Bădescu) Problemele pe care le ridică simbolistica baladei, a mitului, decurg deopotrivă din trama epică, din modul în care își află rezolvarea o situație tensionată, dramatică, o situație limită, de viață și de moarte, dar și din înțelesurile pe care le reclamă orizontul metafizic instituit". În Istoria de lângă noi, Mircea Duțu scrie (despre) Avram Iancu - avocatul drepturilor unei Nații. M.N. Rusu scoate la iveală din biblioteca sa transoceanică o raritate bibliografică, cartea ,,Adunare de rugăciunile cele mai trebuincioase fiecărui creștin". Gen Florian Tucă și col. Laurențiu Domnișoru ne aduc în atenție 100 de ani de la înființarea trupelor române de vânători de munte. La pag. 13, avem versurile poeziei ,,Basarabie robită", de Radu Gyr. Academicianul Alexandru Boboc ne introduce în Dezbateri privind fundamentele matematicii (II). La rubrica (din pag. 20) Cărți și autori, Ion C. Ștefan scrie Mircea Cărtărescu, urcând pe treptele gloriei literare. Dar mult mai multe veți afla lecturând la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:38:54 Ora standard a Europei de Est