Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Trei perle ale Evului Mediu: Bratislava, Praga, Budapesta

La pas prin Europa

Trei perle ale Evului Mediu: Bratislava, Praga, Budapesta

Cu dorința de a vedea, reține si înțelege mai bine lecțiile de istorie și geografie, noi, o parte dintre elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea, am pornit la sfârșitul lunii octombrie 2016, într-o fascinantă călătorie, prin trei capitale europene: Bratislava, Praga, Budapesta, însoțiți de profesorii noștri, domnul și doamna Iștoc, care an de an organizează cu multă pasiune acest gen de excursii.

Cu entuziasm și curiozitate așteptam să întâlnim locuri încărcate de istorie și cultură.
În prima zi, primul popas l-am făcut la Bratislava, capitala Slovaciei, situată în sud-vestul țării. Bratislava își dezvăluie frumusețile pe ambele maluri ale Dunării. Am vizitat Palatul Grassalkovich, o clădire reprezentativă, construită în stil rococo împletit cu baroc, astăzi fiind reședința președintelui Slovaciei. Poarta Sfântului Mihail ne-a uimit prin construcția ei medievală, fiind înaltă de 50 de metri, datând din secolul al XIV-lea. Am traversat Dunărea pe un pod  ce poartă numele de Novi Most sau Podul Nou. Este impresionant acest pod asimetric, având la unul din capete un turn deasupra căruia este construit la o înălțime de 85 m, un restaurant sub formă de farfurie zburătoare. Urcând în acest turn am avut parte de o panoramă încântătoare asupra întregului oraș, atât cel nou cât și cel vechi. Castelul Bratislava, poate cel mai reprezentativ obiectiv turistic al capitalei, este o clădire masivă, cu turnuri în cele patru colțuri, situată pe un deal stâncos, din Carpații Mici, chiar deasupra fluviului Dunărea. Se distinge de restul clădirilor tocmai prin grandoare și impozanță. Catedrala Sfântul Martin sau Domul din Bratislava este cea mai mare și cea mai veche biserică din Bratislava. Se află exact sub Castelul Bratislava, aici pe vremuri fiind încoronați regi ai Ungariei. Am ajuns și în Piața Centrală, înțesată cu clădiri care mai de care mai frumoase și niciuna la fel, cu arhitecturi distincte, cu magazine, terase și statui, una dintre ele fiind a soldatului napoleonian, ce stă pe gânduri, sprijinit de o bancă.  
A doua zi a excursiei noastre am petrecut-o într-una din cele mai populare destinații din Europa de Est, Praga, capitala Cehiei, supranumită și ,,orașul celor 100 de turnuri" sau ,,orașul de aur". Praga ne-a fascinat prin arhitectura veche care s-a păstrat excelent mai bine de 600 ani și prin cultura extraordinară pe care acest oraș o are de transmis, reunind o multitudine de stiluri arhitecturale: romanic (sec. al X-lea), gotic, renascentist, baroc, rococo, clasic, neoclasic și Art Nouveau. Praga se află pe râul Vltava. Există cel puțin șapte poduri care trec peste Vltava, legând partea vestică a orașului de partea estică. Cel mai faimos și cel mai aglomerat este Podul Carol, rezervat pietonilor, cu o lungime de 515 metri și o lățime de aproximativ 10 metri. Balustradele podului sunt decorate cu 30 de statui, majoritatea realizate în stil baroc. Orașul vechi, numit în cehă, Stare Mesto, reprezintă zona spre care se îndreaptă cei mai mulți vizitatori. Cea mai interesantă clădire din Stare Mesto este Primăria Veche, datând din secolul al XIV-lea, care se compune din câteva clădiri apropiate, cu fațade gotice și renascentiste. Cel mai frumos și impresionant ornament al primăriei este Ceasul Astronomic, considerat cel mai vechi mecanism de acest gen din Europa, oferind de fiecare dată când sunt anunțate orele un adevărat spectacol animat. Castelul din Praga, reședința președintelui Republicii cehe, este centrul istoric și politic al statului dar și al orașului Praga, reședința tuturor regilor cehi de-a lungul timpului, datând din secolul al IX-lea. Am fost impresionați de ceremonia de schimbare a gărzilor și de parada costumelor de epocă. Catedrala Sfântul Vitus, ridicată în secolul al XIV-lea, este una somptuoasă, pe care cu greu o poți cuprinde cu privirea. Nu te poți îndepărta suficient pentru a o fotografia în întregime. Coloanele imense de marmură și arcadele din interior subliniază maiestuozitatea Catedralei. Strada Aurarilor, situată în incinta Cetății din Praga, este formată dintr-un șir de unsprezece case colorate, relativ  joase, construite pentru a-i găzdui pe gardienii împăratului. Numele său se datorează aurarilor care au locuit mai târziu în acel loc. La Mănăstirea Loreta ne-a impresionat ceasul din turnul acesteia, celebru pentru cele 27 de clopote ale sale.
La întoarcerea spre casă (în a treia zi a excursiei noastre), am poposit în superba  capitală a Ungariei, Budapesta. Vizitând Bastionul Pescarilor, o clădire din secolul al XIX-lea, am avut parte de o priveliște spectaculoasă  asupra orașului, dar și asupra faimoaselor poduri de peste Dunăre. Privind Palatul Parlamentului, pe timp de seară, am convenit că este cea mai frumoasă clădire din întreg orașul. În Piața Eroilor am contemplat Monumentul Mileniului, construit pentru a comemora 1000 de ani de la așezarea ungurilor în Câmpia Panoniei, de asemenea statuile regilor maghiari și ale altor personaje celebre din istoria Ungariei. Plimbându-ne pe Bulevardul Andrassy am putut admira clădirile cu fațadele lor impunătoare, restaurantele și magazinele de lux, arhitectura clădirii Operei de Stat precum și statuile unor mari compozitori din istoria universală.
Încheiem prin a cita un vechi proverb chinezesc: ,,Aud și uit, văd și rețin, fac și înțeleg". 
Bodog Gianina, Domocoș Luiza, Cheon Siyoon, Bîrle Tudor, Popoviciu Paul,
elevi în clasa a V-a A, prof. diriginte, Iștoc Ramona
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Trei perle ale Evului Mediu: Bratislava, Praga, Budapesta.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:05:54 Ora standard a Europei de Est