Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„1 Decembrie – o lecție de viață, de voință și de iubire”

Din dragoste pentru România frumoasă și mândră țară

„1 Decembrie – o lecție de viață, de voință și de iubire”

Luni, 28.11.2016, la Școala Gimnazială „Dacia" în sala mare de sport a avut loc programul dedicat zilei de 1 Decembrie, intitulat: „1 Decembrie - o lecție de viață, de voință și de iubire".

Însuflețiți de faptele mărețe din istoria neamului nostru, se poate spune că elevii și profesorii acestei școli au redeschis azi o pagină de viață, de voință și de iubire, prin programul artistic prezentat și închinat Zilei Naționale a României, crezând în puterea lui de a uni și călăuzi spirite.
Așa cum este și normal în astfel de ocazii se începe cu Imnul național al țării noastre interpretat de corul Școlii Gimnaziale „Dacia", condus de profesorul de muzică Mihai Jula.
Despre semnificația Zilei de 1 Decembrie le-a vorbit atât copiilor cât și părinților d-na profesoară Anda Marian.
Taraful Ansamblului ,,Lioara", împreună cu profesorul coregraf al acestuia în persoana domnului Mircea Dărăban, a coordonat talentații elevi ai clasei a IV-a B, ai d-nei profesoare Paula Vidican, în prezentarea unui dans popular de pe Valea Crișului. În continuarea programului tot aceiași elevi au prezentat un colaj de cântece patriotice ,,Vin români la Alba, iar".
Pentru a nu uita cât de importantă este limba unui popor, elevul Alexandru Petruț din clasa a III-a C, coordonat de d-na profesoară Florina Zach, a recitat poezia ,,Limba noastră", de Alexei Mateevici, elevul fiind un membru al Trupei de copii a Teatrului ,,Regina Maria".
Pe un fundal de cântec patriotic, elevele din clasa a VI-a B, coordonate de d-na profesoară Elisabeta Moțica, au prezentat un dans ritmic cu eșarfe în culorile drapelului nostru.
Clasa d-nei profesoare Feier Aurora a fost reprezentată de eleva Paruș Anastasia care ne-a încântat cu două cântece: ,,Avem o țară..." și ,,Hai, români, de peste sate".
Tot din clasa a IV-a B, eleva Fota Nicolle a prezentat două numere de balet care au stârnit un îndelung ropot de aplauze.
Eleva Paula Doboș din clasa a V-a C a d-nei profesor Diana Simina a interpretat un cântec de iarnă, intitulat ,,Fluturi de zăpadă".
Din clasa a V-a D, profesoara Monica Moza a pregătit-o pe eleva Maghiar Ioana să recite poezia ,,Țării mele", de Vasile Voiculescu, iar din clasa a III-a C eleva profesoarei Florina Zach ne-a prezentat un număr de gimnastică aerobică.
În încheierea programului artistic, d-l profesor de muzică Mihai Jula a interpretat cântecul patriotic ,,Nu uita că ești român!" transmițându-ne tuturor acest îndemn care ne urmărește de veacuri.
D-l director, profesor dr. Florian Hava și d-na director adjunct, profesor Lăcrimioara Cabai au trăit în sală alături de copii și părinți aceleași emoții care i-au încercat și pe cei care în 1918 au fost la Alba-Iulia și au înfăptuit Unirea cea Mare.
Tuturor vă dorim să fiți sănătoși și veseli de sărbători, dar să nu uităm să fim buni!
Sărbători fericite! La mulți ani!
Profesor Maria Serafim
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „1 Decembrie – o lecție de viață, de voință și de iubire”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:26:22 Ora standard a Europei de Est