Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premiu special și mențiune la Târgul FE de la Baia Mare

Târgul firmelor de exercițiu, oportunitate spre o carieră de succes

Premiu special și mențiune la Târgul FE de la Baia Mare

Elevii învață din școală că succesul în viitoarea lor carieră depinde mai mult de persoana fiecăreia și nu de circumstanțe sau de context, obligând individual să ia în considerare toate realizările și punctele forte care-l diferențiază de ceilalți.

Experimentând în firma de exercițiu, elevul află cât mai multe despre el, câștigă încredere în forțele proprii, găsește o provocare în oportunitatea evoluării sale profesionale și descoperă jobul pe care și-l dorește în domeniul economic.
Firma de exercițiu reprezintă o simulare a unei firme reale fiind  înființată de către elevi și coordonată de cadrele didactice, activitatea ei se desfășoară conform legislației în vigoare pentru firmele reale și este supervizată de Centrala Rețelei Firmelor de Exercițiu (ROCT), prin intermediul unei platforme virtuale. Prin utilizarea metodei de învățare  ,,Firma de exercițiu", elevii își dezvoltă spiritul antreprenorial, se familiarizează cu activitățile specifice unei firme reale simulând operațiile acesteia: înființare, funcționare, dezvoltându-și competenţe şi atitudini necesare unui întreprinzător dinamic (creativitate, gândire critică, rezolvarea de probleme, luare de decizii, asumarea responsabilităţii, lucrul în echipă, iniţiativă, perseverenţă, autoorganizare şi autoevaluare a resurselor individuale, flexibilitate), ceea ce facilitează trecerea benefică spre viaţa economică reală.
Premiu special și mențiune la Baia Mare
Evenimentul organizat de Colegiului Economic ,,Nicolae Titulescu" Baia Mare din 25 și 26 noiembrie 2016 și anume Târgul Național al Firmelor de Exerciţiu Rivulus Dominarum Tineret, ediţia a X-a, a trezit interesul a 121 de firme de exerciţiu din 20 de judeţe ale țării, inclusiv județul Bihor, participând la această competiție - eveniment înscris în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale aprobat de MENCS pentru anul 2016.
Elevii firmelor participante și-au amenajat standurile, au derulat activități specifice participării la târg, folosindu-se de materialele promoționale pe care și le-au editat (bannere, pliante, mape și cataloage/broșuri, prezentare PPT a firmei), au exersat tehnicile de prezentare și promovare a ofertei proprii și de vânzare a produselor și serviciilor care fac obiectul lor de activitate, realizând tranzacții cu alte firme de exercițiu, ceea ce a dus la evaluarea pe secțiuni a efortului fiecărei firme.
Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta, condus de domnul director prof. Szatmari Adrian, aplică metoda de învățare ,,Firma  de exercițiu" la profilul Servicii, de aproape 10 ani, pregătind elevii pentru inserţia pe piaţa muncii, pentru continuarea studiilor sau pentru a-și deschide propria afacere. La această competiție a târgului  firmelor de exercițiu a participat și firma F.E. ,,Steaua Canah" SRL de la Liceul Tehnologic Nr. Salonta, prof. coordonator Anton Floare obținând două premii:
1.Premiu special la secțiunea Prezentarea PowerPoint a firmelor de exercițiu 2.Mențiune I  la secțiunea Stand.
Elevii implicați în activitatea firmei de exercițiu FE Steaua Canah SRL, participantă la târg sunt: Legman Ionuț, Turcuț Mădălina, Avram Alina, Fazekaș Alexandru-Iosif, Haidu Larisa, Jurcan Bogdan, Martin Aurelian-Ionuț, Murza Diana, Oală Voichița,Ujupan Sergiu, Manole Alin, Baba Ioana, elevi din clasa a XII-a A, diriginte prof. Anton Floare.
Mulțumim firmei mame,  SC Canah Internațional SRL Salonta, pentru ajutorul substanțial financiar acordat, care a permis facilitatea participării la acest târg național al firmelor de exercițiu și care a inspirat elevii în alegerea obiectului de activitate al firmei FE Steaua Canah SRL, de a comercializa produse naturale procesate din semințe de cânepă, descoperind totodată nu numai tehnica comercializării cu succes a unor asemenea produse, ci și rolul lor benefic asupra sănătății organismului (Seminţele de cânepă reprezintă unul dintre alimentele cele mai nutritive, datorită conţinutului ridicat de proteine, uleiului bogat în acizi graşi polinesaturaţi omega 6 şi omega 3 şi fibrelor insolubile).
Experienţa de a conduce direct negocierile şi de a dezvolta spiritul de echipă se poate exersa cu succes în cadrul unui târg al firmelor de exerciţiu, elevii întâlnind parteneri de afaceri, comunicarea directă cu aceștia, îi învaţă să ia decizii şi să-şi dezvolte încrederea în forţele proprii. Târgul firmelor de exerciţiu oferă posibilitatea aplicării competenţelor antreprenoriale în condiţii de competiţie şi de recunoaştere a valorii adăugate a metodei ,,Firma de exerciţiu".
Felicităm elevii implicați care au reușit să-și asume responsabilitățile de viitori antreprenori,  dorindu-le mult succes în continuare!
Prof. Anton Floare
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Premiu special și mențiune la Târgul FE de la Baia Mare.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 13:58:46 Ora standard a Europei de Est