Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Orădenii au venit ca la Alba, de Ziua Națională a României!

Joi, în Parcul 1 Decembrie și în Centrul Civic

Orădenii au venit ca la Alba, de Ziua Națională a României!

Chiar dacă vremea a devenit neprietenoasă joi, de 1 Decembrie, orădenii au ieșit cu miile în Centrul Civic, respectiv la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie pentru a sărbători Ziua Națională a României.

Copiii au colorat și au veselit atmosfera cu drapele și cocarde, cu sinceritatea și voioșia lor. Ei au trăit deplin, ca și părinții lor. Dar cum ai putea să împarți românii, de Ziua Națională, să-i nominalizezi după culorile politice, când pe platou și pe străzi, bucuria era la unison, iar cetățenii nu s-au așezat în formație după simpatii politice!? E jenant să constați cum unii vor să exploateze orice eveniment încercând să adune capital politico-electoral!
De la ora 11.00, pe platoul din fața Statuii Ostașului Român s-a desfășurat ceremonialul militar și religios. Slujba religioasă a fost oficiată (sub oblăduirea celor doi episcopi care au încăput sub aceeași umbrelă:  episcopul ortodox și episcopul greco-catolic), de către preoții din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea.
,,Ziua de 1 Decembrie - o sărbătoare de suflet pentru toți românii"
Alocuțiunile privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de dl prefect Claudiu Adrian Pop și de istoricul Ioan Horga.
,,Ziua de 1 Decembrie a fost, este și va rămâne o sărbătoare de suflet pentru toți românii, a spus dl prefect; un moment de unitate națională și de aniversare a solidarității noastre... Noi, astăzi, omagiem istoria noastră națională, ne aducem aminte cu recunoștință și respect de cei care în activitatea lor au contribuit la progresul națiunii noastre, la promovarea valorilor românești pentru a construi România Mare".
Domnul prefect s-a referit apoi la ,,discursul rostit de Vasile Goldiș la Alba Iulia în fața Adunării Naționale a tuturor românilor din Ungaria și Transilvania, care, prin acest discurs, a relevat inevitabila dezmembrare a monarhiei austro-ungare și necesitatea Unirii Transilvaniei cu România (,,Națiunile trebuiesc liberate. Între aceste națiuni se află și națiunea română din Ungaria, Banat și Transilvania. Dreptul națiunii române de a fi liberă îl recunoaște lumea întreagă. Îl recunosc acum și dușmanii noștri de veacuri"...).
Dl prefect și-a încheiat alocuțiunea adresând urări fiecăruia și tuturor, deopotrivă.
Dreptul la proprietate asupra teritoriilor pe care românii le locuiesc
La rândul său, domnul decan Ioan Horga a ținut să se refere la câteva idei din același discurs, cel rostit de Vasile Goldiș la Alba Iulia, ,,reiau câteva idei de acolo și încerc să le leg de ceea ce vroiam să vă spun în cadrul acestei intervenții a mele; dreptul la proprietate asupra teritoriilor pe care românii le locuiesc; dreptul la libertate..." Revenind în actualitate, dl prof. univ. dr. Ioan Horga a atras atenția că ,,astăzi, de ceva vreme, în plan internațional, se discută de suveranități extinse, adică de autodeterminări extinse, bazate pe principiul etnic, nu pe principiul majorităților; această pată neagră care vrea să schimbe ordinea lumii începe să-și facă loc. Să nu dăm crezare acestui mesaj, acestor păianjeni care vin și încearcă să pătrundă în sufletele și în mințile noastre".
Înmânarea drapelului național și a diplomei de excelență
Potrivit obiceiului, care a devenit de-acum tradiție, dl prefect Claudiu Adrian Pop a înmânat drapelul național și o diplomă de excelență unor persoane cu rezultate remarcabile în activitate, propuse de câteva instituții vizate de dl prefect (Teatrul ,,Regina Maria", Serviciul de Ambulanță Bihor, Colegiul Medicilor Bihor, Școala de Pregătire a  Agenților de Poliție de Frontieră „Avram Iancu" Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Salvamont Bihor). Astfel au fost premiați: 1.Dna dr. Bocșe Dorina Lucia - medic primar medicină de familie, specialist medicină de urgență are o activitate în sistemul sanitar de 35 de ani, din care 31 ani activitate neîntreruptă pe echipaj medical de urgență în cadrul Stației de ambulanță Aleșd; este absolventă  a Institutului de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Generală, specializarea Medicină generală, sesiunea septembrie 1981, cu media 10 la examenul de diplomă. 