Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul ,,Copiii noștri, viitorul nostru”

,,O mică rază spre profesionalizare”

Proiectul ,,Copiii noștri, viitorul nostru”

Miercuri (7 decembrie 2016), la Liceul Tehnologic „George Bariţiu" din Oradea au răsunat cele dintâi colinde.

Copiii din grupa mare de la Grădinița Nr. 3 din Gurbediu, îndrumați de dna profesor Mariana Pater, și-au colindat partenerii de proiect, prezentându-le și un fragment din sceneta Viflaimul.
Doamna profesor Georgia Serte şi dna prof. Mariana Pater derulează proiecte comune de câțiva ani; proiectul educaţional „Adolescentul cu ochi de copil" a fost implementat pe vremea când, doamna prof. Mariana Pater era educatoare la Grădinița Nr. 42 - ,,Maria" din Oradea.
Așadar, miercuri, în așteptarea lui Moș Crăciun, copiii din Gurbediu au adus vestea Nașterii Pruncului Iisus, iar partenerii de proiect, elevii din clasele de bucătari ale liceului tehnologic, îndrumați de maiștrii Liliana Cipleu și Lucia Balaj, coordonați de doamna inginer Marcela Todinca, i-au așteptat cu turtă dulce pe care să o taie în forme de brăduți și inimioare și să o orneze cu ajutorul colegilor mai mari, al maiștrilor și părinților prezenți la activitate. În pregătirea activității au colorat (pictat) brăduți oferiți în dar de liceeni.
,,În cadrul proiectului ,,Copiii noștri, viitorul nostru", copiii sunt familiarizați cu opțiunile profesionale ale ofertei educaționale a județului nostru. Astăzi (miercuri - n.n.), copiii din Gurbediu s-au implicat într-o activitate alături de elevi din clasele de bucătari, au realizat forme și au ornat turta dulce, un prilej de a prinde drag de meseria de cofetar, patiser; o mică rază spre profesionalizare. Trebuie avut în vedere că ei sunt viitorul nostru, iar o națiune care își pregătește viitorii profesioniști va fi o națiune care va prospera; dorim ca orientarea profesională a copiilor să se realizeze începând de la cea mai fragedă vârstă. Totodată, este un bun prilej pentru părinți de a cunoaște școala și de a ne promova oferta educațională cunoscuților, prietenilor care poate au copii aflați în dificultate", a spus doamna profesor Georgia Serte, coordonator de proiect, director al Liceului Tehnologic „George Bariţiu".
,,Bucuriile toamnei" - la Gurbediu
Activitatea de miercuri este cea de-a doua în cadrul proiectului. Prima, intitulată ,,Bucuriile (carnavalul) toamnei", s-a desfășurat la Gurbediu, la sfârșitul lunii octombrie, după cum ne-a povestit doamna prof. Mariana Pater, când ,,legumele au prins viață potrivit imaginației copiilor noștri, sub îndrumarea și cu concursul părinților; din cartofi, vinete, roșii, ardei, castraveți, conopidă, varză... te miri ce au fost în stare să realizeze: arici, pinguini, broască țestoasă, ursuleți, claun, mașinuțe...
Astăzi (miercuri - n.n.) au fost din nou grozavi, interpretând cu dezinvoltură un fragment din sceneta Viflaimul pe care o vom prezenta și în comunitățile, la bisericile noastre din sat. De aceea am adaptat doar un fragment care se potrivește în cazul diferitelor religii și confesiuni locale; Irod a fost Ghitea Luca, îngerul - Foltuț Letiția, soldatul - Groza Lucas, cei trei crai: Sturz Andrei, Șovrea Mario și Lungu Melinda, părintele - Tirla Ianis, iar ciobanii: Sabău Cristiana, Groza Lucas și Mocuța Maia", ne-a spus doamna prof. Mariana Pater. Costumele și întreaga recuzită sunt investiția financiară și de imaginație a părinților. Tot ce ține de tâmplărie, săbiile, jilțul, bastonul, ieslea, ba chiar și coiful au fost făurite de tatăl lui Irod, dl Ghitea Cătălin Lucian, care este tâmplar și care a învățat meserie, cu ani în urmă, tocmai la școala profesională a Liceului Tehnologic „George Bariţiu". Iată cum se leagă lucrurile, apropo de noul proiect aflat în derulare. Următoarele activități sunt programate a se desfășura de 8 Martie și în luna iunie la Gurbediu, iar de Paști, la Oradea, la capela liceului.
,,În încheiere, aș dori să le mulțumesc părinților și bunicilor pentru toate sacrificiile făcute, investind financiar în pregătirea Viflaimului și în transportul copiilor la Oradea, domnului primar Teodor Coste pentru dotarea grădiniței, colegei mele, dna prof. Ana Elena Condoroș și doamnei director, profesor Monica Drimbe, directorul Grădiniței Nr. 1 din Tinca, pentru sprijin și pentru că ne-a însoțit la Oradea", a adăugat dna prof. Mariana Pater, coordonator de proiect.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (58 de poze), accesați Galeria foto: Proiectul ,,Copiii noștri, viitorul nostru”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:35 Ora de vară a Europei de Est