Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Întoarcere la izvoare... la arta þesutului”

În cadrul „Sãptãmânii culturale beiuºene”

„Întoarcere la izvoare... la arta þesutului”

În organizarea Casei de Culturã „Ioan Ciordaº” din Beiuº (în pateneriat cu instituþii de cuturã judeþene ºi locale, cu sprijinul direct al Primãriei municipiului Beiuº), în perioada 13 -19 octombrie 2008, se desfãºoarã programul „Sãptãmânii culturale beiuºene”.

 Manifestãrile au debutat luni (13 octombrie) la Casa de Culturã „Ioan Ciordaº” din localitate, cu douã comunicãri: „Beiuºul – poartã a culturii” (susþinutã de prof. Anca-Silvia Banda, directorul instituþiei) ºi „Importanþa relaþiei spectacol-spectator în educarea publicului” (lector univ. dr. Florina Carmen Mariº Hinsu).
 Marþi, „Mugurii de tezaur” au cântat ºi au jucat la Pãcãleºti
Membrii ansamblului de dansuri populare „Muguri de tezaur” al Casei de Culturã „Ioan Ciordaº” din Beiuº s-au întors, ieri (marþi, 14 octombrie 2008) la izvoare, participând la o ºezãtoare organizatã de directorul Casei de Culturã „Ioan Ciordaº”, prof. Anca-Silvia Banda, în vatra satului natal, acasã (la Pãcãleºti, nr. 94), în mijlocul sãtenilor ºi familiei.
În fiecare an, în cadrul „Sãptãmânii culturale beiuºene”, obiºnuim sã facem o vizitã la muzeu, fie la Muzeul municipal din Beiuº fie la Muzeul „Flutur” din Chiºcãu, în ideea familiarizãrii generaþiilor tinere cu tradiþiile noastre milenare prin întoarcere la izvoare”, motiveazã directorul Casei de culturã acþiunea de marþi. ªi fiindcã tema lectoratului a fost „Arta þesutului (în rãzboi)”, activitatea a fost gânditã ca o ºezãtoare, în vatra satului, chiar acasã la Minerva Boc, lector al ªcolii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, secþia
þesut-cusut din Beiuº, educatoare la grãdiniþa din satul Pãcãleºti (având 35 de ani de activitate didacticã la catedrã).
„Am ales sã venim aici, la izvoare, sã vedem cum se þese în rãzboi. Secþia de þesut-cusut a pornit firav, în urmã cu patru ani, cu patru elevi, dar a ajuns sã aibã astãzi 19 elevi (din sat ºi din împrejurimi). Faptul cã tot mai mulþi copii vin sã deprindã tainele þesutului ne dovedeºte cã existã o speranþã, speranþa cã meºteºugurile noastre nu se vor pierde în negura timpului. Am avut plãcerea sã fie alãturi de noi Claudia Sorina Vlas – secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei ºi Egalitãþii de ªanse”, ne-a declarat Anca-Silvia Banda.
Raluca Boþa ºi Andrei Boiþ au fãcut demonstraþii la rãzboiul de þesut. Raluca a avut lucrãri în cadrul expoziþiei de artã popularã „Cinci generaþii”, iar Andrei este elev al ªcolii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, secþia þesut-cusut, în anul I. De reþinut este faptul cã cele cinci generaþii privesc chiar familia directoarei Anca-Silvia Banda, ea însãºi fiind o verigã în acest „lanþ” (care începe cu strãbunica - Ana Jugan, bunica – Saveta Bogdan, mama – Minerva Boc, fiicele – Anca Banda ºi Mirela Boþa, ºi nepoatele – Ana-Maria ºi Raluca Boþa). ªi ca la orice ºezãtoare, s-a cântat ºi s-a jucat, protagoniºtii fiind dansatorii ansamblului „Muguri de tezaur” ºi soliºtii: Anemona Blaga, Adela Manea, Delia Sopota, Andrada Bocoi, Andreea Tirla, Florina Morar, Sebastian Hahãu ºi Robert Tãu, acompaniaþi de highighiºul Nicolae Gaºpar („Culiþa” din Albeºti) ºi dobaºul Ioan Popa. La manifestare au fost prezenþi pãrinþi ai elevilor, vecini ºi elevi ai ºcolii din sat, însoþiþi de înv. Laura Laza. Pe masã, gazda a pus bucate pentru toþi cei care au venit la ºezãtoare, dar ºi „horincã” pentru highighiº ºi dobaº. Diplomele (de merit ºi de onoare) fac parte din palmaresul lectorului Minerva Boc, fiind mãrturii ale participãrii sale la concursuri ºi expoziþii de artã popularã tradiþionalã (organizate la Bucureºti, Oradea ºi la Târgul de pe Muntele Gãina).
De la „nunta de aur” la „Varietãþi bihorene”
În cadrul „Sãptãmânii culturale beiuºene” au mai fost programate medalioane ºi dezbateri (miercuri, la Biblioteca „Constantin Pavel” din Beiuº), întâlniri cu artiºti (joi, la casa de culturã, o întâlnire cu Voichiþa Mihoc), expoziþie ºi demonstraþie de prelucrare a lutului (vineri, la casa de culturã, protagoniºti – lectori Raul ºi Claudia Bocºe, precum ºi muzeograf Georgeta Brânda), expoziþie de uniforme, simboluri ºi tehnicã militarã româneascã din primul rãzboi mondial (sâmbãtã, la Muzeul municipal Beiuº, moderator, muzeograf Georgeta Brânda), iar duminicã, la încheierea manifestãrilor din cadrul „Sãptãmânii culturale beiuºene”, au fost programate douã evenimente: premierea cuplurilor care ºi-au sãrbãtorit „nunta de aur” ºi Festivalul-concurs „Varietãþi bihorene”, cu participarea unor formaþii ºi soliºti din Beiuº, ªtei, Vaºcãu, Budureasa, Remetea, Roºia ºi Pietroasa.
Anca-Silvia Banda, organizatorul principal al manifestãrilor, þine sã mulþumeascã tuturor participanþilor ºi invitaþilor, precum ºi instituþiilor locale ºi judeþene, în mod deosebit Primãriei ºi Consiliului local Beiuº, pentru sprijinul acordat în organizarea ºi desfãºurarea „Sãptãmânii culturale beiuºene”. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: „Întoarcere la izvoare... la arta þesutului”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:02 Ora de vară a Europei de Est