Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea a fost sărbătorit părintele spiritual al românilor

Marți și miercuri,

La Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea a fost sărbătorit părintele spiritual al românilor

Miercuri, 30 noiembrie 2016, în și de ziua hramului, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sf. Apostol Andrei din Oradea, ,,a fost sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României, al românilor și al acestei biserici - părintele spiritual al românilor", ca să-l cităm pe părintele vicar Vasile Bota, creierul și sufletul acestei sărbători.

Manifestările au început marți seara (după ora 17.00), cu o slujbă oarecum specială, când s-a săvârșit slujba Vecerniei, împreunată cu Litia, după care în procesiune, cu sfintele moaște și cu icoana sărbătorii, s-a înconjurat de trei ori biserica, s-au cântat Paraclisul Sf. Ap. Andrei și Acatistul lui, ,,toate acestea întru cinstirea celui care a sfințit cu sfintele sale picioare, propovăduind pe Hristos Domnul cel răstignit și înviat, pământul scump al țării noastre".
Miercuri dimineața, a fost săvârșită slujba Utreniei și Sfânta Liturghie (prilej cu care au fost pomeniți toți ctitorii, binefăcătorii și miluitorii sfântului lăcaș), iar Corul bărbătesc din Finteușu Mare (Maramureș) ne-a fericit cu un recital de colinde tradiționale românești; a fost binecuvântată apoi coliva, și aflându-ne în preziua Zilei Naționale a României, a fost rostită rugăciunea de la slujba de Te Deum pentru sărbătoarea națională a poporului român. În încheiere, tot membrii Corului bărbătesc din Finteușu Mare ne-au emoționat cu un buchet de cântece patriotice românești. La ieșirea din biserică, credincioșii au fost omeniți cu câte o felie de cozonac de post și un pahar de vin.
Slujbele au fost oficiate de un sobor de 14 preoți; pe lângă preoții parohi (părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan), au slujit: părintele stareț Cleopa Ștefanovici din Serbia, părintele arhimandrit Pantelimon de la Rohia (județul Maramureș), părintele Vasile Bota (tatăl părintelui vicar) din Medieșu Aurit (județul Satu Mare), părintele Ioan Gudea (socrul părintelui vicar), părintele Krenek Alex din Cihei, părintele Lazăr Merce din Petrileni, părintele Nicolae Bura din Băița, părintele Marius Bota (frate al părintelui vicar) din Gelu (județul Satu Mare), părintele Călin Ioniță din Groși, părintele Marcel Todinca din Săliște de Vașcău, părintele Ioan Coste din Zalău (aflat în pelerinaj cu un grup de credincioși din Sălaj) și părintele diacon Dumitru Botiș din Baia Mare.
,,Toată viața noastră trebuie să fie o predică frumoasă"
Cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de părintele stareț Cleopa din Serbia, care a învățat românește și a trăit șase ani la Iași (lângă racla Sfintei Cuvioase Parascheva), care a simțit și simte românește, care iubește România și poporul român, care are o deosebită prețuire pentru părintele vicar Vasile Bota și pentru biserica în care a slujit de nenumărate ori și pe care a binecuvântat-o cu o părticică din moaștele Sfântului Apostol Andrei. În cuvântul de învățătură, părintele stareț a subliniat importanța Sfântului Apostol Andrei, cel care l-a găsit și mărturisit cel dintâi pe Mesia: ,,L-am găsit pe Mesia, care se cheamă Hristos! Și a mers după El, pentru că Hristos este Adevărul și Viața. Și de-atunci, Andrei nu a mai fost pescar de pești, s-a făcut pescar de oameni. Asta înseamnă că fiecare dintre noi este un propovăduitor al Domnului Iisus Hristos cel înviat. Toată viața noastră trebuie să fie o predică frumoasă, să-l vestim pe Hristos, așa cum am făcut și