Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul strategic ,,Stay at school, your job will be cool”

Reuniunea din Polonia

Proiectul strategic ,,Stay at school, your job will be cool”

Cu decembrie întoarcem ultima filă din calendar : zile scurte și reci, soare palid și cer plumburiu, cu alte cuvinte, iarna și-a intrat în drepturi.

Privind cu melancolie în urmă la anul care s-a scurs, facem o retrospectivă a ceea ce am realizat, după cum căutăm soluții pentru anul care vine: cum ar trebui să muncim pentru ca aspirațiile noastre, cele mai frumoase vise, să devină realitate.
Educația, ca orice domeniu de activitate, cunoaște de la un an la altul schimbări radicale menite să ridice calitatea învățământului românesc la standarde europene. Există la români acel rezervor de forță interioară, nădejdea că orice piedică poate fi înlăturată prin puterea minții, prin voință și sete de cunoaștere.
Pe bună dreptate, vechiul proverb românesc ,,Omul sfințește locul" se adeverește încă o dată la Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei. Dascălii și elevii muncesc cu dragoste și dăruire, îmbrățișând cele mai diverse domenii de afirmare. 21 octombrie 2016 rămâne o dată memorabilă în agenda de lucru a școlii. Aici, în cadrul săptămânii ,,Școala altfel" a fost lansat proiectul de parteneriat strategic pentru educație școlară: Stay at school, your job will be cool, având ca parteneri: SPOJENA SKOLA INTERNATNA ZDANA - Slovacia; ZESPOL SZKOL INTEGRACYJNYCH W RADOMIU - Polonia; ZAKLADNI SKOLA LOGOPEDICKA S.R.O. - Republica Cehă. Urmare a lansării acestui proiect, în perioada 27.11 - 3.12. 2016 s-a desfășurat în Radom, Polonia, prima activitate transnațională de predare /formare /învățare a elevilor participanți: Crisan Giulia Anastasia, Popa Oana Elena, Călin Oana Cosmina și Galea Georgiana, alături de cei doi profesori însoțitori: Bara Adela și Fărcuț Andreea.
Echipa de proiect este formată din: prof. Cristian Andru - responsabil de proiecte; prof. Emanuel Coroiu - responsabil financiar și consilier școlar; Andreea Dumbravă - responsabil cu materialele didactice și psiho - pedagogice; prof. Adela Bara - responsabil IT; prof. Alina Niculae - responsabil cu promovarea și diseminarea proiectului; prof. Cornelia Frai - responsabil cu pregătirea lingvistică și culturală.
,,Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca școlile și sistemul de învățământ din România să ajungă la nivelul celor din Polonia"
Ce spun elevii noștri despre această întâlnire.
Galea Georgiana, a IX-a A: ,,În proiectul Stay at school, your job will be cool am avut parte de experiențe noi și surprinzătoare. În Polonia am cunoscut copii de vârsta mea cu care am legat prietenii. Am avut ocazia să îmi exersez vorbirea în limba engleză, astfel cunoscând o cultură nouă, oameni noi. A fost o experientă minunată pe care sigur nu o voi uita".
Popa Oana, a IX-a B: ,,Acest proiect a însemnat pentru mine o experiență pe care nu aș fi vrut să o ratez, deoarece am experimentat viața unui elev polonez. Cu această ocazie, singurul lucru pe care mi-l doresc este ca școlile și sistemul de învățământ din România să ajungă la nivelul celor din Polonia".
Fie ca spiritul creativ, dorința de afirmare și munca în parteneriat să ofere perspective și să deschidă orizonturi spre realizarea socio -profesională și împlinirea tuturor idealurilor.
Profesor Petronela Heredea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul strategic ,,Stay at school, your job will be cool”.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:36 Ora de vară a Europei de Est