Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei perle ale Evului Mediu: Bratislava, Praga, Budapesta

La pas prin Europa

Trei perle ale Evului Mediu: Bratislava, Praga, Budapesta

Cu dorința de a vedea, reține si înțelege mai bine lecțiile de istorie și geografie, noi, o parte dintre elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea, am pornit la sfârșitul lunii octombrie 2016, într-o fascinantă călătorie, prin trei capitale europene: Bratislava, Praga, Budapesta, însoțiți de profesorii noștri, domnul și doamna Iștoc, care an de an organizează cu multă pasiune acest gen de excursii.

Cu entuziasm și curiozitate așteptam să întâlnim locuri încărcate de istorie și cultură.
În prima zi, primul popas l-am făcut la Bratislava, capitala Slovaciei, situată în sud-vestul țării. Bratislava își dezvăluie frumusețile pe ambele maluri ale Dunării. Am vizitat Palatul Grassalkovich, o clădire reprezentativă, construită în stil rococo împletit cu baroc, astăzi fiind reședința președintelui Slovaciei. Poarta Sfântului Mihail ne-a uimit prin construcția ei medievală, fiind înaltă de 50 de metri, datând din secolul al XIV-lea. Am traversat Dunărea pe un pod  ce poartă numele de Novi Most sau Podul Nou. Este impresionant acest pod asimetric, având la unul din capete un turn deasupra căruia este construit la o înălțime de 85 m, un restaurant sub formă de farfurie zburătoare. Urcând în acest turn am avut parte de o panoramă încântătoare asupra întregului oraș, atât cel nou cât și cel vechi. Castelul Bratislava, poate cel mai reprezentativ obiectiv turistic al capitalei, este o clădire masivă, cu turnuri în cele patru colțuri, situată pe un deal stâncos, din Carpații Mici, chiar deasupra fluviului Dunărea. Se distinge de restul clădirilor tocmai prin grandoare și impozanță. Catedrala Sfântul Martin sau Domul din Bratislava este cea mai mare și cea mai veche biserică din Bratislava. Se află exact sub Castelul Bratislava, aici pe vremuri fiind încoronați regi ai Ungariei. Am ajuns și în Piața Centrală, înțesată cu clădiri care mai de care mai frumoase și niciuna la fel, cu arhitecturi distincte, cu magazine, terase și statui, una dintre ele fiind a soldatului napoleonian, ce stă pe gânduri, sprijinit de o bancă.  
A doua zi a excursiei noastre am petrecut-o într-una din cele mai populare destinații din Europa de Est, Praga, capitala Cehiei, supranumită și ,,orașul celor 100 de turnuri" sau ,,orașul de aur". Praga ne-a fascinat prin arhitectura veche care s-a păstrat excelent mai bine de 600 ani și prin cultura extraordinară pe care acest oraș o are de transmis, reunind o multitudine de stiluri arhitecturale: romanic (sec. al X-lea), gotic, renascentist, baroc, rococo, clasic, neoclasic și Art Nouveau. Praga se află pe râul Vltava. Există cel puțin șapte poduri care trec peste Vltava, legând partea vestică a orașului de partea estică. Cel mai faimos și cel mai aglomerat este Podul Carol, rezervat pietonilor, cu o lungime de 515 metri și o lățime de aproximativ 10 metri. Balustradele podului sunt decorate cu 30 de statui, majoritatea realizate în stil baroc. Orașul vechi, numit în cehă, Stare Mesto, reprezintă zona spre care se îndreaptă cei mai mulți vizitatori. Cea mai interesantă clădire din Stare Mesto este Primăria Veche, datând din secolul al XIV-lea, care se compune din câteva clădiri apropiate, cu fațade gotice și renascentiste. Cel mai frumos și impresionant ornament al primăriei este Ceasul Astronomic, considerat cel mai vechi mecanism de acest gen din Europa, oferind de fiecare dată când sunt anunțate orele un adevărat spectacol animat. Castelul din Praga, reședința președintelui Republicii cehe, este centrul istoric și politic al statului dar și al orașului Praga, reședința tuturor regilor cehi de-a lungul timpului, datând din secolul al IX-lea. Am fost impresionați de ceremonia de schimbare a gărzilor și de parada costumelor de epocă. Catedrala Sfântul Vitus, ridicată în secolul al XIV-lea, este una somptuoasă, pe care cu greu o poți cuprinde cu privirea. Nu te poți îndepărta suficient pentru a o fotografia în întregime. Coloanele imense de marmură și arcadele din interior subliniază maiestuozitatea Catedralei. Strada Aurarilor, situată în incinta Cetății din Praga, este formată dintr-un șir de unsprezece case colorate, relativ  joase, construite pentru a-i găzdui pe gardienii împăratului. Numele său se datorează aurarilor care au locuit mai târziu în acel loc. La Mănăstirea Loreta ne-a impresionat ceasul din turnul acesteia, celebru pentru cele 27 de clopote ale sale.
La întoarcerea spre casă (în a treia zi a excursiei noastre), am poposit în superba  capitală a Ungariei, Budapesta. Vizitând Bastionul Pescarilor, o clădire din secolul al XIX-lea, am avut parte de o priveliște spectaculoasă  asupra orașului, dar și asupra faimoaselor poduri de peste Dunăre. Privind Palatul Parlamentului, pe timp de seară, am convenit că este cea mai frumoasă clădire din întreg orașul. În Piața Eroilor am contemplat Monumentul Mileniului, construit pentru a comemora 1000 de ani de la așezarea ungurilor în Câmpia Panoniei, de asemenea statuile regilor maghiari și ale altor personaje celebre din istoria Ungariei. Plimbându-ne pe Bulevardul Andrassy am putut admira clădirile cu fațadele lor impunătoare, restaurantele și magazinele de lux, arhitectura clădirii Operei de Stat precum și statuile unor mari compozitori din istoria universală.
Încheiem prin a cita un vechi proverb chinezesc: ,,Aud și uit, văd și rețin, fac și înțeleg". 
Bodog Gianina, Domocoș Luiza, Cheon Siyoon, Bîrle Tudor, Popoviciu Paul,
elevi în clasa a V-a A, prof. diriginte, Iștoc Ramona
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Trei perle ale Evului Mediu: Bratislava, Praga, Budapesta.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:50 Ora de vară a Europei de Est