Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Despre Parlamentul seniorilor

Proiectul ,,Cetăţeni activi la puterea a treia”

Despre Parlamentul seniorilor

Asociaţia Caritas România împreună cu Federaţia Carpo -,,Omenia" prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român ,,Swiss -Romanian Cooperation Progamme" au pus bazele proiectului ,,Cetăţeni activi la puterea a treia".

Scopul proiectului este de a creşte capacitatea persoanelor vârstnice din România de a participa activ la influenţarea deciziilor politicilor publice în vederea creării condiţiilor favorabile pentru o îmbătrânire activă, demnă.
Obiectivele proiectului prevede:
*Formarea unui Parlament al seniorilor, care să cuprindă în prima sa etapă un număr de opt membri seniori care: să aibă rol de reprezentare a persoanelor vârstnice din România; să expună problemele vârstei a treia către senatori şi deputaţi; să schiţeze şi să prezinte acestora soluţii pentru rezolvarea problemelor identificate; să monitorizeze şi să contribuie la îmbunătăţirea legislaţiei care priveşte persoanele de vârsta a treia.
*Membrii Parlamentului seniorilor vor promova îmbătrânirea activă,
 solidaritatea şi comunicarea între generaţii şi o imagine demnă a bătrâneţii în România
*Membrii Parlamentului seniorilor vor colabora cu O.N.G.-uri care apără și promovează interesele persoanelor vârstnice, cu cluburi și centre de seniori
*Membrii Parlamentului seniorilor vor fi selectaţi din toate cele cinci regiuni al ţării, care au împlinit vârsta de 60 ani şi care trebuie să prezinte un backround profesional în diferite domenii de activitate, fără apartenenţă politică.
La sfârşitul lunii noiembrie 2016, un grup format din opt persoane din cele cinci regiuni ale României au fost convocați la Bucureşti pentru a fi investiţi ca membri în Parlamentul seniorilor, aceştia sunt: Geogică Bădărău - Bucureşti, Anca Zăvădescu - zona Ilfov, Dumitrof Filip - zona de Sud - Teleorman,
Săteanu Mioriţa - zona de Vest - Oradea, Tania Nicolaescu - zona Tulcea - Tulcea, Bonica Voinescu - zona de Est - Galaţi, Silvia Achiţei - zona de Nord - Iaşi, Szasz Ianos - zona centrală - Pe(t)roşani, Gheorghe Chioaru - preşedinte de onoare din partea Federaţiei Carpo ,,Omenia".
În cadrul primei întâlniri din 24-25 noiembrie 2016, s-au stabilit priorităţile de acţiune ale grupului, luând în considerare problemele cuprinse în Sinteza realizată în urma Cafenelelor seniorilor care în decursul a 3 ani au avut loc în localităţile: Bucureşti, Brăila, Timişoara, Câmpulung Muşcel, Copşa Mică, Cluj-Napoca, Satu Mare și Oradea.
Membrii Parlamentului seniorilor vor interpela, după alegerile din decembrie 2016, un număr de 35 de parlamentari, vor face comunicări prin mass-media şi vor colabora cu Societatea civilă pentru a cunoaşte opinia publică.
Datele și problemele sistematizate vor fi prezentate în data de 21 februarie 2017 membrilor celor două Camere Legislative și ministerelor din noul Guvern care administrează şi gestionează problemele persoanelor vârstnice.
Ca reprezentantă a Parlamentului seniorilor am sarcina de a prezenta problemele privind protecţia socială a persoanelor vârstnice şi prevederile acestui segment în Bugetul României pe anul 2017
Mă bucur de faptul că am fost selectată pentru a reprezenta interesele persoanelor vârstnice, activitate pe care o desfăşor cu multă dăruire şi pasiune şi am încredere în reuşita acţiunilor întregului colectiv care a pornit cu un deosebit avânt, dar şi cu un bogat bagaj de cunoştințe privind nevoile și necazurile persoanelor vârstnice.
Mioriţa Săteanu

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:46:00 Ora standard a Europei de Est