Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Relevanța activităților științifice ale cadrelor didactice din învățământul preuniversitar

Sesiunea de comunicări: Problematica activităților științifice și intelectuale

Relevanța activităților științifice ale cadrelor didactice din învățământul preuniversitar

În consens cu înalta misiune asumată, Casa Corpului Didactic a județului Bihor contribuie la dezvoltarea profesională a personalului din învățământul preuniversitar printr-un program de activități complexe, destinate perfecționării științifice.

Astfel, în 24 noiembrie 2016, la sediul instituției s-a desfășurat Sesiunea de comunicări științifice cu tema Problematica activităților științifice și intelectuale, care s-a bucurat de o largă receptare în rândul participanților. Invitatul de onoare al evenimentului a fost doamna prof. univ. dr. Florica Ștefănescu de la Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității Oradea, personalitate academică recunoscută datorită contribuțiilor sale în domeniul economiei.
În cuvântul de deschidere, rostit în prezența unui public, format din aproximativ 100 de cadre didactice, doamna director al CCD Bihor, prof. Carmen Bodiu, a reliefat rolul și importanța problematicii tratate în lucrările științifice propuse, considerând că, prin aceasta, se întâmpină în mod fericit nevoia de continuă afirmare a cadrelor didactice pe plan didactic și științific.
Într-o captivantă intervenție, menită să provoace un orizont de așteptare, doamna prof. univ. dr. Florica Ștefănescu a susținut necesitatea ideii ca profesorii din învățământul preuniversitar să mențină un contact nemijlocit cu lumea academică și să participe continuu la propria formare prin elaborarea de lucrări științifice. Prelegerea domniei sale s-a axat în jurul unor puncte de maxim interes pentru cadrele didactice înscrise la studii doctorale ori la examenul național de obținere a gradului didactic I. Tehnicile de elaborare a unei lucrări științifice reprezintă un adevărat tur de forță intelectuală pentru orice aspirant la un titlu academic sau didactic, iar acestea trebuie să respecte anumite condiții obligatorii de redactare. Într-un demers logic și coerent, abil argumentat, invitata de onoare a sesiunii a subliniat etapele de lucru, exigențele documentării, metodele de cercetare propriu-zisă, strategiile de organizare și de prelucrare a datelor culese, identificarea și reliefarea elementelor de noutate, modalitățile de inserare a citatelor și formele concrete de redactare a lucrării. Doamna Florica Ștefănescu a făcut o adevărată pledoarie în favoarea respectării normelor de probitate profesională, avertizând asupra riscurilor plagiatului, considerat o gravă formă de fraudă academică.  În încheierea discursului, s-a referit la revistele de specialitate din țară și din străinătate, la publicațiile cu cotație academică ISI (International Science Index), editate strict sub procedura de selecție cunoscută sub denumirea peer review.
Cea de-a doua parte a sesiunii a constat în prezentarea propriu-zisă a lucrărilor înscrise în programul evenimentului. Referitor la modul de abordare a lucrărilor, d-na prof. dr. Popa Rodica a evidențiat o parte din tematica celor 51 de lucrări cuprinse în program, perfect armonizate problematicii: metode de cercetare științifică, condiții de redactare a lucrărilor științifice, tehnici de studiu, relevanța activităților științifice organizate de cadrele didactice în procesul instructiv-educativ, modul de concepere a referințelor bibliografice și de elaborare a bibliografiilor de specialitate etc.
Participanții și-au susținut rezultatele propriilor cercetări în forme cât mai persuasive, recurgând la strategii demonstrative, la imagini sugestive ori la înregistrări realizate în timpul desfășurării unor proiecte. Fiecare intervenție s-a distins prin rigoarea științifică, prin pasiunea pentru detaliu și prin identificarea unor forme cât mai atractive de aplicare a rezultatelor inovative în activitatea didactică de zi cu zi.
Pentru început, psihologii Alin Crețu și Crina Crețu au ilustrat modul de formare a competenței informaționale, fundamentată pe latura comunicativ-funcțională, în lucrarea teoretică intitulată Dezvoltarea competențelor informaționale din perspectiva nivelurilor școlare. Aspectele conceptuale s-au regăsit într-o viziune dinamică și concisă, bazată pe exemple edificatoare din practica terapiei cognitiv-comportamentale.
Printr-un demers științific riguros documentat, dar străbătut de o sensibilă notă afectivă, doamna profesor Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic Bihor, a evocat personalitatea lui Iosif Vulcan, mentor și îndrumător spiritual al Revistei de cultură Familia, publicație strămutată, încă din primii săi ani de viață, pe meleagurile orădene. Lucrarea intitualtă Lucian Drimba. Pe urmele lui Iosif Vulcan a revelat faptul că premisele acestei incursiuni biografice, dublate de o atentă receptare critică, se regăsesc în scrierile cărturarului Lucian Drimba, ale cărui cercetări au adus la lumină o bogată dimensiune culturală ce definește spiritul locului.
În Metode de cercetare documentară a memorialisticii detențiilor postbelice românești, doamna prof. dr. Maria Hulber, metodist al CCD Bihor, a împărtășit celor prezenți o selecție din metodele de cercetare aplicate în etapa documentării, a prelucrării datelor culese și a redactării tezei sale de doctorat în Filologie.
În încheiere, doamna profesoară Maria Tănase, de la Școala Gimnazială ,,Octavian Goga" din Oradea, și-a completat lucrarea, intitulată Valorificarea cercetării științifice asupra mediului înconjurător, cu o suită de exemple de bune practici obținute în urma aplicării proiectelor de studiere a mediului alături de elevii săi din învățământul preuniversitar.
Sesiunea de comunicări științifice a provocat un deosebit interes în rândul cadrelor didactice, atât prin ținuta materialelor prezentate, cât și prin cadrul privilegiat de exprimare a fiecărui dascăl pasionat de problematica aleasă. În perioada următoare, cei preocupați de latura propriei dezvoltări profesionale, sunt invitați să participe și la alte forme de manifestare științifică propuse de Casa Corpului Didactic Bihor: simpozioane, seminarii, mese rotunde și școli de vară.
Prof. dr. metodist Maria Hulber
Casa Corpului Didactic Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:56 Ora de vară a Europei de Est