astăzi, prin colindătorii noștri, prin colindele cele frumoase, noi vestim venirea Lui, sălășluirea Sa în trup, Nașterea Lui în Betleem. Astăzi ni s-a arătat nouă prin Sfântul Apostol Andrei, care a ajuns și în România pe care a creștinat-o. I-a dăruit lumina lui Hristos, care ne luminează pe toți. Și uite, până astăzi acest popor îl mărturisește pe Hristos. Am fost și am stat aici, în România, șase ani de zile. Am văzut și am simțit că acest popor cu adevărat îl mărturisește pe Dumnezeu. Și eu pot spune ca un străin: Sfinte Apostole Andrei, acest popor niciodată nu te-a făcut de rușine! Sfinte Apostole Andrei, roagă-te pentru noi ca să rămânem un popor creștin. Ca să rămânem copii adevărați ai lui Dumnezeu, ca să nu umblăm după promisiunile celor care nu ne doresc binele. Avem libertatea să spunem ce dorim și ce nu dorim. Să ne ajute Dumnezeu. Dumnezeu să vă binecuvânteze!", a mai spus părintele stareț Cleopa.
,,Marea noastră mângâiere este că noi avem un creștinism de origine apostolică"
Dorim să mai consemnăm câteva idei (mărturisiri) din cuvântul de mulțumire rostit de părintele vicar Vasile Bota. Faptul că ,,marea noastră mângâiere este că noi avem un creștinism de origine apostolică, Sfântul Apostol Andrei fiind părintele spiritual al românilor.
Astăzi se împlinesc 16 ani de când am sfințit această biserică ce a înnobilat zona. Biserica aceasta aduce multă mângâiere credincioșilor...
Încercăm ca foarte curând să deschidem aici un așezământ medical creștin pus sub oblăduirea Sfântului Apostol Andrei. Chiar așa se va numi: Așezământul medical creștin Sf. Apostol Andrei (un apartament cu patru camere), pe care îl vom utila și unde vom deschide cabinete medicale cu specializări, iar medicii care frecventează această biserică o să-I ofere lui Hristos două ore dintr-o săptămână, cu mâinile și priceperea lor, și în mod gratuit o să le ofere consultații credincioșilor din această parohie", a precizat părinte vicar Vasile Bota.
Distincții în semn de mulțumire  
Mulțumind pentru sprijinul deosebit acordat în construirea, administrarea și cinstirea sfintei biserici, părintele vicar Vasile Bota a înmânat diplome și distincții Crucea Sfântului Apostol Andrei Corului bărbătesc din Finteușu Mare, părintelui stareț Cleopa din Serbia, consilierului (și senatorului) Cornel Popa, consilierului Stelian Gomboș, epitropilor bisericii, Jeflea Avram și Holhoș Claudiu, unui credincios vrednic Ovidiu Onița, mulțumiri familiilor patronilor de la Vandana și Dorbob, altor familii, doamnei doctor Carmen (Băloiu), dlui comandant Eugen Boc și Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, militarilor care au purtat icoana hramului, soborului de preoți și credincioșilor parohiei.
De la Oradea, la Baia Mare, la Viena, Câmpia Turzii și Șimleu Silvaniei...
Bunii și vrednicii noștri colindători, membrii Corului bărbătesc din Finteușu Mare vor colinda astăzi (1 Decembrie), de Ziua Națională a României, la Baia Mare, iar din 2 în 5 decembrie, la Târgul de Crăciun de la Viena, în 6 decembrie, vor susține un concert pe plan local, în orașul lor, în 7 decembrie vor colinda în Catedrala Sf. Apostol Andrei din Baia Mare (concert televizat), în 10 vor cânta la Câmpia Turzii, iar în 18 decembrie la Mocinu Mic și la Șimleu Silvaniei (în județul Sălaj), după cum aveam să aflăm de la dirijorul corului, dl prof. Andrei Dragoș.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (89 de poze), accesați Galeria foto: La Biserica Sf. Apostol Andrei  din Oradea a fost sărbătorit părintele spiritual al românilor.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 17:57:55 Ora standard a Europei de Est