Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

A IX-a ediție a Festivalului Internațional „Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”

Joi, la Arcadia

A IX-a ediție a Festivalului Internațional „Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”

Crăciunul este una dintre sărbătorile cele mai importante pentru creştini: este Naşterea Mântuitorului, timp al bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti.

Este o perioadă în care primim şi dăruim multă iubire şi căldură sufletească. În acest context, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Orizont Oradea, a organizat joi, 8.12.2016, Festivalul Internațional „Nașterea Domnului - Dar de Crăciun", ediția a IX-a.
Festivalul s-a desfășurat la Teatrul ,,Regina Maria", sala Arcadia, unde au urcat pe scenă toți acei copii cuminți care au vrut să colinde tuturor copiilor cu cerințe educative speciale, părinților, bunicilor și nu în ultimul rând distinselor persoane din juriu (prof. Alina Vese - inspector școlar de specialitate, prof. Daniela Sopota - inspector școlar de specialitate, prof. Simina Hinț - director C.J.R.A.E. Bihor, prof. Peter Dan Nicolae - director al  Palatului Copiilor și Elevilor Oradea, lector univ. dr. Raluca Răcășan - Universitatea din Oradea, actorul Rin Tripa, pr. Simeon Goga - reprezentant al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, prof. Aurica Boțiu - Liceul de Arte Oradea,  Lorin Iancu - reprezentant sponsori, prof. Serte Georgia - director al Liceului Tehnologic ,,George Barițiu" Oradea, prof. Ileana Varga - director al Liceului Tehnologic ,,Ioan Bococi" Oradea, prof. Anamaria Cormoș - director al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, prof. Rodica Lezeu - director  al Centrului Școlar de Educație Incluzivă ,,Cristal" Oradea, prof. Ilisie Carmen - director adjunct al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, prof. Olah Andrea - director al Centrului Școlar de Educație Incluzivă ,,Bonitas" Oradea, prof. Marcela Todică  la Liceul Tehnologic ,,George Barițiu" Oradea, prof. dr. Angela Marușca, Cristea Cristina, Dan Mircea, Șerfezeu Laura, Moț Gheorghe  - Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea).
Coordonatorii acestui festival (director prof. dr. Angela Marușca și prof. Cristea Cristina)  și-au propus promovarea, socializarea și integrarea copiilor cu CES, prin artă. În ciuda faptului că acești copii suferă de diferite deficiențe, ei au dovedit că pot realiza ,,lucruri mărețe" dacă sunt iubiți, instruiți și puși în valoare de către cei care îi cunosc mai bine -părinții, profesorii și sunt susținuți de colaboratorii și sponsorii acestui festival: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Teatrul ,,Regina Maria", Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Palatul Copiilor și Elevilor, C.J.R.A.E. Bihor, Liceul de Arte Oradea, Universitatea din Oradea, Consiliul Județean Bihor, Gletos Metal SRL-D, Farmacia Zoovet Oradea, Asociația „G. Toboșaru" Oradea, Clubul Lions 22 Oradea, persoane inimoase - devotate școlii.
Două doamne profesoare Amelia Toth și Romina Dan au fost prezentatoarele care i-au anunțat pe elevi la intrarea pe scena festivalului, iar alte colege profesoare i-au ajutat și condus pe junii interpreți să urce și să coboare de pe scenă (prof. Mariana Badea, Mariana Bealcovschi, Mirela Ursuț-Mujdei și Rodica Araiman). În spatele cortinei au fost mai multe cadre didactice care au participat la reușita spectacolului.
Prin desfășurarea festivalului s-a dorit menținerea unei bune relații de colaborare cu familiile elevilor și cu reprezentanții autorităților locale. De asemenea s-a dorit creșterea stimei de sine și încrederea în forțele proprii ale copiilor cu cerințe educative speciale.
La ediția din acest an și-au anunțat participarea, în spectacol, în jur de 23 de formații artistice, aproximativ 200 de elevi (pe scenă) din instituții bihorene, din țară și din străinătate, la secțiunea DVD au participat  în jur de 15 formații artistice, coordonate de cadre didactice din 15 instituții bihorene, din țară și din străinătate, iar la secțiunea decorațiuni, s-au expus lucrări din 85 de unități școlare din întreaga țară, dar și din străinătate.
La finalul Festivalului, până juriul a deliberat, pe scena Teatrului ,,Regina Maria"  au cântat membrii Corului ,,Corintenii" de la Liceul de Arte din Oradea, coordonați de d-na prof. Aurica Bonțiu și pe ritmuri de muzică au cântat și au dansat artiștii grupului Vivere, coordonați de d-na Valeria Mișcuția.
Toți copiii participanți au fost recompensați cu câte un pachet generos de dulciuri oferit de oamenii de încredere ai Moșului. Fiecare a primit și a dăruit așa cum a fost  planul lui Moș Crăciun.
Tuturor colaboratorilor,  participanților și sponsorilor le mulțumim pentru participare, gândurile bune și pentru toate  darurile oferite din suflete mărinimoase pentru suflete inocente.
Sărbători fericite!
Prof. Maria Serafim
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A IX-a ediție a Festivalului Internațional „Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:05:03 Ora standard a Europei de Est