Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Eminescu în circuitul universal”

Eminescu Universalul

,,Eminescu în circuitul universal”

În 23 noiembrie 2016, la Casa Corpului Didactic din Oradea a avut loc, în prezența autorului Dumitru Copilu-Copillin, lansarea celei de a patra ediții, revăzute și adăugite, a volumului Eminescu Universalul. Eminescu în circuitul universal, apărută în acest an la Editura Bibliotheca din Târgoviște.

Lucrarea, prefațată de academicianul Mihai Cimpoi, prezintă interes în contextul relevanței universale a culturii române, oferind rezultatul unor laborioase cercetări asupra receptării operei eminesciene în cele 150 de limbi în care a fost tradusă până astăzi.
La eveniment au participat numeroși profesori, bibliotecari și documentariști din spațiul didactic și cultural orădean, interesați să descopere elementele de noutate aduse de proaspăta ediție a cărții recunoscutului eminescolog și istoric literar. În cuvântul de întâmpinare și de prezentare a scriitorului, doamna Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic Bihor, a evocat personalitatea creatoare a lui Dumitru Copilu-Copillin și îndelungata activitate universitară prin care acesta a contribuit la conturarea unei dimensiuni universale a operei marelui poet român.
Alături de scriitor, invitatul de onoare al evenimentului a fost domnul prof. univ. dr. Vasile Marcu, un fidel colaborator al CCD Bihor, și bun cunoscător al contribuțiilor critice publicate de Dumitru Copilu-Copillin de-a lungul timpului, care a subliniat meritele acestor studii, deopotrivă literare și lingvistice. Recenta carte impresionează prin efortul investigativ, prin pasiunea documentării și a explorării tuturor traducerilor realizate până astăzi după textele literare ale lui Mihai Eminescu, prin acribia organizării unui vast material rezultat și prin sistematizarea concluziilor într-o formă de aleasă ținută academică, dar, totuși, accesibilă unui public larg.
În urma prelucrării datelor culese, Dumitru Copilu-Copillin a descoperit că opera eminesciană a fost tradusă în publicații tipărite ori apărute în mediul virtual, online, în 85 de limbi. La acestea se adaugă traducerile automate în alte 65 de limbi, rezultând un total de 150 de limbi din peste 250 de țări. Pentru cei familiarizați cu metodele cercetării științifice, analiza statistică este un reper care, dincolo de aspectul său aparent cantitativ, aduce informații valoroase și interesante despre adevărata dimensiune a receptării și ecourilor unei opere literare. În cazul lui Eminescu, se confirmă uluitoarea răspândire a scrierilor sale pe un imens spațiu geografic, ceea ce duce, fără îndoială, la o fertilă asimilare a imaginarului artistic izvorât din profunzimile romantismului vizionar specific secolului al XIX-lea. Astfel, o parte semnificativă a ediției lansate vizează receptarea operei eminesciene în publicații apărute în germană, italiană, franceză, spaniolă, portugheză, alte limbi romanice, engleză, rusă, alte limbi slave, limbi fino-ugrice, limbi izolate din Balcani, limbi baltice, arabă, turcă, georgiană, armeană, alte limbi transcaucaziene, indo-europene, precum și limbile unor țări din Orientul Îndepărtat și din Asia de Sud-Vest.
Într-o intervenție deosebit de consistentă, scriitorul a dezvăluit publicului prezent la întâlnire că, într-o anumită etapă de reliefare a unor aspecte necunoscute legate de biografia marelui poet, atenția i s-a îndreptat asupra revistei Familia, publicație ce a primit în paginile sale, cu 150 de ani în urmă, poezia debutului eminescian, De-aș avea.... În acest parcurs biografic, Oradea rămâne un loc privilegiat, grație publicistului și scriitorului Iosif Vulcan, îndrumător cultural de excepție, om cu o viziune modernă și unificatoare asupra destinelor literaturii române, care a strămutat aici prestigioasa revistă românească. Eminescu și Familia rămân două repere istorico-literare unite în spirit și vocație creatoare. Nu doar Eminescu datorează mult Familiei, de la numele predestinat până la amprenta stilistică așezată asupra orizontului său de inspirație, ci și Familia îi datorează enorm scriitorului.
Autorul lucrării a mai remarcat felul cum cartografia întemeietoare eminesciană așază, în punctele sale cele mai fierbinți, și alte spații transilvănene, spre care tânărul poet se îndreptase cu dorința de a descoperi Centrul vieții și al spiritualității românești, coagulat de înaintașii pașoptiști dintr-o altă familie de suflet, cea din care se desprinsese modelul poemelor sale dramatice, Andrei Mureșanu. Într-o altă așezare centrală a lumii sale, gimnazistul de la Cernăuți descoperise adevărata bibliotecă și pe mentorul său spiritual în ipostaza, prea repede pierdută, a îndrăgitului dascăl de limba și literatura română, Aron Pumnul.
Așadar, Dumitru Copilu-Copillin a refăcut printr-o emoționantă evocare în fața publicului orădean, punctele de referință de pe harta literară și sufletească eminesciană, cu personalitățile și întâmplările emblematice, ce aveau să-și pună amprenta asupra unui destin creator de excepție. Ultimii ani de viață ai lui Mihai Eminescu, a susținut istoricul literar, nu vor putea fi înțeleși fără acest recurs la evenimentele întemeietoare.
Întâlnirea cu cititorii s-a încheiat cu o călduroasă invitație de a lectura volumul Eminescu Universalul, pentru a descoperi și alte subtile conexiuni între biografia scriitorului, opera sa și receptarea universală a acesteia.
Prof. dr. metodist Maria Hulber
Casa Corpului Didactic Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Eminescu în circuitul universal”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:30:57 Ora standard a Europei de Est