Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Parteneriatul strategic Our story - true story (Povestea noastră - o poveste adevărată)

Prima întâlnire de proiect - în Polonia

Parteneriatul strategic Our story - true story (Povestea noastră - o poveste adevărată)

Parteneriatul strategic între școli Erasmus+ KA 2, Our story - true story (Povestea noastră - o poveste adevărată), cu numărul de referinţă 2016-1-PL01-KA219-026660_4, se derulează în următorii trei ani şcolari 1.09.2016- 31.08.2019 la nivelul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea.

Proiectul urmăreşte realizarea următoarelor obiective: *cunoașterea istoriei țării, a regiunii sau orașului de proveniență, precum și a țărilor partenere într-un mod accesibil și prietenos pentru copiii participanți la activitățile proiectului *dezvoltarea competențelor de citire și a celor artistice *stimularea imaginației *familiarizarea cu activitatea practică dintr-o editură *dezvoltarea capacității de cooperare și a concurenței *dezvoltarea competențelor în domeniul TIC *dezvoltarea stimei de sine datorită cărții elaborate și publicate.
Pentru realizarea obiectivelor propuse îşi vor aduce contribuția nouă instituţii de învăţământ. Instituţia care coordonează proiectul este Zespół Szkół Specjalnych im. Juliana Tuwima w Krapkowicach, Krapkowice din Polonia, având ca parteneri şcoli din Cehia, Germania, România, Turcia, Letonia, Italia, Portugalia și Macedonia.
Primul an de proiect vizează activități despre legende, povești și povestiri din fiecare țară, al doilea an aduce în prim plan poveștile animate, comediile și teatru de păpuși, iar cel de-al treilea an este anul teatrului de poveste.
Dintre activitățile proiectului amintim:
1.Întâlniri de lectură în locații diferite (bibliotecă, librărie)
2.Citirea diferitor basme și legende legate de istoria țării/regiunii/orașului
3.Realizarea de desene pe baza poveștilor citite
4.Crearea proiectului grafic pentru fiecare poveste
5.Vizită la atelierele de lucru din cadrul unei edituri,
6.Realizarea coperții și publicarea cărților editate în cadrul proiectului, cărți care conțin patru povestiri
7.Selectarea de către cadrele didactice a 10 desene animate sau benzi desenate dintr-o listă elaborată și prezentată pe parcursul a două spectacole de film
8.Vizită la un studio de film sau studio unde se produc desene animate
9.Concurs de desene cel mai bun personaj al poveștii
10.Punerea în scenă a desenelor, care vor prezenta un personaj comic imaginar și alegerea celui mai bun personaj prin vot.
11.Excursie la teatrul de păpuși pentru vizionarea unui spectacol
12.Participarea la atelierele de creație de păpuși; realizarea a trei păpuși pentru cel mai bun personaj de benzi desenate; concurs pentru cea mai frumoasă marionetă
13.Dezvoltarea versiunii teatrale a unui basm
14.Prezentarea unei piese de teatru, înregistrarea unui film.
În perioada 6 - 10 noiembrie 2016, a avut loc, în cadrul proiectului Erasmus+ KA2 „Our story - true story" prima întâlnire transnaţională în Polonia, ţara coordonatoare în oraşul Krapkowice, la şcoala specială din localitate.
În prima zi de activități a reuniunii a avut loc vizitarea școlii coordonatoare. Aici partenerii de proiect au fost întâmpinați de directorul unității printr-un mesaj de bun venit și li s-a explicat specificul școlii și terapiile implementate la nivelul instituției. Apoi, elevii îndrumați de câteva cadre didactice au prezentat un scurt spectacol de muzică și dans.
Vizitarea școlii a fost urmată de o scurtă incursiune la Galeria orașului, centrul și turnul de apărare al orașului, întâlnirea cu primarul regiunii la sediul Consiliului Local, vizionarea unor filmulețe turistice și a unui scurt program folcloric realizat de elevele unui liceu din Krapkowice.
Ședințele de proiect au dat oportunitatea delegațiilor participante de a prezenta specificul instituției de proveniență, dar și de a se lămuri asupra aspectelor organizatorice ale viitoarelor activități de proiect.
În cea de-a doua zi a reuniunii a fost realizată o vizită turistică în Cracovia, oraș ce face parte din patrimoniul UNESCO, unde împreună cu ajutorul unui ghid s-a făcut o incursiune în istoria zbuciumată a Poloniei la cetate, prin centrul vechi, la Catedrala Sf. Maria, prin Cartierul Evreiesc.
 Ultima zi a reuniunii păstrează sensul turistic prin vizitarea castelului Moszna, a turnului orașului Opole, a centrului vechi, a bulevardului stelelor muzicii ușoare poloneze și a catedralei orașului.
Seara fost dedicată ultimei întâlniri de proiect în care doamna director a școlii coordonatoare și membrii echipei de proiect au prezentat însemnătatea proiectului și rolul activităților pentru dezvoltarea elevilor și totodată a cadrelor didactice. În acest cadru festiv s-au împărțit certificatele de participare. La finalul întâlnirii delegația Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea a oferit un feedback școlii organizatoare printr-un mesaj filmat de către televiziunea locală.
Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene având un buget de 29.110 de euro.
Prof. Elena Erdeli
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Parteneriatul strategic Our story - true story (Povestea noastră - o poveste adevărată).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:26 Ora de vară a Europei de Est