Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Calificativul de evaluare externă a Școlii ,,Dacia” este de 14 ori Excelent și de 29 de ori FB

Ceea ce ARACIP spune acum, noi am demonstrat în timp, prezentând rezultatele și activitățile școlii

Calificativul de evaluare externă a Școlii ,,Dacia” este de 14 ori Excelent și de 29 de ori FB

Din 2006, site-ul de tineret-învățământ ,,Ovidan.ro", iar din 2010 și revista ,,OviDan" vă prezintă imaginea reală a învățământului bihorean, dar nu numai, prin cartea de vizită cu activitățile și rezultatele unităților de învățământ și mai puțin cazurile izolate și scandalurile provocate sau ,,vânate" pentru a compromite imaginea unor cadre didactice.

Uscăturile, care se găsesc peste tot, nu ne interesează, pentru că dorim să promovăm bunele practici din învățământ, spre a oferi modele (de muncă și comportare), rezultate care să-i mobilizeze (a se citi: ambiționeze) pe cei în cauză, dar și pe alții.
Între școlile reprezentative, de elită ale Municipiului Oradea și ale Județului Bihor, un loc aparte îl ocupă Școala Gimnazială ,,Dacia". Credem că cele 190 de articole publicate pe Ovidan.ro despre această școală vă dă posibilitatea să vă formați o opinie și o imagine cât mai concludentă despre ceea ce înseamnă această unitate de învățământ în peisajul învățământului bihorean.
Ceea ce noi demonstrăm de ani și ani, aveau să o spună în calificative evaluatorii Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) în procesul verbal întocmit în 25 noiembrie 2016, cu ocazia evaluării externe a Școlii Gimnaziale ,,Dacia" - o școală de top, condusă de dl director profesor dr. Florian Hava.
Din cei 43 de indicatori de performanță evaluați, 14 sunt Excelent (E), iar 29 - F.B. (Foarte bine); au fost cotați cu E indicatorii: Existența și caracteristicile spațiilor școlare, Dotarea spațiilor școlare, Existența, caracteristicile și funcționarea spațiilor administrative, Dotarea cu mijloace de învățământ și cu auxiliare curriculare, Dotarea cu tehnologie informatică și de comunicare, Accesibilitatea echipamentelor, materialelor, mijloacelor de învățământ și auxiliarelor curriculare, Managementul personalului didactic și de conducere, Existența parteneriatelor cu reprezentanți ai comunității, Proiectarea curriculumului, Realizarea curriculumului, Evaluarea rezultatelor la activitățile extracurriculare (extra-clasă și extrașcolare), Activitatea științifică, Constituirea bugetului școlii, Execuția bugetară. În procesul de informare și documentare, evaluatorii au vizitat școala, sălile de clasă, cabinetele și laboratoarele, inclusiv biblioteca și sala de sport, terenul de sport, birourile administrative, au chestionat elevii și cadrele didactice, dar și personalul nedidactic, administrând chestionare de evaluare (cuprinzând peste 40 de întrebări fiecare), au asistat la ore, au stat de vorbă cu reprezentanți ai părinților la nivel de clase și la nivel de școală, au verificat documente școlare și portofolii...
Cu alte cuvinte, au ,,mitraliat" tot, cu obiectivitate și detașare, cu competență, rigoare și responsabilitate pentru a da un verdict cât mai aproape de realitate.
Unui asemenea examen al calității au fost supuse 300 de unități școlare din țară în 2016, Școala Gimnazială ,,Dacia" fiind singura evaluată din județul nostru în acest an.
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:19 Ora de vară a Europei de Est