Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Deschide uşa, creștine!” (că) ,,Vine Moș Crăciun”

Spectacol și expoziție

,,Deschide uşa, creștine!” (că) ,,Vine Moș Crăciun”

Piţigoii și pițigușii din Ceata lui Piţigoi s-au întâlnit sâmbătă, 17 decembrie 2016, în Orăşelul Copiilor pentru da viaţă şi a transmite tradiţiile şi datinile strămoşești prin sărbătorirea praznicul Naşterii Mântuitorului Isus și prin primirea lui Moş Crăciun.

Invitații au participat la spectacol cu mare bucurie, voioşie şi emoţii, la întâmpinarea Moşului și la momentul artistic ,,Deschide uşa, creștine!"
Piţigoii l-au surprins pe Moșul cel bun și darnic cu straiele neamului - costumele populare naţionale - cu frumoase colinde şi cu sceneta de la Viflaem, unde Sfânta Fecioară Maria L-a născut pe Isus.
În deschiderea spectacolului, piţigoii și un grup de colindătoare de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" l-au întâmpinat pe Moș Crăciun cu nemuritorul colid Moş Crăciun cu plete dalbe; colindătoarele au fost pregătite de prof. Rad Simona şi Botiş Adriana.
A urmat un dans ritmic, coordonat și regizat de directorul de tabără Anita Toth, pe melodiile bine cunoscute și îndrăgite Jingle Bells şi Merry Christmas.
În program am mai avut: un mic buchet de colinde, interpretate de studentul Adrian Bojani, un recital de vioară, selecţiuni din colinde, interpret, elevul Mirel Ștef, poezii și rugăciuni, cu Leontina Costruţ; pițigoii au interpretat sceneta ,,Deschide uşa, creştine!", coordonați de doamna profesor Doina Iliescu.
La final, Moşul a oferit pachete-surpriză, ca dar din partea elevilor Şcolii Gimnaziale ,,Dacia".
Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai", reprezentată de doamna preşedinte Delia Pantea, a pregătit pachețele cu dulciuri, cărţi și jucării de pluş, pentru toți copiii prezenţi.
Piţigoii au avut o mare dorinţă: de a avea o amintire - o poză - cu Moşul cel darnic și bun în momentul în care au primit pacheţelul și diploma înmânate de coordonatorul de proiect, doamna inginer Miorița Săteanu.
Moşul care a oferit pachete și dulciuri piţigoilor a fost o rudă de sânge de-a domnului Cornel Ghenţ de la Asociaţia pentru servicii sociale comunitare Pro Humanitas.
Vernisajul expoziției ,,Vine Moș Crăciun"
Spectacolul a fost urmat de vernisajul expoziției tematice cu desene și obiecte confecţionate de elevii din câteva unităţi de învăţământ: Școala Gimnazială Nr. 11, Liceul Teoretic German ,,Fr. Schiller", Liceul cu Program  Sportiv ,,Bihorul", CSEI Nr. 1 Tileagd, CSEI ,,Cristal" și Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
Diplomele de participare la expoziţia ,,Vine Moş Crăciun" au fost preluate de cadrele didactice și de copiii prezenți.
Coordonator proiect,
ing. Săteanu Miorița

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:34:05 Ora standard a Europei de Est