Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Duminică, în familia Don Orione s-a sărbătorit Crăciunul

Potrivit tradiției

Duminică, în familia Don Orione s-a sărbătorit Crăciunul

Duminică (18 decembrie 2016) în sala de sport a Liceului Don Orione, elevii Liceului, profesorii și părinții elevilor, copiii și tinerii de la Scout și Oratoriu (care formează familia Don Orione), cu toții, au sărbătorit Crăciunul.

De ce cu o duminică înainte?
Motivul e simplu. Potrivit tradiției, acum toți sunt liberi să vină la școală, să fie împreună, pentru că duminică, 25 decembrie, elevii vor fi în vacanță, iar în sfânta zi de Crăciun, se obișnuiește ca după participarea la Sfânta Liturghie (la Biserică), fiecare să sărbătorească în familie Marele Praznic al Nașterii Domnului Iisus Hristos.
Fără discursuri din partea conducerii Liceului sau a altor oficiali, Alexandra și Laurențiu au intrat direct în prezentarea evenimentului.
,,De Crăciun totul e posibil"
,,De Crăciun totul e posibil. Crăciunul, magie, împlinire, bucurie și vis. Noaptea când Domnul coboară. Este vorba de lumină, de culoare și speranță. Totul este frumos: brăduțul, ghirlandele înconjurate de lumini, slujba de la Biserică și Sărbătoarea Nașterii. Este atât de frumos că nu merită să fim triști pentru nimic în lume, atâta timp cât ni s-au dat toate acestea. În ieslea cea săracă, un Prunc Sfânt ne aduce mântuirea. Ne deschide iar porțile Paradisului. Să privim înapoi cu iertare, înainte cu speranță, în jos cu înțelegere și în sus cu recunoștință. Pacea și liniștea să ne fie călăuză. De Crăciun, totul este frumos, totul este posibil. Să ne bucurăm împreună de iubirea divină și împreună cu colindătorii să-i cântăm și noi Pruncului Sfânt", au spus cei doi prezentatori.
Mulțumiri și recunoștință
Înainte să se intre în agenda manifestării (cu cele 17 puncte de program), îndrăgitul părinte Mihai Fechetă a fost invitat la microfon pentru un cuvânt. Și acest cuvânt a fost MULȚUMIRE. Având în vedere cadrul și momentul sărbătoririi, distinsul părinte nu s-a referit la Marele Praznic al Nașterii Pruncului Sfânt ci, vorba domniei sale, profitând de audiența numeroasă, a ținut să-i salute pe toți cei prezenți și să adreseze mulțumiri; mai întâi celor care au realizat ieslea specială, foarte ingenioasă, o premieră absolută, amenajată nu departe de intrarea în școală (autori: ,,fratele nostru Nicu și Mihai"); mulțumirile s-au îndreptat apoi spre părinții și copiii care au adus haine și alimente pentru cei săraci (de la groapa de gunoi); ,,un alt mulțumesc se îndreaptă spre cei care au participat la campania pentru achiziționarea unui autobuz; cu cei 2 la sută, cu cei 20 la sută și cu alte donații și cu școala, s-au adunat cam 20.000 de euro; mai avem vreo 13.000 de la binefăcători din Italia, și așa s-au făcut 33.000. Nu sunt suficienți pentru un autobuz, dar e un început bun...
Sărbători fericite tuturor!"
,,Crăciunul este șansa de a fi noi înșine"
După mesajul părintelui Mihai Fechetă, s-a intrat în agenda manifestării, iar pe durata a circa trei ore, s-a colindat, s-au spus versuri și texte de suflet, s-au prezentat scenete cu mesaj biblic educativ pe tema Nașterii Pruncului Iisus și s-a dansat.
Lupișorii și mămăruțele (grupa de cercetași Scout), coordonați de Ghiță Pop și Mădălina Balaj, au deschis programul cu două colinde; prof. Nicoleta Arendaș a interpretat un colind; clasa pregătitoare A (prof. Ileana Silaghi) - Poveste de Crăciun; clasele I A și I B (prof. Iohana Păscar și Florina Șipoș) - alte colinde; clasa a II-a B (prof. Laura Marchiș) și prof. Teodora Moga - colinde și dans; cls. pregătitoare B și a III-a A (prof. Anca Țîrtea și Laura Bochiș), plus prof. Teodora Moga - colinde și dans; cls. a II-a A și a III-a B (prof. Monica Bene și Raluca Sabău), plus prof. Teodora Moga - colinde și dans; elevii clasei a IV-a (prof. Janina Chinde), plus prof. Teodora Moga - Poveste de Crăciun și dans; cls. a V-a B (prof. diriginte Camelia Ene), plus prof. Florina Fărcuț și Teodora Moga - muzică și dans; a V-a A (prof. diriginte Alina Oros) - Crăciunul altfel (scenetă); preotul Alin Arendaș a dat glas îndrăgitului colind ,,Vin colindătorii"; clasa a XII-a B (prof. diriginte Petronela Moldovan) - recital de poezie religioasă; Corul școlii - colinde; Consiliul școlar al elevilor (prof. Teodora Moga și psiholog școlar Ioana Drugaș) - dans (Feliz Navidad); sceneta ,,Singur acasă" a fost prezentată de grupul de cercetași Reparto, cercetași coordonați de Maria Chivari, Iulian Pavăl, Carla Maxim și fratele Neculai Tiba; cercetașii din grupul Noviciat, coordonați de Alexandra Bursuc, Halasz Alexandra și Alexandru Ion, l-au adus pe scenă pe morocănosul Grinch (care, ajutat de prietenii de la Noviciat, a învățat ce este Crăciunul). La punctul 17 (și ultimul) de pe agenda manifestării, animatorii și preanimatorii de la Oratoriu au prezentat câteva dansuri pe scenă, invitând toți copiii să danseze și ei în fața scenei.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (126 de poze), accesați Galeria foto: Duminică, în familia Don Orione s-a sărbătorit Crăciunul.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:43:50 Ora standard a Europei de Est