2.Dna profesor Elvira Groza, care este doctor în filosofie al Universității ,,Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, profesor de filosofie la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" din Oradea. Rezultate obținute de elevii îndrumaţi de domnia sa: medalie de argint la Olimpiadă Internațională de Filosofie, ediția XXIV din 2016, desfășurată la Gent, Belgia, elevă Groza Teodora; medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Filosofie, ediția XXIII din 2015, desfășurată la Tartu, Estonia, elevă Groza Teodora; medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Filosofie, ediția XVIII din 2010, desfășurată la Atena, Grecia, elevul Cuc Valeriu etc. 3.Dl Richard Balint, care este unul dintre cei mai reprezentativi actori din România, lucru atestat atât de publicul din Oradea, cât și de critica de specialitate din domeniul teatral. În anul 2016, dl Richard Balint a fost nominalizat la Gala premiilor UNITER. Este singurul actor orădean care a obținut două nominalizări UNITER; a fost selectat la Festivalul de Film Tiff Transilvania, în cadrul secțiunii 10 pentru film. De-a lungul carierei sale artistice actorul Richard Balint a jucat numeroase roluri pricipale, fiind invitat să joace și pe alte scene din țară și străinătate. 4.Dl prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, promoția 1977; este medic primar urologie, medic șef secție, doctor în medicină. A militat pentru recunoașterea unei noi specialități în România, obținând cu suportul Ministerului Sănătății atestat de studii complementare în uroginecologie. Este președintele Societății Naționale de Uroginecologie și vicepreședinte al Societății Naționale de Urologie, membru a numeroase organizații profesionale naționale și internaționale. 5.Dl. comisar-șef de poliție Marius Cura, care este șeful compartimentului Relații Internaționale din cadrul Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră ,,Avram Iancu" Oradea. Datorită rezultatelor obținute în plan internațional, în special în dezvoltarea relațiilor bilateral dintre Colegiul Național al Poliției de Frontieră din Ungheni-R. Moldova și Școală de Pregătire de Agenților Poliției de Frontieră ,,Avram Iancu" Oradea, în luna august a fost decorat, de către Departamentul Poliției de Frontieră al R. Moldova, cu medalia ,,Pentru cooperare internațională". 6.Dl Teușdea Cosmin, care a fost nominalizat de Serviciul Județean Salvamont - Salvaspeo Bihor. Abilitățile, unicitatea și know-how-ul fiecărui membru determină profesionalismul per ansamblu ca echipă, capacitatea de adaptare la o gamă variată de acțiuni, atât de patrulare-prevenire cât și de salvare. Dacă îi întrebi pe oricare dintre ei cine este cel mai bun salvator, răspunsul unanim este că nici unul dintre ei nu poate face dovadă profesionalismului propriu fără suportul echipei. Informațiile despre cei șase premianți ne-au fost furnizate de dna Claudia Timofte, director al Cancelariei Prefecturii Bihor.
Recital, depuneri de flori și Parada militară
Recitalul membrilor Ansamblului coral „General Traian Moșoiu" a început cu un cântec istoric nou, compus și interpretat de un  îndrăgit rapsod al melosului popular bihorean, interpreta de pricesne și muzică populară Viorica Marc Bulzan.
A urmat festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie.
După defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare, cei prezenți pe platou s-au alăturat orădenilor postați deja în Centru Civic pentru a urmări Parada militară locală cu personal și tehnică.
Pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor îi așteptau pe orădeni 2.700 de porții de mâncare și ceai cald, preparate cu sprijinul Garnizoanei Oradea și oferite de municipalitate.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (195 de poze), accesați Galeria foto: Orădenii au venit ca la Alba, de Ziua Națională a României!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:15:13 Ora standard a Europei de Est