Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Mens sana in corpore sano!”

Proiectul educativ ,,Adoptă un stil de viaţă sănătos!”

,,Mens sana in corpore sano!”

Sănătatea este starea de bine fizic, mental și social, nu numai lipsa bolii. Este o condiţie esenţială pentru existenţa fiecărui individ, este o resursă pentru viaţa de zi cu zi, nu obiectivul vieţii.

Cea mai importantă influenţă asupra sănătăţii o contituie stilul de viaţă. Sănătatea depinde în mare măsură de obiceiurile și deprinderile care formează stilul nostru de viaţă - adică ceea ce mâncăm, câtă mişcare fizică facem, cât alcool consumăm sau câte ţigări fumăm, şi nu în ultimul rând de calitatea relaţiilor noastre sociale. Starea de sănătate poate menţine, consolida sau altera ca o consecință a modificării a unuia sau mai mulţi factori care o condiţionează.
Ceea ce este mai esenţial este faptul că stilul de viaţă este un factor ce poate fi controlat, astfel ne putem controla și sănătatea. Eliminând obiceiurile alimentare nesănătoase, sedentarismul, fumatul, alcoolul, putem să ne menţinem mai sănătoşi. Menţinerea unei sănătăți psihice prin înlăturarea tensiunilor nervoase, a încordărilor şi a stresului este, o altă abordare a unui stil de viață sănătos.
Sănătatea depinde, în mare măsură, de stilul de viaţă pe care decidem să-l adoptăm. Secretul unui stil de viaţă sănătos este realizarea unor mici schimbări în viaţa noastră de zi cu zi. Astfel, în săptămâna dedicată activităţilor extraşcolare, săptămâna ,,Şcoala altfel!", elevii claselor a XI-a F, a XI-a H şi a X-a D de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, însoţiţi de profesorii: Tomescu Ioana, Budurean Corina, Darna Voichiţa, Ciugudean Luminiţa, Mic-David Diana şi Negruţiu Corina, au desfăşurat activităţi de educaţie pentru sănătate. Astfel, în cadrul proiectului educativ ,,Adoptă un stil de viaţă sănătos!", elevii au desfăşurat o primă activitate vizitând Fabrica de ciocolată ,,Ciocorom" din localitatea Beiuş, unde au putut degusta o ciocolată de calitate, fără conservanţi şi coloranţi chimici. Totodată, aici elevii au putut descoperi procesul de fabicare al ciocolatelor marca ,,Ciocorom", permiţându-li-se intrarea în incinta fabricii. Activitatea s-a desfăşurat în parteneriat cu Școala Gimnazială Căpâlna - prof. coordonator Borza Delia, Şcoala Gimnazială Cociuba Mare - prof. coordonator Popa Florica, Şcoala Gimnazială Olcea - prof. coordonator Huţ Gabriela, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, prof. coordonator Urdea Ramona, iar scopul acestui proiect este formarea deprinderilor de alimentaţie sănătoasă şi dezvoltare armonioasă în rândul tinerilor. Elevii  şcolii noastre au putut  lua astfel contact cu elevii din alte şcoli împărtăşind impresii şi marcând clipe adolescentine.
Pentru a ne menţine cât mai mult timp sănătoşi, trebuie să intervenim asupra stilului nostru de viaţă. Schimbarea stilului de viaţă se face printr-o alimentaţie echilibrată, consum de fructe și legume, consum de lipide vegetale, consum de peşte, consum de produse lactate, exerciții fizice moderate, respectarea orelor de odihnă, exerciţii de relaxare, respiraţie. În acest sens ,în cadrul aceluiaşi proiect educativ derulat în parteneriat cu Şcoala ,,Dacia" Oradea unde profesor coordonator este doamna profesor Bucşa Georgeta, elevii au luat parte la o masă rotundă unde, timp de două au dezbătut probleme legate de sănătate şi menţinerea acesteia. Activitatea s-a desfăşurat în incinta Restaurantului Vegetarian ,,Cris", sub găzduirea domnului Chirilă Florian, care i-a iniţiat pe elevii celor două şcoli prin prezentări PowerPoint în ceea ce priveşte hrana sănătoasă şi alimentele sănătoase pe care trebuie să le consumăm. S-a amintit totodată şi ceea ce nu este sănătos pentru organismul nostru, cum ar fi viciile şi repercusiunile acestora.
La finalul discuţiilor elevii au primit fluturaşi cuprinzând  regulile ce trebuie respectate pentru ca digestia alimentelor să fie una corectă şi, totodată, elevii s-au îndulcit cu o gustare sănătoasă.
Prof. Tomescu Ioana, Budurean Corina & Bucşa Georgeta
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:01 Ora de vară a Europei de Est