Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A IX-a ediție a Festivalului Internațional „Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”

Joi, la Arcadia

A IX-a ediție a Festivalului Internațional „Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”

Crăciunul este una dintre sărbătorile cele mai importante pentru creştini: este Naşterea Mântuitorului, timp al bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti.

Este o perioadă în care primim şi dăruim multă iubire şi căldură sufletească. În acest context, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Orizont Oradea, a organizat joi, 8.12.2016, Festivalul Internațional „Nașterea Domnului - Dar de Crăciun", ediția a IX-a.
Festivalul s-a desfășurat la Teatrul ,,Regina Maria", sala Arcadia, unde au urcat pe scenă toți acei copii cuminți care au vrut să colinde tuturor copiilor cu cerințe educative speciale, părinților, bunicilor și nu în ultimul rând distinselor persoane din juriu (prof. Alina Vese - inspector școlar de specialitate, prof. Daniela Sopota - inspector școlar de specialitate, prof. Simina Hinț - director C.J.R.A.E. Bihor, prof. Peter Dan Nicolae - director al  Palatului Copiilor și Elevilor Oradea, lector univ. dr. Raluca Răcășan - Universitatea din Oradea, actorul Rin Tripa, pr. Simeon Goga - reprezentant al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, prof. Aurica Boțiu - Liceul de Arte Oradea,  Lorin Iancu - reprezentant sponsori, prof. Serte Georgia - director al Liceului Tehnologic ,,George Barițiu" Oradea, prof. Ileana Varga - director al Liceului Tehnologic ,,Ioan Bococi" Oradea, prof. Anamaria Cormoș - director al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, prof. Rodica Lezeu - director  al Centrului Școlar de Educație Incluzivă ,,Cristal" Oradea, prof. Ilisie Carmen - director adjunct al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, prof. Olah Andrea - director al Centrului Școlar de Educație Incluzivă ,,Bonitas" Oradea, prof. Marcela Todică  la Liceul Tehnologic ,,George Barițiu" Oradea, prof. dr. Angela Marușca, Cristea Cristina, Dan Mircea, Șerfezeu Laura, Moț Gheorghe  - Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea).
Coordonatorii acestui festival (director prof. dr. Angela Marușca și prof. Cristea Cristina)  și-au propus promovarea, socializarea și integrarea copiilor cu CES, prin artă. În ciuda faptului că acești copii suferă de diferite deficiențe, ei au dovedit că pot realiza ,,lucruri mărețe" dacă sunt iubiți, instruiți și puși în valoare de către cei care îi cunosc mai bine -părinții, profesorii și sunt susținuți de colaboratorii și sponsorii acestui festival: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Teatrul ,,Regina Maria", Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Palatul Copiilor și Elevilor, C.J.R.A.E. Bihor, Liceul de Arte Oradea, Universitatea din Oradea, Consiliul Județean Bihor, Gletos Metal SRL-D, Farmacia Zoovet Oradea, Asociația „G. Toboșaru" Oradea, Clubul Lions 22 Oradea, persoane inimoase - devotate școlii.
Două doamne profesoare Amelia Toth și Romina Dan au fost prezentatoarele care i-au anunțat pe elevi la intrarea pe scena festivalului, iar alte colege profesoare i-au ajutat și condus pe junii interpreți să urce și să coboare de pe scenă (prof. Mariana Badea, Mariana Bealcovschi, Mirela Ursuț-Mujdei și Rodica Araiman). În spatele cortinei au fost mai multe cadre didactice care au participat la reușita spectacolului.
Prin desfășurarea festivalului s-a dorit menținerea unei bune relații de colaborare cu familiile elevilor și cu reprezentanții autorităților locale. De asemenea s-a dorit creșterea stimei de sine și încrederea în forțele proprii ale copiilor cu cerințe educative speciale.
La ediția din acest an și-au anunțat participarea, în spectacol, în jur de 23 de formații artistice, aproximativ 200 de elevi (pe scenă) din instituții bihorene, din țară și din străinătate, la secțiunea DVD au participat  în jur de 15 formații artistice, coordonate de cadre didactice din 15 instituții bihorene, din țară și din străinătate, iar la secțiunea decorațiuni, s-au expus lucrări din 85 de unități școlare din întreaga țară, dar și din străinătate.
La finalul Festivalului, până juriul a deliberat, pe scena Teatrului ,,Regina Maria"  au cântat membrii Corului ,,Corintenii" de la Liceul de Arte din Oradea, coordonați de d-na prof. Aurica Bonțiu și pe ritmuri de muzică au cântat și au dansat artiștii grupului Vivere, coordonați de d-na Valeria Mișcuția.
Toți copiii participanți au fost recompensați cu câte un pachet generos de dulciuri oferit de oamenii de încredere ai Moșului. Fiecare a primit și a dăruit așa cum a fost  planul lui Moș Crăciun.
Tuturor colaboratorilor,  participanților și sponsorilor le mulțumim pentru participare, gândurile bune și pentru toate  darurile oferite din suflete mărinimoase pentru suflete inocente.
Sărbători fericite!
Prof. Maria Serafim
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A IX-a ediție a Festivalului Internațional „Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:53 Ora de vară a Europei de Est