Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Întoarcere la izvoare... la arta þesutului”

În cadrul „Sãptãmânii culturale beiuºene”

„Întoarcere la izvoare... la arta þesutului”

În organizarea Casei de Culturã „Ioan Ciordaº” din Beiuº (în pateneriat cu instituþii de cuturã judeþene ºi locale, cu sprijinul direct al Primãriei municipiului Beiuº), în perioada 13 -19 octombrie 2008, se desfãºoarã programul „Sãptãmânii culturale beiuºene”.

 Manifestãrile au debutat luni (13 octombrie) la Casa de Culturã „Ioan Ciordaº” din localitate, cu douã comunicãri: „Beiuºul – poartã a culturii” (susþinutã de prof. Anca-Silvia Banda, directorul instituþiei) ºi „Importanþa relaþiei spectacol-spectator în educarea publicului” (lector univ. dr. Florina Carmen Mariº Hinsu).
 Marþi, „Mugurii de tezaur” au cântat ºi au jucat la Pãcãleºti
Membrii ansamblului de dansuri populare „Muguri de tezaur” al Casei de Culturã „Ioan Ciordaº” din Beiuº s-au întors, ieri (marþi, 14 octombrie 2008) la izvoare, participând la o ºezãtoare organizatã de directorul Casei de Culturã „Ioan Ciordaº”, prof. Anca-Silvia Banda, în vatra satului natal, acasã (la Pãcãleºti, nr. 94), în mijlocul sãtenilor ºi familiei.
În fiecare an, în cadrul „Sãptãmânii culturale beiuºene”, obiºnuim sã facem o vizitã la muzeu, fie la Muzeul municipal din Beiuº fie la Muzeul „Flutur” din Chiºcãu, în ideea familiarizãrii generaþiilor tinere cu tradiþiile noastre milenare prin întoarcere la izvoare”, motiveazã directorul Casei de culturã acþiunea de marþi. ªi fiindcã tema lectoratului a fost „Arta þesutului (în rãzboi)”, activitatea a fost gânditã ca o ºezãtoare, în vatra satului, chiar acasã la Minerva Boc, lector al ªcolii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, secþia
þesut-cusut din Beiuº, educatoare la grãdiniþa din satul Pãcãleºti (având 35 de ani de activitate didacticã la catedrã).
„Am ales sã venim aici, la izvoare, sã vedem cum se þese în rãzboi. Secþia de þesut-cusut a pornit firav, în urmã cu patru ani, cu patru elevi, dar a ajuns sã aibã astãzi 19 elevi (din sat ºi din împrejurimi). Faptul cã tot mai mulþi copii vin sã deprindã tainele þesutului ne dovedeºte cã existã o speranþã, speranþa cã meºteºugurile noastre nu se vor pierde în negura timpului. Am avut plãcerea sã fie alãturi de noi Claudia Sorina Vlas – secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei ºi Egalitãþii de ªanse”, ne-a declarat Anca-Silvia Banda.
Raluca Boþa ºi Andrei Boiþ au fãcut demonstraþii la rãzboiul de þesut. Raluca a avut lucrãri în cadrul expoziþiei de artã popularã „Cinci generaþii”, iar Andrei este elev al ªcolii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, secþia þesut-cusut, în anul I. De reþinut este faptul cã cele cinci generaþii privesc chiar familia directoarei Anca-Silvia Banda, ea însãºi fiind o verigã în acest „lanþ” (care începe cu strãbunica - Ana Jugan, bunica – Saveta Bogdan, mama – Minerva Boc, fiicele – Anca Banda ºi Mirela Boþa, ºi nepoatele – Ana-Maria ºi Raluca Boþa). ªi ca la orice ºezãtoare, s-a cântat ºi s-a jucat, protagoniºtii fiind dansatorii ansamblului „Muguri de tezaur” ºi soliºtii: Anemona Blaga, Adela Manea, Delia Sopota, Andrada Bocoi, Andreea Tirla, Florina Morar, Sebastian Hahãu ºi Robert Tãu, acompaniaþi de highighiºul Nicolae Gaºpar („Culiþa” din Albeºti) ºi dobaºul Ioan Popa. La manifestare au fost prezenþi pãrinþi ai elevilor, vecini ºi elevi ai ºcolii din sat, însoþiþi de înv. Laura Laza. Pe masã, gazda a pus bucate pentru toþi cei care au venit la ºezãtoare, dar ºi „horincã” pentru highighiº ºi dobaº. Diplomele (de merit ºi de onoare) fac parte din palmaresul lectorului Minerva Boc, fiind mãrturii ale participãrii sale la concursuri ºi expoziþii de artã popularã tradiþionalã (organizate la Bucureºti, Oradea ºi la Târgul de pe Muntele Gãina).
De la „nunta de aur” la „Varietãþi bihorene”
În cadrul „Sãptãmânii culturale beiuºene” au mai fost programate medalioane ºi dezbateri (miercuri, la Biblioteca „Constantin Pavel” din Beiuº), întâlniri cu artiºti (joi, la casa de culturã, o întâlnire cu Voichiþa Mihoc), expoziþie ºi demonstraþie de prelucrare a lutului (vineri, la casa de culturã, protagoniºti – lectori Raul ºi Claudia Bocºe, precum ºi muzeograf Georgeta Brânda), expoziþie de uniforme, simboluri ºi tehnicã militarã româneascã din primul rãzboi mondial (sâmbãtã, la Muzeul municipal Beiuº, moderator, muzeograf Georgeta Brânda), iar duminicã, la încheierea manifestãrilor din cadrul „Sãptãmânii culturale beiuºene”, au fost programate douã evenimente: premierea cuplurilor care ºi-au sãrbãtorit „nunta de aur” ºi Festivalul-concurs „Varietãþi bihorene”, cu participarea unor formaþii ºi soliºti din Beiuº, ªtei, Vaºcãu, Budureasa, Remetea, Roºia ºi Pietroasa.
Anca-Silvia Banda, organizatorul principal al manifestãrilor, þine sã mulþumeascã tuturor participanþilor ºi invitaþilor, precum ºi instituþiilor locale ºi judeþene, în mod deosebit Primãriei ºi Consiliului local Beiuº, pentru sprijinul acordat în organizarea ºi desfãºurarea „Sãptãmânii culturale beiuºene”. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: „Întoarcere la izvoare... la arta þesutului”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:29:20 Ora standard a Europei de Est