Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiectul ,,Copiii noștri, viitorul nostru”

,,O mică rază spre profesionalizare”

Proiectul ,,Copiii noștri, viitorul nostru”

Miercuri (7 decembrie 2016), la Liceul Tehnologic „George Bariţiu" din Oradea au răsunat cele dintâi colinde.

Copiii din grupa mare de la Grădinița Nr. 3 din Gurbediu, îndrumați de dna profesor Mariana Pater, și-au colindat partenerii de proiect, prezentându-le și un fragment din sceneta Viflaimul.
Doamna profesor Georgia Serte şi dna prof. Mariana Pater derulează proiecte comune de câțiva ani; proiectul educaţional „Adolescentul cu ochi de copil" a fost implementat pe vremea când, doamna prof. Mariana Pater era educatoare la Grădinița Nr. 42 - ,,Maria" din Oradea.
Așadar, miercuri, în așteptarea lui Moș Crăciun, copiii din Gurbediu au adus vestea Nașterii Pruncului Iisus, iar partenerii de proiect, elevii din clasele de bucătari ale liceului tehnologic, îndrumați de maiștrii Liliana Cipleu și Lucia Balaj, coordonați de doamna inginer Marcela Todinca, i-au așteptat cu turtă dulce pe care să o taie în forme de brăduți și inimioare și să o orneze cu ajutorul colegilor mai mari, al maiștrilor și părinților prezenți la activitate. În pregătirea activității au colorat (pictat) brăduți oferiți în dar de liceeni.
,,În cadrul proiectului ,,Copiii noștri, viitorul nostru", copiii sunt familiarizați cu opțiunile profesionale ale ofertei educaționale a județului nostru. Astăzi (miercuri - n.n.), copiii din Gurbediu s-au implicat într-o activitate alături de elevi din clasele de bucătari, au realizat forme și au ornat turta dulce, un prilej de a prinde drag de meseria de cofetar, patiser; o mică rază spre profesionalizare. Trebuie avut în vedere că ei sunt viitorul nostru, iar o națiune care își pregătește viitorii profesioniști va fi o națiune care va prospera; dorim ca orientarea profesională a copiilor să se realizeze începând de la cea mai fragedă vârstă. Totodată, este un bun prilej pentru părinți de a cunoaște școala și de a ne promova oferta educațională cunoscuților, prietenilor care poate au copii aflați în dificultate", a spus doamna profesor Georgia Serte, coordonator de proiect, director al Liceului Tehnologic „George Bariţiu".
,,Bucuriile toamnei" - la Gurbediu
Activitatea de miercuri este cea de-a doua în cadrul proiectului. Prima, intitulată ,,Bucuriile (carnavalul) toamnei", s-a desfășurat la Gurbediu, la sfârșitul lunii octombrie, după cum ne-a povestit doamna prof. Mariana Pater, când ,,legumele au prins viață potrivit imaginației copiilor noștri, sub îndrumarea și cu concursul părinților; din cartofi, vinete, roșii, ardei, castraveți, conopidă, varză... te miri ce au fost în stare să realizeze: arici, pinguini, broască țestoasă, ursuleți, claun, mașinuțe...
Astăzi (miercuri - n.n.) au fost din nou grozavi, interpretând cu dezinvoltură un fragment din sceneta Viflaimul pe care o vom prezenta și în comunitățile, la bisericile noastre din sat. De aceea am adaptat doar un fragment care se potrivește în cazul diferitelor religii și confesiuni locale; Irod a fost Ghitea Luca, îngerul - Foltuț Letiția, soldatul - Groza Lucas, cei trei crai: Sturz Andrei, Șovrea Mario și Lungu Melinda, părintele - Tirla Ianis, iar ciobanii: Sabău Cristiana, Groza Lucas și Mocuța Maia", ne-a spus doamna prof. Mariana Pater. Costumele și întreaga recuzită sunt investiția financiară și de imaginație a părinților. Tot ce ține de tâmplărie, săbiile, jilțul, bastonul, ieslea, ba chiar și coiful au fost făurite de tatăl lui Irod, dl Ghitea Cătălin Lucian, care este tâmplar și care a învățat meserie, cu ani în urmă, tocmai la școala profesională a Liceului Tehnologic „George Bariţiu". Iată cum se leagă lucrurile, apropo de noul proiect aflat în derulare. Următoarele activități sunt programate a se desfășura de 8 Martie și în luna iunie la Gurbediu, iar de Paști, la Oradea, la capela liceului.
,,În încheiere, aș dori să le mulțumesc părinților și bunicilor pentru toate sacrificiile făcute, investind financiar în pregătirea Viflaimului și în transportul copiilor la Oradea, domnului primar Teodor Coste pentru dotarea grădiniței, colegei mele, dna prof. Ana Elena Condoroș și doamnei director, profesor Monica Drimbe, directorul Grădiniței Nr. 1 din Tinca, pentru sprijin și pentru că ne-a însoțit la Oradea", a adăugat dna prof. Mariana Pater, coordonator de proiect.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (58 de poze), accesați Galeria foto: Proiectul ,,Copiii noștri, viitorul nostru”.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 15:10:52 Ora standard a Europei de Est