Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Buzgău Natalia și Herpuț Casian - Miss și Mister Liceu

,,Balul Miss & Mister Liceu în stil Hollywoodian2016” la Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta

Buzgău Natalia și Herpuț Casian - Miss și Mister Liceu

În sprijinul educației formale intervine și educația nonformală, care este o educație în afara clasei și cuprinde activități extrașcolare cu caracter mai puțin formal, dar cu rezultate formative de dezvoltare a personalității elevilor

Balurile sunt evenimentele cele mai aşteptate de către liceeni, fiind întotdeauna un prilej de bucurie și de aducere aminte pentru mai târziu.  Profesorii de la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta, reprezentat prin domnul director Szatmari Adrian, încearcă și reușesc să îmbine rutina zilnică a activităților formale cu noutatea oferită de activitățile extrașcolare, scopul fiind creșterea interesului pentru studiu, pentru școală în general și formarea de competențe pentru viață. Astfel, pe 8 decembrie 2016, în sala de festivități a liceului, a avut loc ,,Balul Miss & Mister Liceu în stil Hollywoodian", eveniment la care au luat parte profesori, elevi, părinți, sponsori și invitați. Tema balului face referire la Hollywood care nu este altul decât un cartier al orașului Los Angeles, din Statele Unite ale Americii și principalul centru al industriei cinematografice și de televiziune și la a cărui strălucire visează să ajungă mulți tineri de liceu.
Organizatorii evenimentului, elevii clasei a XII-a A, coordonați de doamna dirigintă, prof. Anton Florica, au pregătit cu migală un spectacol de calitate, un show din care nu a lipsit nimic: eleganța prezentatorilor, emoția inerentă a concurenților, umorul de calitate și multă, foarte multă ingeniozitate. Seara balului a fost una deosebită, remarcabil reprezentați pe scenă de cei doi prezentatori, elevii Alina Torj și Zoltan Zsori (clasa XII-A), reușind să câștige inimile tuturor spectatorilor, fiind plină de momente artistice, cu dans, cu muzică, veselie, aplauze, talent și distracție.
În cursa pentru câștigarea titlului de Miss şi Mister Liceu 2016, au intrat șase perechi de tineri, cei mai curajoși, frumoși și talentați concurenți, susținuţi de colegii lor. Cadrul de desfășurare a fost în stil american, unde timp de peste două ore și jumătate s-au petrecut momente spectaculoase cu probe de încercare, pentru a-şi demonstra aptitudinile şi talentul, pentru cele șase perechi aflate în concurs, precum: prima probă - prezentarea individuală în rime; proba de cultură generală; proba cu portocale (verificarea abilitățile de atenție, răbdare și îndemânare); scenete, proba cu declarații de despărțire, dar și de dragoste (cu răspunsuri pline de imaginație și umor); proba de intuiție, imaginație și creație și proba de dans pe ritmuri muzicale diferite. Ținutele și dansurile au fost unele dintre armele participantelor în lupta pentru inimile juraților.  La înălțimea spectacolului, s-au situat dansurile de societate latino (cha-cha-cha, rumba, samba, salsa) prestate de doi tineri dansatori frumoși și talentați, Grec Adina și Andrei Latco de la Clubul de dans sportiv Arny Dance Salonta, coordonați de către domnul profesor instructor Major Arnold și nu în ultimul rând evoluția de excepție a învițaților speciali, a trupei de dans orădene ,,Cool Style", care a însuflețit publicul și l-a ridicat în picioare.
Toată lumea prezentă a avut de câștigat: premii pentru concurenți și o seară de neuitat pentru spectatori. În urma concursului au fost acordate următoarele titluri și tot atâtea premii: Miss Liceu - Buzgău Natalia (clasa a XI-a A), iar titlul de Mister Liceu - Herpuț Casian (clasa a  XII-a C); pe locul doi s-au clasat Nan Daria (clasa a XI-a A) şi Bora Dacian (clasa a XI-a A), iar pe locul trei - Toma Georgiana (clasa a IX-a A) şi Neaga Dorinel (clasa a XI-a B) și totodată diplome de participare concurenților: Cionca Florina (clasa a XI-a B), Iovan Gabriel (clasa a XII-a B), Beltechi Alexandra (clasa a XI-a D), Boldor Ionuț (clasa a XII-a C), Ilieș  Ramona (clasa a IX-a B) și Herdean Răzvan (clasa a XII-a B). 
Spectacolul a fost completat cu un scurt moment de divertisment, realizat de către elevii clasei a XII-a A, precum și cu un scurt filmuleț cu peripețiile și entuziasmul concurenților din timpul repetițiilor programului. Atmosfera plăcută a spectacolului a fost amplificată de recitalul de muzică populară din Bihor al Mădălinei Birta, fostă elevă a liceului nostru, care acum este o artistă în devenire. Finalul spectacolului, înainte de premiere, a fost electrizat de Ansamblul folcloric de dansuri populare de la Avram Iancu. Îndrăgiții dansatori  ne-au oferit un regal de neuitat prin dansul lor împletit cu cântecul și mândrul nostru port bihorean. Organizatorii balului mulțumesc tuturor sponsorilor pentru sprijinul financiar acordat, dar în mod special elevei Alina Torj și familiei sale. Dorim să-i felicităm atât pe concurenții care au câștigat ,,bătălia" cu emoțiile scenei, cât și pe elevii clasei organizatoare, a XII-a A.
Prof. Anton Florica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Buzgău Natalia și Herpuț Casian - Miss și Mister Liceu.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 14:10:59 Ora standard a Europei de Est